Antyżywieniowe działanie NSP u drobiu i trzody chlewnej
Ziarno zbóż jest najpopularniejszym komponentem stosowanym w żywieniu drobiu i trzody chlewnej. Jednak, poza ziarnem kukurydzy, udział zbóż w mieszance treściwej musi być ograniczany ze względu na występowanie w nich NSP.
NSP, czyi polisacharydy nieskrobiowe powodują ograniczenie wchłaniania składników pokarmowych z przewodu pokarmowego zwierząt. Dotyczy to głównie ziarna pszenicy, jęczmienia i pszenżyta.
Spis treści
Co to jest NSP?
Polisacharydy nieskrobiowe (NSP) obejmują grupę węglowodanów strukturalnych tworzących okrywę nasienną ziarna zbóż, mającą na celu ochronę substancji pokarmowych zawartych w bielmie. Głównymi związkami wchodzącymi w jej skład są celuloza, hemicelulozy i lignina. NSP występują w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Za antyżywieniowe działanie w przewodzie pokarmowym odpowiedzialne są rozpuszczalne w wodzie frakcje arabinoksylanów zawartych w ziarnie pszenicy i pszenżyta oraz β-glukanów obecnych w ziarnie jęczmienia.
Problemy
Związki te powodują zwiększenie lepkości treści pokarmowej, co w konsekwencji ogranicza trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Najbardziej narażone na ich działanie są zwierzęta młode, które nie mają jeszcze w pełni dojrzałego przewodu pokarmowego. W konsekwencji obserwowane jest obniżenie przyrostów dziennych masy ciała u zwierząt. Ponadto u drobiu i trzody chlewnej mogą występować problemy zdrowotne związane ze zmianami mikroflory w obrębie jelita cienkiego. Dodatkowo u drobiu lepki kałomocz zwiększa wilgotność ściółki, co sprzyja rozwojowi patogenów, a także może wpływać na pogorszenie stanu zoohigienicznego stada ptaków.
Jak ograniczać niekorzystne działanie NSP?
Niekorzystne działanie NSP u zwierząt monogastrycznych (czyli posiadających jednokomorowy żołądek) można ograniczyć na kilka sposobów. Po pierwsze należy przestrzegać zalecanych udziałów danych zbóż w mieszance treściwej. W przypadku młodych ptaków ziarno pszenicy może być stosowane w mieszance w ilości od 20 do 30%, natomiast jęczmienia od 10 do 20%. U trzody chlewnej jęczmień, który jest głównym ziarnem stosowanym w ich żywieniu, nie powinien przekraczać 40% udziału mieszanki treściwej.
Udział w mieszance podstawowych komponentów zbożowych można zwiększyć ponad sugerowany poziom dzięki zastosowaniu enzymów paszowych, a właściwie mieszanek enzymów: ksylanazy, β-glukanazy i innych, zdolnych do rozkładu rozpuszczalnych form NSP. Dodatki enzymatyczne pozwalają u młodego drobiu na zastosowanie ziarna pszenicy w udziale 50%, a jęczmienia nawet 40% w mieszance treściwej. U trzody chlewnej wyniki badań z wykorzystaniem enzymów paszowych nie są jednak tak jednoznaczne. Wpływ na to może mieć inna specyfika budowy przewodu pokarmowego niż u drobiu oraz wyższa aktywność mikroflory bakteryjnej.
NSP w zbożu
U starszych osobników wzrasta aktywność mikroflory jelitowej, która ma zdolność do wykorzystywania rozpuszczalnych NSP w przemianach metabolicznych. Dlatego też działanie enzymów paszowych w tej grupie wiekowej nie jest tak efektywne. Ponadto wpływ na zawartość NSP w zbożu ma termin jego wykorzystania po zbiorze. Wyższą zawartość tych związków stwierdzano w świeżo zebranym materiale zbożowym. Dlatego też zwierzętom młodym należy wprowadzać zboże do mieszanki miesiąc po zbiorze.
Komponenty
W ostatnich latach antyżywieniowe działanie NSP hodowcy starają się ograniczyć również poprzez dodatek do mieszanek komponentów celulozowo-ligninowych jako źródła nierozpuszczalnego włókna pokarmowego, które w przewodzie pokarmowym zwierząt pozytywnie zmienia stosunek pomiędzy polisacharydami nieskrobiowymi rozpuszczalnymi i nierozpuszczalnymi, ograniczając wzrost lepkości treści pokarmowej.
Do grupy tej zaliczane są m.in. łuska owsiana lub syntetyczna forma celulozy. Dodatek tych komponentów może kompensować także niedobór włókna surowego w diecie zwierząt. W badaniach naukowych stwierdzono pozytywny wpływ łuski owsianej wprowadzanej do mieszanki treściwej w ilości do 2% na wyniki produkcyjne u drobiu (masa ciała, pobranie i wykorzystanie paszy). Natomiast u trzody chlewnej łuskę owsianą można stosować do 4% bez negatywnego wpływu na wyniki produkcyjne. Ponadto dodatek tego surowca paszowego u prosiąt korzystnie wpływa na ograniczenie występowania biegunek.
Podsumowując…
Ziarna zbóż, pomimo że są podstawowymi komponentami diety drobiu i trzody chlewnej, mogą powodować problemy zdrowotne u osobników młodych ze względu na antyżywieniowe działanie NSP w przewodzie pokarmowym tych zwierząt. Dlatego aby nie ponosić start w wyniku obniżonych przyrostów masy ciała zwierząt, zasadne staje się zastosowanie w mieszankach enzymów paszowych rozkładających związki o działaniu antyżywieniowym bądź też wprowadzenie do mieszanek komponentów celulozowo-ligninowych korzystnie zmieniających stosunek form rozpuszczalnych do nierozpuszczalnych NSP.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!