Odmiany jęczmienia ozimego 2023. TOP 10 najplenniejszych
Na podstawie wyników badań przeprowadzonych przez COBORU prezentujemy najwyżej plonujące odmiany jęczmienia ozimego w 2023 r. Oczywiście bierzemy pod uwagę różne typy jęczmienia i poziomy agrotechniki. Do tego pokrótce prezentujemy wybrane cechy odmian.
Spośród zarejestrowanych w Polsce, wg stanu na 1 sierpnia 2023 r. wybraliśmy te odmiany jęczmienia ozimego, które w badaniach COBORU wydały najwyższy plon. Ściślej mówiąc, przedstawiamy Top 10 odmian jęczmienia wielorzędowego i Top 10 odmian jęczmienia dwurzędowego.
Spis treści
Uprawa jęczmienia ozimego w Polsce
Według Głównego Urzędu Statystycznego uprawa jęczmienia ozimego w 2023 r. zajęła łącznie w Polsce 0,3 mln hektarów. Mimo że popularność uprawy tej rośliny zbożowej się zwiększa, to wciąż zajmuje ona pod względem areału ostatnie miejsce spośród zbóż ozimych. Mianowicie przed nią są, w kolejności od największej zajmowanej powierzchni: pszenica (2,3 mln ha), pszenżyto (1,1), żyto (0,7). Natomiast w rankingu popularności uprawy zbóż wyprzedza je także owies (0,5 mln ha). Jednak jeśli zsumujemy powierzchnię uprawy jęczmion — ozimego i jarego, wówczas uzyskamy 0,6 mln ha.
Średni plon jęczmienia ozimego w 2023 r. wyniósł wg szacunkowych danych GUS 48,6 dt z ha. Natomiast łączne zbiory ziarna uzyskane w 2023 r. mają wynięść 1,7 mln ton.
Najplenniejsze odmiany jęczmienia ozimego 2023 — TOP 10 wielorzędowych pastewnych
Jak zatem do powyższych danych odnośnie plonu z hektara mają się topowe 10 odmian jęczmienia ozimego? Ich potencjał jest doprawdy imponujący.
Wzorcowa odmiana spośród badanych w COBORU przy
- przeciętnym poziomie agrotechniki plonowała na poziomie 90,9 dt z ha.
Natomiast
- przy wysokim poziomie agrotechniki plon odmiany wzorcowej wyniósł w 2023 r. 104,2 dt z ha.
Tabela 1. Plon ziarna 10. odmian jęczmienia ozimego oraz wybrane cechy najlepiej plonujących odmian
Nazwa odmiany | Plon ziarna w 2023 r. (% wzorca) |
Specyficzne cechy odmiany (cechy i odporności — dane liczbowe wg. skali 9-stopniowej*) |
|
Przeciętny poziom agrotechniki | Wysoki poziom agrotechniki | ||
Julia | 104 | 103 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 7; zawartość białka – 6; odporność na mączniaka, rynchosporiozę, plamistość siatkową – 8. Jedna z najwcześniejszych odmian w Krajowym Rejestrze |
Teuto | 103 | 102 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 6,8; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób grzybowych – 7,4–7,9 |
SU Midnight | 102 | 99 | wg COBORU: zimotrwałość – 5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 7; zawartość białka – 4; odporność na mączniaka, rynchosporiozę, plamistość siatkową – 7 |
RGT Mela | 102 | 101 | wg COBORU: zimotrwałość – 5. Wg zgłaszającego: wyleganie – wysoka, zawartość białka – wysoka, odporność na większość chorób grzybowych – 7, mączniak i plamistość siatkowa – 8, rynchosporioza – 9 |
Lady | 100 | 95 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 6,7; zawartość białka – 6; odporność na większość chorób grzybowych – 7,3–7,6, rynchosporioza – 8,5 |
KWS Morris | 100 | 99 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5; wyleganie – 5; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób – 5 |
SU Majella | 100 | 98 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5 |
SU Hetti | 100 | 99 | wg COBORU: zimotrwałość – 5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 7; zawartość białka – 5; odporność na mączniaka, rynchosporiozę – 8, plamistość siatkową – 8 |
Winnie | 100 | 98 | wg COBORU: zimotrwałość – 5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 7,4; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób grzybowych – 7,2–8,1 |
Esprit | 99 | 101 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5; wyleganie – 5; zawartość białka – 5; odporność na choroby – 5 |
Najlepiej plonujące odmiany jęczmienia ozimego — TOP 10 dwurzędowych
Poniżej zaprezentowane odmiany w badaniach porównywano z wzorcem, którego plon
- przy przeciętnym poziomie agrotechniki wyniósł 90,9 dt z ha.
Natomiast
- w warunkach wysokiego poziomu agrotechniki wzorzec plonował na poziomie 104,2 dt z ha.
Tabela 2. Odmiany jęczmienia ozimego dwurzędowe — pastewne i browarne oraz wybrane cechy najlepiej plonujących odmian
Nazwa odmiany | Plon ziarna w 2023 r. (% wzorca) |
Specyficzne cechy odmiany (cechy i odporności — dane liczbowe wg. skali 9-stopniowej*) |
|
Przeciętny poziom agrotechniki | Wysoki poziom agrotechniki | ||
pastewne | |||
Lautetia | 102 | 100 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5, wyleganie – 5; zawartość białka – 6; odporność na większość chorób grzybowych – 5, ciemnobrunatna plamistość – 4 |
SU Laubella | 100 | 97 | wg COBORU: zimotrwałość – 5; Wg zgłaszającego: wyleganie – 7; zawartość białka – 7; odporność na większość chorób grzybowych – 8 |
Aleksandra | 100 | 98 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5, wyleganie – 3; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób grzybowych – 6, rynchosporioza – 5 |
Bordeaux | 100 | 99 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5, wyleganie – 6; zawartość białka – 5; odporność na choroby grzybowe – 5, mączniak prawdziwy kłos – 4, plamistość siatkowa – 4 |
Finezja | 100 | 98 | wg COBORU: zimotrwałość – 5; Wg zgłaszającego: wyleganie – 5, odporność na większość chorób grzybowych – 5, plamistość siatkowa – 4, rdza – 6, zawartość białka – 5 |
LG Casting | 98 | 94 | wg COBORU: zimotrwałość – 4; Wg zgłaszającego: odporność na większość chorób grzybowych – 7,2-7,7, rynchosporioza – 8,2, zawartość białka przy przeciętnym poziomie agrotechniki – 11,4% s.m. |
SU Lautine | 98 | 95 | wg COBORU: zimotrwałość – 5, wyleganie – 5; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób grzybowych – 5, mączniak prawdziwy kłos – 6 |
Padura | 97 | 96 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5; Wg zgłaszającego: wyleganie – 8, odporność na mączniak – 5,5, rynchosporioza i plamistość siatkowa – 7, rdza – 7,5, zawartość białka — 12% s.m. |
browarne | |||
Suez | 93 | 93 | wg COBORU: zimotrwałość – 4, wyleganie – 6; zawartość białka – 7; syntetyczna ocena wartości browarnej – 4,15, odporność na plamistość siatkowa, rdza – 4, mączniak, rynchosporioza, ciemnobrunatna plamistość – 5 |
Sonja | 88 | 86 | wg COBORU: zimotrwałość – 4,5; Wg zgłaszającego: wyleganie – 6; odporność na większość chorób grzybowych – 5, plamistość siatkowa – 4, zawartość białka — 12,7% s.m. |
* wyjątek stanowią jedynie dane odnośnie do zawartości białka w ziarnie uzyskane ze stron internetowych firm zgłaszających odmianę do rejestracji w Polsce
Jęczmień ozimy — dlaczego warto uprawiać? Top 6 odpowiedzi z praktyki
Na powyższe pytanie odpowiada naszemu portalowi rolnik z Dolnego Śląska.
- Wczesne rozpoczęcie wegetacji, a przez to lepsze wykorzystanie wody z gleby po zimie.
- Wczesne plonowanie, czyli lepiej rozłożone żniwa w czasie.
- Piękny plon, co za tym idzie często wynik ekonomiczny lepszy niż w pszenicy.
- Szybciej dostępna dobra pasza dla zwierząt.
- Dobre stanowisko pod rzepak.
- Bo lubię jęczmień!
Czytaj również: Czy UE otworzy szerzej drzwi dla uprawy roślin GMO?
Źródło: COBORU, GUS
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!