Odsadzanie prosiąt – najtrudniejszy etap produkcji trzody

Odsadzanie prosiąt – najtrudniejszy etap produkcji trzody

Najtrudniejszym etapem produkcji trzody jest odsadzanie prosiąt – zwierzęta w tym okresie wymagają specjalnego traktowania. Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jednym z najtrudniejszych etapów produkcji trzody chlewnej jest odsadzanie prosiąt. Przede wszystkim hodowca powinien zadbać o warunki, jakie panują w odchowalni. Jak zadbać o prawidłowe odsadzanie?

Prosięta w okresie odsadzenia są narażone na stres. Związany jest on z kilkoma czynnikami takimi jak kompletne zaprzestanie pobierania mleka, brak matki, zmiana otoczenia czy obecność nieznanych prosiąt. Odsadzanie optymalnie dokonuje się zwykle w czwartym tygodniu życia prosiąt. Moment ten pokrywa się z tak zwaną luką immunologiczną. Jest to okres, w którym zaprzestają działać pobierane z mlekiem maciory przeciwciała a odporność czynna dopiero się u tych młodych zwierząt hodowlanych rozwija. Dlatego też odsadzanie jest uznawane za jeden z najtrudniejszych etapów w cyklu produkcyjnym prosiąt. Kwestia pogorszenia kondycji młodych osobników jest bardziej złożona. Składa się na nią wiele czynników organizacyjnych, żywieniowych a także i tych związanych z warunkami, jakie panują w chlewni.

Odsadzanie optymalnie dokonuje się zwykle w czwartym tygodniu życia prosiąt

Chlewnia idealna

Jednym z głównych parametrów mających duży wpływ na bezproblemowy chów prosiąt jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w odchowalni. Prosięta, które znajdują się w fazie odsadzenia mają znacznie wyższe wymagania cieplne od pozostałych osobników. Optymalna temperatura na odsadzanie prosiąt to 28°C. Należy więc zadbać, żeby odsadzane prosięta przebywały w pomieszczeniu o stałej temperaturze. W okresie poodsadzeniowym zwierzęta pobierają mniej paszy, co w konsekwencji powoduje utratę masy ciała i pogorszenie wyników produkcyjnych. Odsadzanie prosiąt w pomieszczeniach o niższej temperaturze, naraża zwierzęta na spadek odporności a tym samym zwiększa się ryzyko wystąpienia u nich nie tylko biegunek, ale również i wielu niebezpiecznych dolegliwości układu oddechowego. Należy pamiętać, że wraz z wiekiem tych młodych zwierząt hodowlanych, temperaturę należy stopniowo zmniejszać.

Odsadzanie prosiąt w odchowalni

Optymalna temperatura na odsadzanie prosiąt to 28°C

Ponadto niezwykle ważną rzeczą jest również utrzymanie odpowiedniej wentylacji wewnątrz chlewni. Głównym jej zadaniem jest oczyszczenie powietrza z nadmiaru odorów a także i pary wodnej które niekorzystnie wpływają na odsadzanie prosiąt. Jednak wentylacja nie może być zbyt intensywna, gdyż może powodować niebezpieczne dla zdrowia prosiąt przeciągi.

Antyżywieniowe działanie NSP u drobiu i trzody chlewnej

Udział zbóż w mieszance treściwej musi być ograniczany ze względu na występowanie w nich polisacharydów nieskrobiowych. Dlaczego?

14 grudnia 2017

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w żywieniu zwierząt

Ostatnio obserwuje się wzmożone zainteresowanie probiotykami i prebiotykami w żywieniu. Czym jednak są i jak działają?

11 grudnia 2017

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij