Ochrona warzyw korzeniowych przed chorobami

Warzywa korzeniowe, wśród których najważniejsze gatunki to marchew, pietruszka, pasternak, seler, burak ćwikłowy, mogą być atakowane przez wielu sprawców chorób, a pozostawienie ich bez ochrony skutkować może nie tylko pogorszeniem plonu, chore korzenie źle się również przechowują i tracą na wartości. Czym więc możemy chronić nasze uprawy warzyw korzeniowych?

Spośród warzyw korzeniowych najchętniej uprawiana jest w Polsce marchew, dla której możliwości ochrony przed grzybami chorobotwórczymi są największe (29 środków). Chcąc zadbać o ochronę selera, do dyspozycji mamy nieco mniej – 19 fungicydów. Dla kolejnych warzyw korzeniowych środków jest niewiele: 6 dla pietruszki, 5 dla buraka ćwikłowego, 4 dla pasternaka. Trzeba w tym miejscu niestety podkreślić, że niewielka liczba fungicydów może przyczyniać się do stosowania tych samych preparatów, a tym samym do rozwoju odporności patogenów na chemiczne środki.

ochrona warzyw korzeniowych

Na rynku jest dostępnych tylko 6 środków do ochrony pietruszki.

Co zmieniło się w ostatnich latach?

Do ochrony warzyw korzeniowych przed chorobami zarejestrowanych jest obecnie (dane z dnia 2 lutego 2016) 31 środków grzybobójczych, w tym 3 zaprawy nasienne. Dostępne preparaty są w większości znane, dostępne na polskim rynku od wielu lat. Spośród środków nowszych (z roku 2015) należy wymienić fungicyd Luna Experience 400 SC, którego zaletą jest zawartość 2 substancji aktywnych o 2 różnych sposobach działania, co jest korzystne z punktu widzenia zapobiegania odporności sprawców chorób na środki ochrony roślin. Kolejne „nowości” to zaprawa nasienna Maxim 480 FS oraz preparat biologiczny Serenade ASO, których zakres stosowania obejmuje ochronę marchwi przed alternariozą. Środek Serenade ASO jest w dodatku cennym uzupełnieniem programów ochrony roślin z uwagi na obowiązującą od stycznia 2014 r. integrowaną ochronę roślin, poza tym preparat znajduje się na liście środków zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym i może być stosowany także przez zwolenników ekologicznych metod produkcji. W minionym roku do ochrony m.in. warzyw korzeniowych zarejestrowano także 3 preparaty drogą handlu równoległego: Astar 250 SC, Agria Azoksystrobina 250 SC oraz Song 250 SC, które mają swój odpowiednik na rynku polskim. Ponowną rejestrację uzyskał środek Dobromir Top 250 SC.

ochrona warzyw korzeniowych przed chorobami

Niektóre środki wciąż są w obiegu, ale nie można ich już stosować w uprawach np. marchwi.

Zmianą na rynku jest ponowna rejestracja środka Nimrod 250 EC o zawężonym zakresie stosowania z pominięciem marchwi, a obejmującym jedynie ochronę pietruszki przed mączniakiem prawdziwym. Należy także nadmienić, że w obecnym sezonie zmiany nie zauważą rolnicy uprawiający marchew, którzy zaopatrzyli się w ten produkt ze „starą etykietą”, ponieważ może on być stosowany do końca lipca 2016 r.

Niekorzystną zmianą jest zawężenie listy środków do ochrony marchwi o środek do odkażania gleby Nemasol 510 SL, który wprawdzie został ponownie zarejestrowany, ale już nie do ochrony marchwi.

Co mamy zatem do dyspozycji?

Niewielka liczba fungicydów może przyczyniać się do stosowania tych samych preparatów, a tym samym do rozwoju odporności patogenów na chemiczne środki.

Szczegółowy wykaz dostępnych fungicydów do ochrony poszczególnych warzyw korzeniowych jest następujący (w nawiasie kwadratowym podano grupę użytkowników, dla których środek jest przeznaczony NP – użytkownicy nieprofesjonalni, P – użytkownicy profesjonalni):

  • 1 środek o działaniu kontaktowym i systemicznym zawierający azoksystrobinę i chlorotalonil – Amistar Opti 480 SC [NP/P]; przeznaczony do ochrony marchwi przed alternariozą i mączniakiem prawdziwym;
  • 1 środek o działaniu wgłębnym i kontaktowym zawierający cyprodynil i fludioksonil – Switch 62,5 WG [NP/P]; przeznaczony do ochrony marchwi, pasternaka, pietruszki, salsefii i buraka ćwikłowego przed alternariozą, szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową; oraz selera przed szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową;
  • 13 środków o działaniu wgłębnym i systemicznym zawierających azoksystrobinę – Amistar 250 SC [NP/P], Agria Azoksystrobina 250 SC [NP/P], Arastar 250 SC [P], Ascom 250 SC [NP/P], Astar 250 SC [NP/P], Atol 250 SC [NP/P], Atos 250 SC [NP/P], Dobromir Top 250 SC [NP/P], Mirador 250 SC [P], Sammisto 250 SC [P], Song 250 SC [NP/P], Starami 250 SC [NP/P], Strobi 250 SC [P] – większość z wymienionych środków (10) pochodzi z handlu równoległego; przeznaczone do ochrony marchwi przed alternariozą i mączniakiem prawdziwym oraz selera przed septoriozą;
  • 1 środek o działaniu systemicznym i mezostemicznym zawierający tebukonazol, trifloksystrobinę – Nativo 75 WG [P]; przeznaczony do ochrony marchwi przed alternariozą, mączniakiem prawdziwym i zgnilizną twardzikową;
  • 4 środki o działaniu kontaktowym zawierające:
    • iprodion – Rovral Aquaflo 500 SC [NP/P], Dymas [NP/P]; przeznaczone do ochrony marchwi i pasternaka przed alternariozą;
    • chlorotalonil – Gwarant 500 SC [P]; przeznaczony do ochrony marchwi przed alternariozą i mączniakiem prawdziwym; oraz selera przed septoriozą;
    • mankozeb – Dithane NeoTec 75 WG [P]; przeznaczony do ochrony marchwi i pietruszki przed alternariozą, chwościkiem marchwi i mączniakiem rzekomym; oraz buraka ćwikłowego przed chwościkiem buraka;
  • 5 środków o działaniu systemicznym zawierających:
    • fluopyram i tebukonazol – Luna Experience 400 SC [P]; przeznaczony do ochrony marchwi przed alternariozą i mączniakiem prawdziwym;
    • azoksystrobinę i difenokonazol – Scorpion 325 SC [NP/P]; przeznaczony do ochrony marchwi przed alternariozą, mączniakiem prawdziwym i czarną zgnilizną; oraz selera przed alternariozą, mączniakiem prawdziwym, zgnilizną twardzikową i septoriozą;
    • bupirymat – Nimrod 250 EC [P]; przeznaczony do ochrony marchwi przed mączniakiem prawdziwym (możliwe stosowanie tylko do końca lipca 2016) oraz pietruszki przed mączniakiem prawdziwym;
    • piraklostrobinę i boskalid– Signum 33 WG [NP/P]; przeznaczony do ochrony marchwi, pasternaka i pietruszki przed alternariozą i mączniakiem prawdziwym; selera przez zgnilizną twardzikową; oraz buraka ćwikłowego przed mączniakiem prawdziwym;
    • tiofanat metylowy – Topsin M 500 SC [NP/P]; przeznaczony do ochrony buraka ćwikłowego przed chwościkiem buraka, mączniakiem prawdziwym, rdzą buraka i brunatną plamistością liści;
  • 1 środek o działaniu mezostemicznym zawierający trifloksystrobinę – Zato 50 WG [NP/P]; przeznaczony do ochrony marchwi przed alternariozą i mączniakiem prawdziwym;
  • 3 zaprawy nasienne zawierające:
    • fludioksonil – Maxim 480 FS [P]; przeznaczona do ochrony marchwi przed alternariozą;
    • karboksynę i tiuram – Sarox T 500 FS [P]; przeznaczona do ochrony marchwi przed zgorzelą siewek;
    • tiuram – Zaprawa Nasienna T 75 DS/WS [NP/P]; przeznaczona do ochrony marchwi, pietruszki, selera, buraka ćwikłowego przed zgorzelą siewek;
  • 2 środki biologiczne zawierające:
    • grzyb Pythium oligandrum Polyversum WP [NP/P]; przeznaczony do ochrony pietruszki [NP/P] przed ordzawieniem korzeni i chorobami przechowalniczymi; oraz seler [P] przed chorobami przechowalniczymi, szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową;
    • bakterię Bacillus subtilis – Serenade ASO [P]; przeznaczony do ochrony marchwi przed alternariozą.

Na koniec dodajmy, że oprócz chemicznej ochrony, zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin, należy pamiętać o innych sposobach ograniczenia występowania sprawców chorób, takich jak np. zmianowanie, usuwanie resztek roślinnych – źródeł infekcji z pola, pojazdów, maszyn, narzędzi, wysiew zdrowych nasion czy uprawa odmian odpornych.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.9 / 5. Liczba głosów 18

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *