Jak ograniczyć liczbę bakterii w mleku?

Wysokie temperatury utrzymają się jeszcze chwilę. A im cieplej, tym szybciej rozwijają się bakterie w mleku. Jak ograniczyć ich rozwój?

Latem, gdy temperatury są wysokie, w mleku bardzo szybko mogą rozwijać się bakterie. Ich nadmiar natomiast sprawia, że mleko może nie nadawać się do sprzedaży. Najczęściej nadmiar bakterii jest związany z niedostateczną higieną podczas udoju. Na co należy więc zwracać uwagę?

Mleko w krowich wymionach jest całkowicie wolne od bakterii. Jedynie pierwsze strugi mogą zawierać bakterie, dlatego stosuje się przedzdajanie. Trzeba jednak pamiętać, że źródłem bakterii w oborze może być praktycznie wszystko – skóra zwierząt, niewłaściwie przechowywana pasza, brudne legowiska, niedokładnie umyte maszyny do udoju czy sam niehigieniczny dój. Bakterie w mleku obniżają jego wartości odżywcze, a także właściwości smakowe.

W temperaturze pokojowej bakterie rozmnażają się bardzo szybko, ale po schłodzeniu ich rozwój jest zablokowany.

Adam, rolnik spod Łomży

– Najlepszym sposobem na ograniczenie liczby bakterii w mleku jest po prostu higiena, udój powinien przebiegać w warunkach sterylnych. Trzeba dbać zarówno o czystość w oborze, jak i o dezynfekcję urządzeń udojowych oraz samych wymion – mówi pan Adam, rolnik spod Łomży (woj. podlaskie). – Skutecznym sposobem na ograniczenie rozwoju bakterii jest również schładzanie mleka bezpośrednio po udoju. W temperaturze pokojowej bakterie rozmnażają się bardzo szybko, ale po schłodzeniu ich rozwój jest zablokowany.

Jeżeli pomimo zachowania wszystkich zasad higieny w mleku znajduje się nadmiar bakterii, warto uważnie obserwować krowę, od której mleko pochodzi. Bardzo często duża liczba bakterii jest pierwszym sygnałem, że w wymieniu rozwija się stan zapalny.

 

Podobne w temacie:

Pójło Farm-O-San reviva: zastrzyk energii w okresie okołowycieleniowym

Czym wzmocnić krowę w okresie okołowycieleniowym krowy? Farm-O-San reviva to pójło energetyczne polecane na ten okres przez Trouw Nutrition Polska

16 lutego 2017

Synchronizacja rui: co możemy dzięki niej osiągnąć?

Jak skrócić okres międzywycieleniowy, uzyskać sezonowość wycieleń, aby wykorzystać sezon pastwiskowy i zwiększyć opłacalność?

20 lutego 2017

Poród u krowy: jak się do niego przygotować?

Sprawdź jak w kilku krokach przygotować krowę do porodu, tak aby skorzystało z tego cielę, ale również matka!

22 lutego 2017