Azot i siarka. To właśnie te dwa makroelementy odgrywają kluczową rolę w nawożeniu startowym roślin. Ich obecność w glebie wpływa zarówno na jakość, jak i wielkość plonu. W przypadku uprawy rzepaku ozimego i pszenicy ozimej na szczególną uwagę zasługują nawozy Saletrosan® 26 i Saletrosan® 30 od Grupy Azoty S.A. Dlaczego? Przekonajmy się.
Początek wiosennej wegetacji to ten czas, kiedy należy zapewnić pierwszą dawkę azotu i siarki roślinom osłabionym po zimie. Jak zrobić to skutecznie i oszczędnie, tzn. w precyzyjnych dawkach i w ramach jednego zabiegu agrotechnicznego? Podstawą jest dobór odpowiednio skomponowanego nawozu. Dobrym przykładem jest tu linia nawozów Salterosan® – Saletrosan® 26 i Saletrosan® 30.
Dzięki optymalnemu połączeniu azotu i siarki stanowią one klucz do efektywnego nawożenia i wsparcia rozwoju upraw ozimych w stresowych warunkach. Mowa tu o niskiej temperaturze i suszy glebowej, jakie coraz częściej spotykamy łącznie wczesną wiosną.
Sprawdź na infografice, co zyskujesz dzięki nawożeniu startowemu z Saletrosan®:
Pierwsza dawka azotu na pszenicę ozimą
W przypadku nawożenia zbóż ozimych najlepiej sprawdzi się nawóz mineralny Saletrosan® 30. Wynika to z optymalnej proporcji azotu do siarki wynoszącej 5:1. Stosowany jako pierwsza dawka azotu na pszenicę i inne zboża, na początku wiosennej wegetacji, wykazuje szereg zalet. Przede wszystkim pobudza rośliny do krzewienia. Tym samym wpływa na dwa podstawowe czynniki plonotwórcze. Pierwszym z nich jest obsada kłosków. Drugim natomiast liczba kłosków i kwiatków w kłosie.
Dodatkowo, nawóz Saletrosan® 30 sprawdzi się także w fazie strzelania w źdźbło jako druga dawka azotu. Jego aplikacja w tym terminie zwiększy liczbę wykształconych kłosków w kłosie. To po pierwsze. Po drugie, przystopuje redukcję pędów kłosonośnych. W końcu zmniejszy podatność pszenicy ozimej na choroby, a także przygotuje je lepiej na warunki stresowe.
Nie można oczywiście zapomnieć o roli siarki siarczanowej zawartej w nawozie Saletrosan® 30. Przyczynia się ona do lepszego pobierania i wykorzystania azotu przez rośliny. Co to oznacza? Większą skuteczność i wydajność nawożenia azotem.
Pierwsza dawka azotu na rzepak ozimy
Nawozem, który zaleca się stosować wiosną w rzepaku ozimym, jest Saletrosan® 26. Cechuje się on wysoką zawartością doskonale rozpuszczalnej siarki (32,5% w przeliczeniu na trójtlenek siarki) w połączeniu z azotem w formie amonowej i saletrzanej.
Azot w formie amonowej nie ulega wymywaniu z gleby i jest wolno pobierany przez rośliny. Wpływa też pozytywnie na ukorzenienie rzepaku, a także wspomaga pobieranie tak ważnego dla prawidłowego rozwoju roślin fosforu. Z kolei forma saletrzana przyspiesza wiosenną regenerację roślin. Pierwsza dawka azotu na rzepak ozimy dostarczona wraz Saletrosan® 26 jawi się więc jako pewna inwestycja w uprawy.
Nawożenie startowe innych upraw
Rzepak ozimy i pszenica ozima to nie jedyne rośliny, w których sprawdzą się Saletrosan® 26 i Saletrosan® 30. Kukurydza, rzepik, gorczyca, kapusta, kalafior, kalarepa, rośliny strączkowe, ziemniak, cebula, por, czosnek… Lista upraw, gdzie można je z powodzeniem stosować do nawożenia, jest długa.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
Dodaj komentarz