Jak ograniczyć liczbę bakterii w mleku?

Jak ograniczyć liczbę bakterii w mleku?

Wysokie temperatury utrzymają się jeszcze chwilę. A im cieplej, tym szybciej rozwijają się bakterie w mleku. Jak ograniczyć ich rozwój?

Latem, gdy temperatury są wysokie, w mleku bardzo szybko mogą rozwijać się bakterie. Ich nadmiar natomiast sprawia, że mleko może nie nadawać się do sprzedaży. Najczęściej nadmiar bakterii jest związany z niedostateczną higieną podczas udoju. Na co należy więc zwracać uwagę?

Mleko w krowich wymionach jest całkowicie wolne od bakterii. Jedynie pierwsze strugi mogą zawierać bakterie, dlatego stosuje się przedzdajanie. Trzeba jednak pamiętać, że źródłem bakterii w oborze może być praktycznie wszystko – skóra zwierząt, niewłaściwie przechowywana pasza, brudne legowiska, niedokładnie umyte maszyny do udoju czy sam niehigieniczny dój. Bakterie w mleku obniżają jego wartości odżywcze, a także właściwości smakowe.

W temperaturze pokojowej bakterie rozmnażają się bardzo szybko, ale po schłodzeniu ich rozwój jest zablokowany.

Adam, rolnik spod Łomży

– Najlepszym sposobem na ograniczenie liczby bakterii w mleku jest po prostu higiena, udój powinien przebiegać w warunkach sterylnych. Trzeba dbać zarówno o czystość w oborze, jak i o dezynfekcję urządzeń udojowych oraz samych wymion – mówi pan Adam, rolnik spod Łomży (woj. podlaskie). – Skutecznym sposobem na ograniczenie rozwoju bakterii jest również schładzanie mleka bezpośrednio po udoju. W temperaturze pokojowej bakterie rozmnażają się bardzo szybko, ale po schłodzeniu ich rozwój jest zablokowany.

Jeżeli pomimo zachowania wszystkich zasad higieny w mleku znajduje się nadmiar bakterii, warto uważnie obserwować krowę, od której mleko pochodzi. Bardzo często duża liczba bakterii jest pierwszym sygnałem, że w wymieniu rozwija się stan zapalny.

 

Podobne w temacie:

Krowy mleczne rasy HF – jak je hodować?

Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej posiadają duży potencjał genetyczny. Dzięki temu produkcja mleka w hodowli krów HF może sięgać 10 tys. kg w skali roku.

8 sierpnia 2017

System TMR w żywieniu bydła

Zróżnicowane wymagania osobników na krowiej fermie można zaspokoić poprzez zastosowanie systemu TMR. Omawiamy na czym on polega.

15 sierpnia 2017

Drożdże paszowe dla drobiu

Drożdże mają zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w sektorze drobiarskim. Dostarczają zwierzętom niezbędnych minerałów i substancji odżywczych.

19 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij