Ocena stanu zasiewów w 2024 i areałów

Ocena stanu zasiewów w 2024 powiadamia o bardzo dobrym przezimowaniu ozimin. Jednak niepokoi redukcja powierzchni zasiewów zbóż ozimych w stosunku do ubiegłego roku.

Pod koniec kwietnia br. ukazała się GUS-owska ocena stanu zasiewów w 2024. Dowiedz się więcej, jak przezimowały i jaka jest obecnie kondycja roślin uprawnych, w tym ozimych.

Reklama

Optymistyczna ocena stanu zasiewów w 2024 w Polsce

Według przeprowadzonych przez rzeczoznawców GUS badań na przełomie lutego i marca ocena stanu zasiewów ozimin w 2024 wypadła nadspodziewanie dobrze. Bowiem okazało się, że w całym kraju uprawy ozime przezimowały prawie bez strat. Jedynie zdarzały się w niektórych województwach lokalne uszkodzenia roślin, lecz były one minimalne. Nawet notowane w grudniu i styczniu lokalne spadki temperatur do -20°C nie zagrażały oziminom.

Jednak ostateczna ocena strat zimowych i wiosennych nastąpi w połowie maja. Wtedy okaże się, jakie zniszczenia spowodowały kwietniowe przymrozki. Znaczne przyspieszenie wegetacji w porównaniu do lat ubiegłych, umożliwiło już na początku marca przystąpienie do wiosennych prac polowych. Ciepła i słoneczna pogoda zachęciła wielu rolników do siewu zbóż jarych.

Jesienna ocena stanu zasiewów ozimin a prognoza plonów 2024

Listopadowa ocena terenowych rzeczoznawców GUS informuje o redukcji powierzchni zasiewów zbóż ozimych w porównaniu do poprzedniego roku. Wynika z niej, że zasiano ok. 4,5 mln ha, co daje spadek o 0,6%. Natomiast szczegółowo wygląda to tak:

  •  pszenica ozima — ok. 2,3 mln ha,
  •  żyto — ponad 0,7 mln ha,
  • pszenżyto ozime — ponad 1,1 mln ha,
  •  jęczmień ozimy — ponad 0,3 mln ha,
  •  ozime mieszanki zbożowe — ok. 0,1 mln ha.
  •  rzepak i rzepik — ok.1 mln ha.

Ocena powyższych zasiewów określiła ich stan na poziomie nieco wyższym lub wyższym od oceny ubiegłorocznej. Żyto, jęczmień, pszenżyto oraz rzepak z rzepikiem oceniono na stan dobry (stopień 4). Natomiast pszenica i mieszanki zbożowe uzyskały ocenę 3,9.

Pierwsza analiza stanu zasiewów zbóż ozimych i rzepaku z rzepikiem

Ocena stanu zasiewów ozimych na plon w 2024 r. wypadła zadowalająco. Jedynie 0,1% powierzchni zasiewów zbóż ozimych wojewódzcy rzeczoznawcy zakwalifikowali do zaorania. Podobnie jest w przypadku rzepaku i rzepiku ozimego. Są to straty lokalne w poszczególnych województwach. Najczęstszą ich przyczyną okazały się:

  • w województwie podkarpackim — wysuszające wiatry;
  • w województwach: kujawsko-pomorskim, lubuskim, łódzkim, małopolskim, pomorskim, warmińsko-mazurskim i zachodniopomorskim — występowanie zastoisk wody w obniżeniach terenu powodujących wymoknięcia roślin;
  • natomiast w województwach: lubelskim, lubuskim i warmińsko-mazurskim — zwierzyna leśna lub inne przyczyny.

Jak wskazują wyniki GUS, udział roślin żywych i nasion kiełkujących wyniósł odpowiednio:

  • pszenica ozima — blisko 94%,
  •  żyto — blisko 95%,
  •  jęczmień ozimy — ok. 91%,
  •  pszenżyto ozime — ok. 97%,
  •  rzepak i rzepik ozimy — ponad 93%.

Dodatkowo w przypadku 1–6 % roślin wątpliwych nie można było określić ich stopnia przezimowania i ostatecznej kondycji. Występowały one w największej ilości w uprawie jęczmienia ozimego. Natomiast najmniej zanotowano ich w pszenżycie ozimym.

Źródło: GUS

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *