Odchwaszczanie zbóż jesienią?
Odchwaszczanie zbóż to bardzo ważny zabieg agrotechniczny, bez którego rośliny są narażone na znacznie gorszy rozwój, a co za tym idzie spadki w ilości i jakości plonów. Jesienne odchwaszczanie jest szczególnie ważne w przypadku zbóż ozimych. Do skutecznej eliminacji zbóż ozimych konieczne jest zastosowanie herbicydów – ręczne usuwanie chwastów przy użyciu maszyn rolniczych będzie bardzo skomplikowane w wąskich rzędach upraw.
W zależności od kupionego herbicydu będziemy go stosować przed wschodami zbóż lub od razu po nich.
Wybór dobrego środka zależny jest oczywiście od tego, jakie jest natężenie chwastów na uprawie oraz jakie gatunki zagrażają naszym zbożom. Dobrym rozwiązaniem jest poradzenie się dostawcy preparatów o dobór najlepszego dla nas herbicydu. W zależności od kupionego herbicydu będziemy go stosować przed wschodami zbóż lub od razu po nich. Chemiczne odchwaszczanie w przypadku tego pierwszego terminy wykonujemy po zakończeniu wysiewu na świeżą uprawioną glebę. Trzeba też pamiętać, że niezależnie od stosowanego środka konieczne jest stosowanie się do zaleceń producenta herbicydu.
Pojawienie się chwastów to bardzo niepożądane zjawisko ze względu na negatywne skutki uboczne działalności tych roślin. Wśród zagrożeń dla roślin uprawnych należy wymienić:
- obecność szkodników, które bytują w chwastach,
- zabieranie roślinom uprawnym dostępu do światła i cennych wartości odżywczych obecnych w glebie,
- dodatkowe koszty uprawy,
- spadek wartości plonów zbóż,
- element toksyczności.
Za nasilenie występowania chwastów w uprawie odpowiedzialne mogą być:
- błędy w płodozmianie,
- nieuprawiona powierzchnia rolna,
- źle oczyszczony materiał siewny.
Obecność chwastów nie tylko szkodzi zbożom, ale również naraża nas na dodatkowe wydatki, a nawet straty finansowe. Warto więc rozważyć dodatkowe odchwaszczanie jesienią.
Powiązane: