Odłowy karpia czas zacząć!

Początek października to czas, kiedy rozpoczynają się odłowy karpia, ale i innych ryb. Karp, jesiotr, tołpyga, amur – to tylko kilka gatunków ryb, które dominują w hodowli prowadzonej w największym kompleksie stawów hodowlanych w Europie. Stawy Milickie, bo o nich mowa to kraina karpia- ryby, która nadal jest niedoceniana przez Polaków. 

Reklama

Pokazowe odłowy karpia w Dolinie Baryczy

Tradycyjne, pokazowe odłowy odbyły się 5 i 6 października na terenie Ostoi konika polskiego w Miliczu. Wydarzenie, cieszące się zainteresowaniem nie tylko mieszkańców, ale także przybywających turystów. Każdy z uczestników mógł być świadkiem nie tylko połowu ryb, ale także miał możliwość spożycia świeżej ryby i zakupu lokalnych produktów.

odłowy karpia

Pokazowe odłowy karpia prowadzone w Miliczu

fot. Ewelina Marciniak

Jesienna pora rozpoczęcia odłowów nie jest przypadkowa, to właśnie wtedy następuje spowolnienie metabolizmu u ryb. Umożliwia to opuszczenie wody przy pomocy mnicha spustowego i skupienie ryb w tzw. łowisku. Przy użyciu kasaków ryby transportuje się do sortowni, gdzie poddawane są grupowaniu na poszczególne gatunki. Następnie, karp i inne ryby trafiają do magazynów rybnych. Odpowiednie natlenienie i stały dopływ wody pozwala przetrzymywać ryby w tym miejscu aż do grudnia. W okresie przedświątecznym ryby przenosi się na płuczkę, na której przepływająca woda pozbawia ich mulistego smaku i zapachu.

Ryba zdrowia Ci doda!

Spożycie ryb w Polsce utrzymuje się ciągle na niskim poziomie. W chwili obecnej wynosi ono 12,5 kg rocznie w przeliczeniu na 1 osobę. To niewiele porównując do ilości spożywanej wieprzowiny (38,2 kg) i drobiu (27,6 kg).
Polacy spożywają przede wszystkim ryby morskie, a co ze słodkowodnymi czy one nie dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych? Otóż nie! Na przykładzie karpia milickiego możemy stwierdzić, że tak nie jest. Mało kto wie, ale karp jedzony regularnie poprawia pracę serca i wpływa na naszą pamięć. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6 zmniejszają ryzyko pojawienia się udaru mózgu i zawału serca. Więcej o jego zdrowotnych właściwościach można przeczytać tutaj.

Karp milicki przyrządzony tradycyjnie i nowocześnie

Karp milicki to produkt regionalny wpisany na listę MRiRW.  Dzięki tradycyjnej metodzie hodowli jego mięso ma delikatny smak. Można przyrządzić go tradycyjne w postaci pieczonego karpia, lub pierogów z karpiem. W nowoczesnym wydaniu karp doskonale komponuje się z dodatkiem orzechów, bądź czekolady.

 

Źródła:

http://dnikarpia.barycz.pl/events/view/383

http://www.stawymilickie.pl

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/dlaczego-polacy-nie-jedza-tak-czesto-ryb,170043.html

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/karp-wlasciwosci-odzywcze-kalorie-cena-aa-j6EG-HCZv-rBcy.html

 

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *