Nowe przepisy dotyczące ASF. Czy hodowcy są przygotowani na zmiany?

Nowe przepisy dotyczące ASF obowiązują od 1 listopada 2021 roku. Jednak z danych KZP-PTCh „POLPIG” w momencie wejścia w życie przepisów blisko 80% rolników hodujących trzodę chlewną nie było przygotowanych na zmiany

Hodowcy trzody chlewnej z czerwonych, a także różowych stref ASF z początkiem listopada br, są zobligowani do przestrzegania nowych przepisów dot. ASF. Jednak jak podaje KZP-PTCh, „POLPIG” w momencie wejścia w życie przepisów blisko 80% hodowców nie było przygotowanych na nowe przepisy dotyczące ASF. Zgodnie z nowymi wymogami, producenci bez PBB nie mogą wywozić trzody poza strefy ASF.

Bez dowodu spełnienia tej procedury hodowcy nie będą mogli przemieszczać świń poza strefę ASF, również do uboju – podaje POLPIG.

Reklama

ASF w Polsce 2021 – nowe przepisy

Nowe przepisy dotyczące ASF wprowadzono w UE już 22 kwietnia 2021 roku. Natomiast w Polsce wymogi weszły w życie z początkiem miesiąca. Okres dostosowawczy miał pomóc hodowcom na zapoznanie i przygotowanie z nowymi przepisami. Zakończył się on jednak już 31 października br.

Nowe przepisy dotyczące ASF, które weszły w życie od 1 listopada mają na celu ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa ASF. Rolnicy, którzy posiadają trzodę chlewną, a także chcą przemieszczać świnie poza czerwone i różowe strefy ASF, do 31 października mieli w obowiązku spisać Plan bezpieczeństwa biologicznego (PBB).  Dokument ten musi zawierać informacje, które pomogą monitorować i ograniczać ryzyko wniknięcia wirusa do stada. Gospodarze, którzy nie spełnili tego wymogu z początkiem listopada nie mogą wywieźć świń poza różowe i czerwone strefy.

Plan bezpieczeństwa biologicznego wymagany

Gotowy Plan bezpieczeństwa biologicznego (PBB) musi sprawdzić, a także potwierdzić powiatowy lekarz weterynarii. Bez spełnienia opisanego wymogu rolnicy hodujący trzodę chlewną nie mogą wywozić żywca wieprzowego poza strefy ASF.

Jak podaje POLPIG, dostosowanie do nowych przepisów może być łatwiejsze dla dużych hodowców, którzy zadbali o wprowadzenie w gospodarstwach wymogów UE. Duży kłopot mogą mieć drobni hodowcy utrzymujący do kilkuset sztuk żywca. Często nie są oni zainteresowani nowymi wymogami. Powód: spadające ceny i rosnące koszty związane z ceną pasz i pandemią COVID-19.

Przeczytaj również: Plan bioasekuracji – do kiedy go przygotować?

Nowe przepisy dotyczące ASF – kary za niedostosowanie się

Wielu hodowców trzody chlewnej nie ma świadomości konsekwencji wynikających z niedostosowania się do nowych przepisów unijnych. Hodowcy, którzy wcześniej wprowadzili nowe wymogi uważają, że nie wnoszą one ogromnych zmian. POLPIG ostrzega, że przyszłe ceny skupu trzody chlewnej i byt zakładów przetwórczych zależy od ilości gospodarstw, które wprowadzą nowe przepisy w życie.

Jeśli gospodarstwa się nie dostosują, wiele gospodarstw czeka upadek –alarmuje POLPIG. Zakłady przetwórcze paraliż wynikający z braku świń, które można przyjąć do przetwórstwa – dodaje.

Czytaj również: Odrobaczanie stada – jak często i jakie stosować środki? Sprawdź!

Źródło: POLPIG

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.8 / 5. Liczba głosów 30

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *