Nawożenie winorośli – jak, czym i kiedy?

Winorośl należy do roślin lubiących klimat ciepły. Mimo to w Polsce jest ona chętnie uprawiana i to z dobrym skutkiem. Jednakże, aby efekty były odpowiednie nie możemy pozostawić jej samej sobie.  Odpowiednie nawożenie winorośli poprawi jej rozwój i zapewni lepszy plon.

Gdzie sadzić winorośl?

Aby plantacja była udana, winorośl wymaga ciepłych stanowisk o dobrym nasłonecznieniu. Stanowiska powinny być jednocześnie osłonięte przed wiatrem. Zwykle winorośl sadzimy przy południowych i zachodnich ścianach budynków, lub na pergolach czy altanach, jednakże w takich przypadkach warto zadbać o odmiany o wysokiej odporności na mróz.

Parametry gleby

Gleba dla winorośli powinna mieć obojętny odczyn – około 6,5-7 pH. Gleba musi być żyzna, piaszczysta i gliniasta, ważna jest również jej wilgotność – nie może być zbyt niska. Warto mieć pewność co do swojej gleby i przeprowadzić analizę chemiczną. Analiza chemiczna jest niezbędna do wybrania odpowiedniego sposobu na nawożenie winorośli. Jeżeli odczyn gleby będzie zbyt kwaśny, konieczne jest odkwaszenie gleby (w tym celu do 30 centymetrowych dołków możemy wsypać garść kredy).

Aby plantacja była udana, winorośl wymaga ciepłych stanowisk o dobrym nasłonecznieniu.

fot. AgroFoto, użytkownik: gracz10

Nawożenie winorośli obornikiem

Jeśli używamy obornika pod nawożenie winorośli, należy pamiętać, aby był on przynajmniej dwuletni. Zbyt duże dawki azotu są zgubne dla rośliny, odpowiednio przefermentowany kompost również będzie się nadawać do użycia. Jednak w przypadku dużej towarowej uprawy najlepsze będą odpowiednie nawozy, o które warto spytać dostawcę preparatów chemicznych.

Winorośl daje lepszy plon na glebach wilgotnych, a przede wszystkim żyznych. W przypadku gleb słabych, plony nie są już tak obfite, a i owoce bywają mniejsze.

Znajomość odmian

Każda odmiana wymaga trochę innych zabiegów pielęgnacyjnych, warto również wiedzieć w jakim celu służyć będzie nam winorośl – na potrzeby sprzedaży jako owoce deserowe czy na przetwory. Wiedza o odmianach jest bardzo ważna przy uprawie winorośli, ponieważ każda odmiana może mieć inne wymagania stanowiskowe czy dotyczące mikro i makroelementów.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.6 / 5. Liczba głosów 167

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *