Odpady piekarnicze alternatywą w żywieniu trzody

Odpady piekarnicze alternatywą w żywieniu trzody

W procesie produkcji piekarniczej powstaje wiele ton odpadów. Czy można je wykorzystać w żywieniu zwierząt?

Hodowcy zwierząt przez ostatnie lata podwajają wysiłki, aby zminimalizować koszty produkcji. Odpady piekarnicze takie, jak chleb, bułki, bułki hamburger i hot-dog to idealne zastępstwo dla zboża przy żywieniu trzody chlewnej.

Czym są i czy stosować w ogóle odpady piekarnicze?

– Czy jest sens podawania trzodzie tych produktów piekarniczych? – zastanawia się Stanisław Bożek, hodowca świń z małopolskich Wilczyc, który myśli nad włączeniem tego typu produktów do dawki żywieniowej swoich zwierząt.

– Warto zacząć od tego, że produkty uboczne przemysłu piekarniczego nie powinno nazywać się odpadami. Chleb i bułki wszelkiego rodzaju mają zbliżony skład do zbóż – tłumaczy Marek Rajchert z firmy Etos.

 Produkty uboczne przemysłu piekarniczego nie powinno nazywać się odpadami.

Marek Rajchert z firmy Etos

Odpady piekarnicze

To, co nazywane jest odpadem piekarniczym, jest niczym innym jak efektem nadprodukcji lub niesprzedania w piekarniach. Są to również produkty spękane, przepalone, nie spełniające norm wizualnych – są po prostu za brzydkie do sprzedaży.

Możemy wyróżnić 3 podstawowe rodzaje odpadów piekarniczych:

  • pieczywo polskie, polskie chleby oraz bułki, produkowane na bazie mąki pszennej, żytniej itp.
  • pieczywo amerykańskie, są to wszelkiego rodzaju bułki produkowane do fast-foodów, czyli m.in. bułki hamburgerowe oraz typu hot-dog,
  • pieczywo mieszane, czyli pieczywo polskie razem z pieczywem amerykańskim.

Według żywieniowców najlepszym wariantem jest pieczywo mieszane. Posiada ono dobre cechy polskiego i amerykańskiego pieczywa. Sucha masa jest dość zróżnicowana i wynosi 70-80% w produkcie. Wartość białka waha się na poziomie 12-13% oraz 15-17 MJ en. strawnej.

– Stosuję odpady piekarnicze od kilku lat i nie zamieniłbym ich na nic innego. Oprócz ceny, ich plusem jest to, że znakomicie sprawdzają się w żywieniu świń na mokro. Efekty mówią same za siebie – zużycie paszy na poziomie 2,5 kg/1 kg przyrostu i to bez podawania jakiegokolwiek zboża – opowiada Przemysław Duda, hodowca trzody chlewnej z ok. Puław.

Gdzie szukać odpadów piekarniczych?

odpady

Inną opcją są firmy zajmujące się pośrednictwem w sprzedaży pieczyw. W tym przypadku jesteśmy pewni ilości i jakości pieczywa, gdyż takie firmy mają kontrakty z dużymi piekarniami.

– Gdzie w takim razie szukać tych produktów? Czy jeździć po piekarniach i pytać? Czy są jakieś firmy, które się tym zajmują? – dopytuje pan Bożek.

Możemy próbować szukać na własną rękę piekarni, która nas będzie zapatrywała, ale zawsze może pojawić się problem z terminowością, bo piekarnie mają różną produkcję i czasami może dojść do problemów z ilością takiego pieczywa jakiego potrzebujemy.

– Moja piekarnia produkuje ok. 2 ton odpadów piekarniczych w tygodniu. Choć nie jest to dużo, zawsze to jakiś dodatek do żywienia świń. Hodowca, który stosuje chleb z mojej piekarni, o 2 tyg. szybciej sprzedawał tuczniki niż bez dodatku chleba – mówi Mariusz Kozdroń, właściciel piekarni z Małopolski.

Inną opcją są firmy zajmujące się pośrednictwem w sprzedaży pieczyw. W tym przypadku jesteśmy pewni ilości i jakości pieczywa, gdyż takie firmy mają kontrakty z dużymi piekarniami. Dzięki temu mogą dostarczyć każdą ilość potrzebnego nam surowca. Takie firmy zazwyczaj przywożą już rozpakowany chleb lub bułki.

Hodowca, który stosuje chleb z mojej piekarni, o 2 tyg. szybciej sprzedawał tuczniki niż bez dodatku chleba. Mariusz Kozdroń, właściciel piekarni z Małopolski

Na co zwracać uwagę podczas skarmiania produktów piekarniczych?

– Czy jest coś, na co powinienem zwrócić uwagę podczas podawania moim zwierzętom chleba? – dalej zastanawia się Stanisław Bożek.

odpady piekarnicze

Możemy próbować szukać na własną rękę piekarni, która nas będzie zapatrywała, ale zawsze może pojawić się problem z terminowością.

Podczas skarmiania odpadami piekarniczymi powinniśmy zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • dobre zbilansowanie dawki, pieczywo nie posiada dużej ilości włókna, należy zatem dodać, otręby, słomę lub wysłodki,
  • usunąć zanieczyszczenia mechaniczne, czyli pozostałości opakowań chleba i bułek. Nie służą dobrze ani zwierzętom, ani systemowi zadawania paszy,
  • przechowywanie w miejscach suchych, dobrze wietrzonych. Pamiętajmy, by nie dopuścić do rozwoju pleśni. Możemy albo zakonserwować odpady piekarnicze kwasem propionowym, albo po prostu szybko skarmić. Niekonserwowana pasza nadaje się do spożycia do 7 dni,
  • powinniśmy być pewni źródła, ponieważ jeśli będziemy mieli rożne rodzaje pieczywa, pojawi się niestabilność składników w dawce, gdyż pieczywo polskie ma niższą wartość białka niż amerykańskie,
  • jakość pieczywa również jest bardzo ważna, gdyż chleb zbyt wypieczony nie zrobi wielkiej różnicy, za to niedopieczony zawierający drożdże, może nam w wysokiej temperaturze wytworzyć dużą ilość gazów, zagrażających systemowi i zwierzętom.

Jeśli szukamy dobrego jakościowo zastępstwa dla drogich zbóż, nie odstającego jakościowo, to odpady piekarnicze są idealnym rozwiązaniem. Choć należy zwrócić dużą uwagę na sposób przechowywania i podawania, opłaci się to hodowcom z nawiązką.

 

 

Komentarze

  1. A co z odpadami piekarniczymi ale tzw. słodkimi, czyli drożdżówki, chałki, ciasta, ciastka? Czy je też z powodzeniem można wykorzystywać w żywieniu świń?

    1. Produkty uboczne, o których Pani wspomniała można również stosować jako część dawki żywieniowej. Należy jedna zwrócić uwagę na skład. Ciastka, wafelki i bułki słodkie mają niższą zawartość białka, ale wyższą tłuszczu i cukru. Również ilość suchej masy jest inna. Jeden z czołowych specjalistów w żywieniu na mokro stosuje wafelki w starterze. Hodowca stosujący je określił warchlaki, jako „buldogi” – niskie na nogach i mocno zbudowane. Pozdrawiam

Technika uboju mięsa wpływa na jego jakość!

Jakością mięsa wieprzowego można manipulować. Dowiedz się jak!

21 września 2018

Kiedy i jak bielić oborę? Czy jesień to dobry czas?

Bielenie obory powinno wykonać się co najmniej raz w roku. Jest wiele metod bielenia, którą wybrać?

15 września 2018

Przyczyny i objawy zatruć u świń

Wiele zatruć przebiega bardzo podobnie. Jak zdiagnozować przyczynę?

18 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close