Odsadzanie prosiąt – najtrudniejszy etap produkcji trzody

Najtrudniejszym etapem produkcji trzody jest odsadzanie prosiąt – zwierzęta w tym okresie wymagają specjalnego traktowania. Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jednym z najtrudniejszych etapów produkcji trzody chlewnej jest odsadzanie prosiąt. Przede wszystkim hodowca powinien zadbać o warunki, jakie panują w odchowalni. Jak zadbać o prawidłowe odsadzanie?

Prosięta w okresie odsadzenia są narażone na stres. Związany jest on z kilkoma czynnikami takimi jak kompletne zaprzestanie pobierania mleka, brak matki, zmiana otoczenia czy obecność nieznanych prosiąt. Odsadzanie optymalnie dokonuje się zwykle w czwartym tygodniu życia prosiąt. Moment ten pokrywa się z tak zwaną luką immunologiczną. Jest to okres, w którym zaprzestają działać pobierane z mlekiem maciory przeciwciała a odporność czynna dopiero się u tych młodych zwierząt hodowlanych rozwija. Dlatego też odsadzanie jest uznawane za jeden z najtrudniejszych etapów w cyklu produkcyjnym prosiąt. Kwestia pogorszenia kondycji młodych osobników jest bardziej złożona. Składa się na nią wiele czynników organizacyjnych, żywieniowych a także i tych związanych z warunkami, jakie panują w chlewni.

Odsadzanie optymalnie dokonuje się zwykle w czwartym tygodniu życia prosiąt

Chlewnia idealna

Jednym z głównych parametrów mających duży wpływ na bezproblemowy chów prosiąt jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w odchowalni. Prosięta, które znajdują się w fazie odsadzenia mają znacznie wyższe wymagania cieplne od pozostałych osobników. Optymalna temperatura na odsadzanie prosiąt to 28°C. Należy więc zadbać, żeby odsadzane prosięta przebywały w pomieszczeniu o stałej temperaturze. W okresie poodsadzeniowym zwierzęta pobierają mniej paszy, co w konsekwencji powoduje utratę masy ciała i pogorszenie wyników produkcyjnych. Odsadzanie prosiąt w pomieszczeniach o niższej temperaturze, naraża zwierzęta na spadek odporności a tym samym zwiększa się ryzyko wystąpienia u nich nie tylko biegunek, ale również i wielu niebezpiecznych dolegliwości układu oddechowego. Należy pamiętać, że wraz z wiekiem tych młodych zwierząt hodowlanych, temperaturę należy stopniowo zmniejszać.

Odsadzanie prosiąt w odchowalni

Optymalna temperatura na odsadzanie prosiąt to 28°C

Ponadto niezwykle ważną rzeczą jest również utrzymanie odpowiedniej wentylacji wewnątrz chlewni. Głównym jej zadaniem jest oczyszczenie powietrza z nadmiaru odorów a także i pary wodnej które niekorzystnie wpływają na odsadzanie prosiąt. Jednak wentylacja nie może być zbyt intensywna, gdyż może powodować niebezpieczne dla zdrowia prosiąt przeciągi.

Konferencje Blattin dla producentów trzody chlewnej

Konferencje dla hodowców świń, organizowana przez firmę Blattin – dowiedz się gdzie się odbędą, o czym będzie mowa i zapisz się już dziś!

10 lutego 2017

Co powoduje brak apetytu u krowy mlecznej?

Wysoko produkcyjne bydło mleczne potrzebuje pobrania dużej ilości pasz. Co więc możemy zrobić, jeśli krowa nie chce jeść?

10 lutego 2017

Zapalenie wymienia u krów (mastitis): przyczyny i zapobieganie

W ciągu roku ok. 20–50% krów choruje na zapalenie wymienia, co przynosi olbrzymie straty hodowcom. Czy schorzeniu można zapobiec?

11 lutego 2017