Notowania cen artykułów mleczarskich

Na światowym rynku utrzymują się wysokie ceny podstawowych artykułów mleczarskich. To efekt rosnącego popytu importowego w krajach Azji i Afryki. Potaniało jedynie masło – sprawdzamy notowania cen artykułów mleczarskich!

Jak podaje IERiGŻ, ceny masła na giełdach Europy Zachodniej pozostają na relatywnie niskim poziomie. Wyniosły one w maju tego roku 4183 EUR/t  (- 30 proc. w skali roku). Wyższe notowania na giełdzie w Oceanii (5000 EUR/t).

Droższe OMP, tańsze masło

W górę poszły natomiast ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Osiągnęły one na zachodnioeuropejskich giełdach w maju 2033 EUR/t, tj. (+37 proc. w skali roku). Podwyżki to efekt redukcji zapasów tego półproduktu w krajach UE. Podrożały również: ser Cheddar na giełdzie w Oceanii (+22 proc.) do 4228 EUR/t.

Notowania cen artykułów mleczarskich

Notowania cen artykułów mleczarskich utrzymują się na dobrym poziomie

Pod wpływem wysokich cen światowych systematycznie rosną ceny OMP. Natomiast z powodu niskich cen na giełdach zachodnioeuropejskich tanieje masło. W kwietniu ceny OMP wzrosły o 0,9 proc. w porównaniu z marcem, a ceny masła blokach i konfekcjonowanego spadły odpowiednio o 0,7 i 1,1 proc. – podaje Teresa Zdziarska z IERiGŻ.

Notowania cen artykułów mleczarskich

Potaniały sery dojrzewaje, zwłaszcza Gouda (- 3 proc). Spośród przetworów świeżych największą dynamikę zmian cen wykazywało mleko UHT oraz tłuste i półtłuste mleko świeże w opakowaniu kartonowym (spadek o 1,6-4,4%), a także jogurt naturalny (wzrost o 2,3 proc.) i śmietana (0,9-1,7 proc).

W okresie styczeń-kwiecień br. przeciętny poziom cen zbytu prawie wszystkich przetworów mlecznych był wyższy niż w I kwartale ub.r. Wyższe były głównie ceny OMP (o 23,1 proc.), serów dojrzewających (o 7,6-10,3 proc.) i jogurtu naturalnego (o 6,7 proc.). Średni poziom cen masła konfekcjonowanego wzrósł o 1,3 proc., a masła w blokach tylko o 0,2 proc. – czytamy w biuletynie „Rynek rolny – czerwiec 2019”.

Jakie są ceny detaliczne przetworów mlecznych? Tańsze są: mleko zagęszczone i w proszku, sery dojrzewające i topione (-1 proc.) oraz śmietana (-0,5 proc.). Podrożały natomiast jogurty (-1 proc.) oraz mleko pitne (- 0,5 proc.). Ceny masła obniżyły się o 4,5 proc..

Źródło: IERiGŻ

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *