Niedochodowa produkcja żywca wieprzowego. Hodowcy skazani na straty?

Z raportu przygotowanego przez Związek Polskie Mięso „Wieprzowina – nowa perspektywa” wynika, że w latach 2018-2020 produkcja żywca wieprzowego była niedochodowa. W ubiegłym roku w Polsce było 104 000 gospodarstw, które utrzymywały trzodę chlewną. Oznacza to, że w ciągu dwóch lat liczba gospodarstw spadła o 13,5%.

Raport „Wieprzowina – nowa perspektywa” przedstawiono na Europejskim Forum Przyszłości. Przedstawia on stan wiedzy o produkcji żywca wieprzowego, hodowli, a także zawiera postulaty kierunków zmian w obszarze produkcji żywca wieprzowego.

Niedochodowa produkcja żywca wieprzowego

Na Europejskim Forum Przyszłości prezes Związku „Polskie Mięso” Witold Choiński poinformował, że raport przygotowano, ze względu na zwiększającą się presję na sektor ze strony przeciwników hodowli.

Pokazywanych jest szereg negatywnych konsekwencji, wiele z nich nie znajduje potwierdzenia w badaniach, szczególnie jeśli chodzi o szkodliwość jedzenia mięsa wieprzowego, a opiera się to jedynie na budowaniu emocji, powielaniu niewiedzy” – podkreślił Witold Choiński.

Producenci i hodowcy żywca wieprzowego muszą przeciwstawić się hejtowi, który napływa ze strony przeciwników hodowli żywca. Jak powiedział prezes Polskiego Mięsa na Europejskim Forum Przyszłościbranża hodowlana potrzebuje nowych argumentów„.

Raport wskazuje, że w 2020 roku międzynarodowy zespół przeprowadził badania, które nie potwierdziły szkodliwości mięsa wieprzowego. Przedstawione zostały natomiast pozytywne właściwości mięsa m.in hamowanie nadciśnienia, działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, a także hipocholesterolemiczne.

Liczba gospodarstw spadła

Z raportu „Wieprzowina – nowa perspektywa” wynika, że w okresie od 2018 do 2020 roku produkcja żywca wieprzowego była niedochodowa. Strata gospodarstw produkujących od 10-40 tuczników wynosiła 235zł/100kg żywca. Jeżeli chodzi o dużych hodowców, to ich strata na 100kg żywca wyniosła 83zł. W ubiegłym roku w Polsce było 104 000 gospodarstw, które utrzymywały trzodę chlewną. Oznacza to, że od 2018 – 2020 roku liczba gospodarstw spadła o 13,5%.

Nie tak dawno Polska była znaczący producentem wieprzowiny. Aktualnie jest piątym importerem w UE. Udział importowanych warchlaków w całej produkcji  wynosi 40%. Głównym powodem niepewności na rynku żywca jest wciąż ASF.

produkcja żywca wieprzowego

W okresie od 2018 do 2020 roku produkcja żywca wieprzowego była niedochodowa – wynika z raportu przygotowanego przez Związek „Polskie Mięso”

fot. pixabay

Produkcja żywca wieprzowego w Polsce – co dalej?

Z raportu wynika, że polskie rolnictwo może stać się zeroemisyjne dzięki produkcji biogazu z odpadów rolno-spożywczych. Jak wskazuje, biogazownie rolnicze pozwoliłyby na produkcję 7,8 mld m sześc. biometanu. Pozwoliłoby to uzyskać 30,5 terawatogodzin energii, a także zapobiegłoby to emisji 26.2 mln ton CO2.

Jak wskazują twórcy raportu, podniesienie efektywności hodowli w Polsce do 2,49 z każdej sztuki pogłowia pozwoliłoby na utrzymanie skali hodowli przy pogłowiu mniejszym o 2 mln sztuk. To natomiast oznaczałoby obniżenie emisji amoniaku o ponad 14 tys. ton rocznie w skali kraju i o ponad 430 ton siarkowodoru.

Przeczytaj również: Kredyty preferencyjne dla rolników. ARiMR uruchamia środki

Źródło: bankier.pl

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *