Niedobór magnezu w kukurydzy: jak mu zaradzić?

Niedobór magnezu w kukurydzy: jak mu zaradzić?

Jak objawia się niedobór magnezu w kukurydzy i jakie mogą być jego skutki? A jeśli już go zauważymy, jak mu zaradzić?

Czerwiec to czas intensywnego wzrostu kukurydzy. Plantacje warto bardzo dokładnie obserwować, gdyż właśnie w tym okresie mogą pojawiać się objawy niedoboru magnezu. Kukurydza bardzo źle znosi zbyt małą ilość tego pierwiastka, dlatego może być konieczne dodatkowe nawożenie.

Objawy niedoboru magnezu nie zawsze są widoczne i oczywiste, co może prowadzić do tego, że zostaną zauważone zbyt późno. Najszybciej pojawiają się na tych plantacjach, które przez długi czas są mocno nasłonecznione. W tych regionach, gdzie pogoda jest mało słoneczna, objawy pojawiają się dużo później, co oczywiście przekłada się na obniżenie plonów. Po czym poznać, że na plantacji kukurydzy jest za mało magnezu?

– Wystarczy przyjrzeć się liściom. Gdy roślina ma za mało magnezu, na liściach pojawiają się charakterystyczne, jasne przebarwienia, przypominające wyglądem sznur pereł – wyjaśnia Jadwiga Nowicka ze Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian we Wrocikowie (woj. warmińsko-mazurskie). – Jeśli niedobór magnezu utrzymuje się przez dłuższy czas, liście zaczynają tracić zieloną barwę, a co za tym idzie spadają ich zdolności asymilacyjne.

Prawidłowy poziom magnezu jest też niezbędny do pełnego zaziarnienia kolb. Jeżeli na plantacji widoczne są pierwsze niedobory tego pierwiastka, niezbędne jest jego dostarczenie w postaci nawozów lub dokarmiania dolistnego. Powinni o tym pamiętać szczególnie ci plantatorzy, którzy uprawiają kukurydzę na glebach ubogich w magnez.

 

Nie przegap:

Susza jest – trzeba szacować straty!

Nie zostawimy rolników bez pomocy - mówi minister rolnictwa. Zapowiada pomoc i apeluje o szacowanie strat!

22 czerwca 2018

Wirozy kukurydzy

Kukurydza jest jednym z głównych gatunków roślin uprawnych w Polsce. Sprawdź, jak uchronić ją przed chorobami wirusowymi!

18 czerwca 2018

Jak sobie poradzić z omacnicą prosowianką?

Omacnica prosowianka to niebezpieczny owad w uprawie kukurydzy i chmielu, który w skali kraju powoduje straty do 30%.

23 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close