Oficjalne otwarcie Wytwórni Pasz Blattin w Ostrołęce

5 maja 2017 odbyło się oficjalne otwarcie Wytwórni Pasz Blattin w Ostrołęce. Na terenie zakładu będą produkowane wyłącznie pasze wolne od GMO, zapewniając tym samym swoich klientów o dobrej jakości i bezpieczeństwie produkowanych pasz.

Podczas uroczystego otwarcia Wytwórni Pasz Blattin w Ostrołęce odbyło się oficjalne przecięcie wstęgi przez m.in. przez Prezesa Zarządu Wilhelma Schulte Beckhausen, członków Zarządu Andrzeja Mirka i Zbigniewa Pustułę oraz kierownika zakładu Piotra Pstrągowskiego, poświęcenie zakładu przez proboszcza, tamtejszej parafii Dariusza Łapińskiego oraz zwiedzanie nowoczesnego obiektu.

otwarcie wytwórni pasz blattin

Uroczyste przecięcie wstęgi w nowo otwartej Wytwórni Pasz Blattin Polska w Ostrołęce.

Wytwórnia Pasz Blattin w Ostrołęce działa na obszarze, w którym dominującym kierunkiem produkcji zwierzęcej jest wytwarzanie mleka przez lokalnych hodowców bydła. Na uroczystości zjawili się m.in. przedstawiciele Władz miasta Ostrołęka, Starostwa Powiatowego, Mazowieckiej Izby Rolniczej, Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego, Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska oraz liczni przedstawiciele firm współpracujących z Wytwórnią Pasz Blattin w Ostrołęce, wykonawcy modernizacji oraz dystrybutorzy.

Historia Blattin Polska

Spółka Blattin Polska powstała w 1996 roku, jednak dzięki temu, że większościowy pakiet udziałów spółki  do roku 2006 należał do firmy Höveler, jej historia i doświadczenie sięga 1905 roku. Główna siedziba znajduje się w Siedlcu w województwie opolskim, gdzie również znajduje się Wytwórnia Pasz. W związku ze zwiększającym się zapotrzebowaniem rynku na pasze wolne od GMO, postanowiono rozwinąć tę gałąź produkcji. W grudniu 2014 roku kupiono zakład w Ostrołęce, należący dotychczas do Wytwórni pasz OSPASZ, który początkowo funkcjonował jako Magazyn Paszowy dla północno-wschodniej Polski.

Andrzej Mirek

Andrzej Mirek, współwłaściciel Blattin Polska.

Firma Blattin Polska jest firmą z kapitałem mieszanym. 60 % należy do kapitału niemieckiego, 40 % do kapitału polskiego. Kapitał polski jest podzielony na dwie osoby, na Zbigniewa Pustułę i na mnie. Mamy po 20 % udziałów- mówił Andrzej Mirek, członek zarządu Blattin Polska

Wytwórnia pasz Blattin w Ostrołęce

Rozpoczęto prace budowlane. Zakład nie nadawał się do modernizacji, postanowiono wybudować go od podstaw. Urządzenia służące do przetwarzania surowców i przygotowania pasz wymagały wymiany.

Gdy obejrzeliśmy dokładnie zakład po zakupie i rozmawialiśmy z pracownikami, powiedziałem wtedy, że „żeby otworzyć produkcję, trzeba zamknąć produkcję”. Wszyscy byli przerażeni. Te urządzenia, które były używane dotychczas, nie spełniały żadnych standardów. Myśleliśmy o modernizacji i przebudowie zakładu, a właściwie skończyło się na budowie od podstaw– dodaje Mirek.

Potencjał produkcyjny 

Wytwórnia Pasz Blattin w Ostrołęce ma duży potencjał, znaczne moce przerobowe i najnowocześniejsze urządzenia, czego dowodem może być planowana wysokość produkcji. Innowacyjne rozwiązania linii produkcyjnej pozwalają na niezwykłą wydajność pracy. Na terenie zakładu produkowane są pasze dla bydła, trzody i drobiu, w formie sypkiej, kruszonej i granulowanej.

urządzenia do produkcji pasz

Blattin Polska zdobył certyfikat GMP+, dzięki temu klienci mogą mieć pewność, że pasze Blattin są wytwarzane z surowców wolnych od GMO.

Obiekt ma prawie 22 metry wysokości, przetestowaną, sprawdzoną rzetelnie podaną przez dostawcę urządzeń wydajność na poziomie 15 ton produkcji paszy sypkiej na godzinę. Urządzenia, które są tu zastosowane pozwalają na wyprodukowanie pasz o matrycy 4 i 6 mm. Jest to zakład, który będzie zaopatrywał przede wszystkim producentów mleka. Zgodnie z polityką firmy ten zakład ma być GMO FREE, czyli nie będą w nim wykorzystywane komponenty genetycznie modyfikowane- tłumaczył w zakładzie Blattin Andrzej Mirek- Jesteśmy certyfikowani poprzez certyfikat GMP+. Dość poważnie myślimy o certyfikacie VLOG, jest to certyfikat, który będzie otwierał nam drogę do producentów mleka, którzy sprzedają mleko do mleczarni zachodnich. Te mleczarnie wymagają takiego certyfikatu, który zapewnia, że dany produkt został wyprodukowany bez użycia genetycznie modyfikowanych surowców– dodaje Andrzej Mirek

Automatyzacja procesów przygotowania pasz

Większość procesów podczas produkcji pasz odbywa się automatycznie. Urządzenia są wykonane z innowacyjną myślą technologiczną, tak aby w zakładzie podczas jednej zmiany pracowało zaledwie kilka osób.

Jedna osoba, obecna w sterowani zarządza całą linią produkcyjną. Przyjmuje surowiec, zasypuje go na zbiorniki magazynowe, skąd trafia do zbiorników produkcyjnych. Znajdują się w nich dwie wagi, 1 i 2 tonowa. Po wpisaniu numeru receptury surowiec jest naważany i wędruje dalej. Określone komponenty są ważone, mielone lub nie, trafiają do mieszalnika. Jeżeli mielibyśmy produkować paszę sypką lub granulowaną, tu w zakładzie są potrzebne właściwie dwie osobytłumaczy Andrzej Mirek- Nie chodziło nam o zmniejszenie zatrudnienia. Musimy myśleć przede wszystkim o jakości produktu, o jego powtarzalności i mniejszej możliwości popełnienia błędu, a wiemy, że ludzie popełniają błędy. Zatrudnienie jest na podobnym poziomie jak było do tej pory. Produkcja ma odbywać się z jak najmniejszą ingerencją człowieka. Człowiek ma pełnić funkcję nadzoru całego procesu, a  nie fizycznie go wykonywać, to był nasz cel.

Wytwórnia pasz Blattin w Ostrołęce, zrobiła zdumiewające wrażenie na zwiedzających gościach. Na kolejnych piętrach zakładu znajdują się najnowocześniejsze urządzenia, działające w bardzo szybkim tempie w stosunku do ilości przetwarzanych surowców. Zobacz galerię!

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *