Niedobory czosnku na rynku europejskim. A jakie ceny?

W tym sezonie na europejskim rynku obserwuje się spore niedobory czosnku. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami, m.in. znacznym zmniejszeniem powierzchni uprawy czosnku w Hiszpanii. Zobaczmy, jak rynek zareagował na mniejszą podaż.

Jak radzą sobie handlowcy z niedoborami czosnku na rynkach europejskich? Skąd sprowadzane jest to warzywo? Jak mniejsza podaż wpłynęła na ceny czosnku? Zobaczmy.

Reklama

Mniej czosnku w Hiszpanii

W Hiszpanii czosnek uprawia się na powierzchni około 25–28 tys ha, a w najlepszych latach produkcja przekracza 270 tys. ton. Dwa największe regiony uprawy czosnku to Andaluzja i Kastylia-La Mancha. W czasie ubiegłorocznych zbiorów wystąpiły opady, które negatywnie wpłynęły na wielkość i jakość plonów. W konsekwencji doprowadziło do bardzo wczesnego zakończenia sezonu hiszpańskiego czosnku. Z kolei w tym roku szacuje się zmniejszenie powierzchni uprawy czosnku w Hiszpanii. Plantatorzy odchodzą od uprawy tego warzywa z uwagi na duże straty, które ponieśli w ostatnim sezonie. Ponadto brakuje materiału nasadzeniowego dobrej jakości. W efekcie, w tym roku powierzchnia przeznaczona pod uprawę czosnku zmniejszyła się o 15% względem 2023 r. i aż o ponad 30% w porównaniu z 2022 r.

Spadek powierzchni uprawy pokazuje, z jak wielkimi trudnościami boryka się hiszpański czosnek, zwłaszcza czosnek fioletowy, którego powierzchnia po raz pierwszy spadła poniżej 40% całkowitego areału uprawy czosnku. Głównymi zagrożeniami dla tego sektora jest silny wzrost kosztów produkcji, a także inne kwestie, takie jak coraz bardziej kurczące się zasoby wody, kwestie pracy oraz coraz trudniejsza ochrona w związku z ograniczeniami stosowania pestycydów — oświadczył José Carlos Arroyo, sekretarz hiszpańskiego stowarzyszenia  producentów i sprzedawców czosnku ANPCA.

Drogi czosnek z Ameryki Południowej

Na rynku europejskim wyraźnie brakuje hiszpańskiego czosnku. Zwykle Europa w tym czasie importuje czosnek z Chin, ale obecnie, ze względu na kryzys w Kanale Sueskim dostawy są mocno opóźnione i bardziej kosztowne. W kwietniu 2024 r. na rynek unijny docierały dość drogie dostawy tego warzywa z Ameryki Południowej, m.in. z Argentyny, Chile i Peru. Wpłynęło to na wzrost cen m.in. na włoskim rynku. A ponieważ obecnie w Hiszpanii i we Włoszech jest bardzo mało suchego czosnku, ceny rosną z każdym tygodniem. Z uwagi na zmniejszenie areału tegorocznej uprawy hiszpańskiego czosnku, ​​wysokie ceny prawdopodobnie utrzymają się również w nowym sezonie zbiorów.

Mamy nadzieję, że dobra pogoda i niższe koszty produkcji doprowadzą do korzystnego cenowo sezonu dla europejskich plantatorów. Naprawdę potrzebujemy bardziej dochodowego roku, aby zachęcić producentów w całej Europie do uprawy czosnku i uniknąć konieczności zwracania się po dostawy do Ameryki Południowej — twierdzi Antonio Tuccillo z włoskiej firmy Agrimpex Farming.

Niedobory uzupełnia czosnek z Egiptu

Jak informuje Antonio Tuccillo, w ostatnich tygodniach rozpoczęto import świeżego czosnku z Egiptu, ale ceny w tym roku są wyższe niż w ubiegłym. Ponadto obiecująco zapowiada się podaż świeżego czosnku w Turcji, ale na europejski rynek trafi on najwcześniej pod koniec kwietnia. Bowiem suchy czosnek z tego kraju pojawia się na unijnym rynku zazwyczaj pod koniec czerwca.

Większy import z Chin

Jörg Sturmberg z niemieckiej firmy Jersa Fruchtimport potwierdza, że następstwa rozczarowujących zbiorów czosnku w Hiszpanii, ale również w Chinach nadal kształtują rynek. Z powodu niedoborów czosnku z Hiszpanii, zwiększył się import tego warzywa z Chin i Argentyny. W połowie kwietnia na rynek niemiecki trafiły ostatnie dostawy późnego czosnku z Chin. Ogólnie, wolumen czosnku, który niemiecka firma zaimportowała z Chin był w tym roku o około 5–10% w relacji r/r. Jednak ceny czosnku nie wzrosły wyraźnie:

Pomimo inflacji, ceny czosnku wzrosły jedynie minimalnie, zwłaszcza w porównaniu z innymi warzywami. W okresie Wielkanocy nastąpił wzrost sprzedaży, po czym sprzedaż gwałtownie spadła. Czujemy również pewną presję marketingową dotyczącą świeżego czosnku z Egiptu, który obecnie oferujemy — mówi Jörg Sturmberg.

Po zakończeniu kampanii czosnku z Egiptu, na początku maja płynnie przejdzie ona na młody czosnek z Hiszpanii. Jörg Sturmberg twierdzi, że w sektorze czosnku nadal istnieje duży potencjał wzrostu konsumpcji. A także zwiększenie znaczenia produktów niszowych, takich jak czarny czosnek pozyskiwany z Hiszpanii.

Czy niedobory czosnku wpłynęły na ceny w Polsce?

A jak sytuacja na europejskim rynku wpłynęła na ceny czosnku w Polsce? Czy mniejsza podaż ma odzwierciedlenie w wyższych stawkach? Jak się okazuje, na polskim rynku ceny czosnku są względnie stabilne, ale za to dość mocno zróżnicowane. Zależą głównie od lokalizacji rynku hurtowego, ale także od jakości i pochodzenia czosnku. W połowie kwietnia br. najwyższe ceny za krajowy czosnek można uzyskać na rynkach w Łodzi (Łódzki Rynek Hurtowy Zjazdowa) i we Wrocławiu (Targpiast). Bowiem tam stawki osiągają nawet 3 zł/szt. Natomiast w podwarszawskich Broniszach (Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy) cena krajowego czosnku waha się od 1,00 do 2,00 zł/szt., a czosnek importowany kosztuje od 9,00 do 13,00 zł/kg. Z kolei na WGRO w Poznaniu za polski czosnek trzeba zapłacić od 2,00 do 2,50 zł/szt. W zbliżonych cenach można kupić krajowy czosnek na Giełdzie Kaliskiej, tj. po 2,00–2,40 zł/szt. Zaś importowany czosnek kosztuje tam od 10,00 do 12,00 zł/kg.

Źródło: freshplaza.com, mezohir.hu, fresh-market.pl

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *