Ochrona marchwi – zdrowy korzeń dłuższe przechowywanie

Celem skutecznej ochrony marchwi podczas uprawy jest zapewnienie jej wysokiej zdrowotności w czasie wzrostu, ale nie tylko. Chodzi także o możliwość długiego jej przechowywania, nawet przez kilka miesięcy. Jednym z czynników umożliwiającym realizację tych celów jest skuteczna ochrona marchwi. O tym w jaki sposób zadbać o marchew by uzyskać zadowalające wyniki produkcyjne mówią producenci warzyw.

Ochrona marchwi w okresie wegetacji

– Już od wysiewu marchwi bardzo ważne jest zabezpieczenie jej przed zachwaszczeniem – radzi Adrian Banaszek uprawiający marchew w woj. Świętokrzyskim. Dobrym sposobem w jaki chronię rośliny jest wykonanie zabiegu preparatem mającym w składzie prosulfokarb. Stosuję go już w fazie 2-4 liści. Działa nalistnie i doglebowo. Podaję dawkę 3-4 l/ha. Służy on do niszczenia chwastów jednorocznych jedno i dwuliściennych.

Nie mniej od ochrony herbicydowej ważne jest zabezpieczenie marchwi przed chorobami grzybowymi. Plantacje atakuje szereg takich chorób, a najgroźniejsze to mączniak prawdziwy, alternarioza czy zgnilizna twardzikowa.

Przechowywanie marchwi

Ochrona przeciw grzybom oraz zachwaszczeniu przyczynia się do dłuższego przechowywania marchwi

Brak zachwaszczenia zmniejsza ilość patogenów, które przybierają na sile zwłaszcza w okresie ciepłej, wilgotnej pogody. Nie oznacza to jednak, że zniszczenie chwastów uwalnia plantatora od troski o zdrowotność roślin.

– Dla ochrony marchwi przed mączniakiem prawdziwym, alternariozą naci czy czarną zgnilizną marchwi stosuję można środki zawierające  azoksystrobinę i difenokonazol, w dawce 1 l/ha – mówi Stanisław Łaciak z woj. Łódzkiego. Preparat działa powierzchownie i systemicznie, stosuję go zapobiegawczo i interwencyjnie. By zapobiegać także mączniakowi prawdziwemu używam środków mających w składzie chlorotanonil, który niszczy komórki grzyba poprzez zapobieganie ich dalszemu namnażaniu.W tym wypadku dawka musi być mocniejsza aby zabieg grzybobójczy był skuteczny -2-2,5l/ha.  

Skuteczna ochrona pozwala dłużej przechowywać marchew

Ochrona marchwi nabiera szczególnego znaczenia przed zbiorami. Wówczas zwiększone zagęszczenia, pojawiające się zachwaszczenie czy zarodnikowanie z sąsiednich plantacji sprawiają, że konieczne staje się zintensyfikowanie zabiegów. W tej sytuacji trzeba szukać substancji aktywnych, które jednocześnie niszczą komórki grzybowe, a oprócz tego skutecznie walczą z chwastami takimi jak np. miotła zbożowa. Skutecznym rozwiązaniem na takie choroby jak szara pleśń, zgnilizna twardzikowa czy alternarioza są produkty zawierające dwie substancje aktywne – cyprodynil i fludioksonil. Wykazują działanie powierzchniowe i wgłębne. Zalecana dawka preparatu w ochronie marchwi to 0,8 kg/ha. Można go stosować zapobiegawczo i interwencyjnie.

antygrzybowa ochrona marchwi

Pleśń i grzyby atakują rośliny niewłaściwie chronione

Zdrowsze rośliny dłuższe przechowywanie

Aby z powodzeniem przechowywać marchew przez długi okres, przekraczający niekiedy nawet 6 miesięcy, poza odpowiednią infrastrukturą warto też zadbać o zdrowotność roślin.

Zauważam duże straty na etapie przechowywania spowodowane zwłaszcza alternariozą.  Przeciwdziałam temu prowadząc regularną ochronę fungicydową. Zmieniam preparaty tak, by przemienność zawartych w nich substancjach aktywnych wykluczyła możliwość wystąpienia odporności. Adrian Banaszek

Dobre rezultaty daje wykorzystywanie naprzemienne takich preparatów jak Scorpion 325 SC, Amistar 250 SC czy Amistar Opti 480 SC lub Switch 62,5 WG. Inną groźna na etapie przechowywania chorobą jest czarna zgnilizna marchwi.

– Przy występowaniu czarnej zgnilizny marchwi dla mnie bardzo dobrym rozwiązaniem są dwuskładnikowe środki zawierające azoksystorbinę i difenokonazol – dodaje Stanisław Łaciak. W tym wypadku zauważyłem bardzo dobre działanie  zapobiegawcze i interwencyjne. Przeciw szarej pleśni i zgniliźnie twardzikowej stosuję substancje aktywne takie jak cyprodynil i fludioksonil. Ochrona środkami zawierającymi te składniki grzybobójcze przed zbiorem zapewnia marchwi długie zabezpieczenie w trakcie okresu który plon spędza w chłodni.

Weryfikacją jakości roślin i ich zdrowotności jest zawsze koniec zbiorów.  Jeżeli udało się uzyskać twardy korzeń, wyrośnięty, bez żadnych infekcji chorobowych, a do tego mający wysoka masę, to oznacza, że ochrona przeprowadzana podczas wegetacji roślin została wykonana prawidłowo zarówno pod względem dobrania preparatów jak i częstotliwości wykonywania zabiegów.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *