Zdaniem praktyków: odmiany kukurydzy typu dent – kiedy warto je wybrać?
Flint czy dent? Takie pytanie zadaje sobie wielu rolników. Wybór typu odmiany zależy w dużym stopniu od jej cech uprawowych, a także przydatności do określonego kierunku produkcji. Kiedy warto postawić na odmiany kukurydzy typu dent? Sprawdź, co radzą rolnicy!
Odmiany typu dent cechuje wolniejszy rozwój początkowy, wrażliwość na chłody i mniejsza tolerancja niższych temperatur, a także późniejsze kwitnienie. „Denty” charakteryzują się jednocześnie wyższym potencjałem plonowania przy uprawie na suche ziarno.
Spis treści
Ziarno typu dent taniej się suszy
– Wybór odmiany zależy w dużym stopniu od kierunku produkcji. Na plantacjach powinny jednak dominować „denty”. Choć mają gorszy wigor wiosenny od flintów, to jesienią jest o wiele lepsze oddawanie wodę przez roślinę. I przede wszystkim lepiej i taniej się suszą. To dość istotne, bo rolnicy liczą dziś każdą złotówkę – doradza Tadeusz Szymańczak, rolnik ze Skrzelewa i rzecznik Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.
Odmiany kukurydzy typu dent lepsze na kiszonkę?
– Jeśli chodzi o kierunek produkcji na kiszonkę, to lepiej sprawdzają się odmiany kukurydzy typu dent. Mają luźniejszą strukturę, co pozwala lepiej wykorzystać skrobię, czyli węglowodany i wszystkie składniki znajdujące się w ziarnie. Jeśli kukurydza byłaby źle rozdrobiona to ziarno potrafi przejść w stosunkach pokarmowych i być wydalone przez zwierzę do obornika. A powinniśmy przecież mieć wszystko co najlepsze w mięsie – podpowiada Tadeusz Szymańczak.
A może postawić na… mieszańce?
Wszyscy, którzy nie mogą się zdecydować, na którą odmianę postawić: flint czy dent, mogą wybrać formę pośrednią. Chodzi o odmianę kukurydzy o typie ziarna zbliżonym do flint lub też zbliżonym do dent. Można też wypróbować odmiany mieszańcowe, które skupiają w sobie najważniejsze cechy tych dwóch genetycznie odmiennych typów ziarna.