Jak ograniczyć liczbę bakterii w mleku?

Jak ograniczyć liczbę bakterii w mleku?

Wysokie temperatury utrzymają się jeszcze chwilę. A im cieplej, tym szybciej rozwijają się bakterie w mleku. Jak ograniczyć ich rozwój?

Latem, gdy temperatury są wysokie, w mleku bardzo szybko mogą rozwijać się bakterie. Ich nadmiar natomiast sprawia, że mleko może nie nadawać się do sprzedaży. Najczęściej nadmiar bakterii jest związany z niedostateczną higieną podczas udoju. Na co należy więc zwracać uwagę?

W temperaturze pokojowej bakterie rozmnażają się bardzo szybko, ale po schłodzeniu ich rozwój jest zablokowany.

Adam, rolnik spod Łomży

Mleko w krowich wymionach jest całkowicie wolne od bakterii. Jedynie pierwsze strugi mogą zawierać bakterie, dlatego stosuje się przedzdajanie. Trzeba jednak pamiętać, że źródłem bakterii w oborze może być praktycznie wszystko – skóra zwierząt, niewłaściwie przechowywana pasza, brudne legowiska, niedokładnie umyte maszyny do udoju czy sam niehigieniczny dój. Bakterie w mleku obniżają jego wartości odżywcze, a także właściwości smakowe.

Ograniczanie rozwoju bakterii w mleku

bakterie w mleku

Źródłem bakterii w mleku może być praktycznie wszystko.

– Najlepszym sposobem na ograniczenie liczby bakterii w mleku jest po prostu higiena, udój powinien przebiegać w warunkach sterylnych. Trzeba dbać zarówno o czystość w oborze, jak i o dezynfekcję urządzeń udojowych oraz samych wymion – mówi pan Adam, rolnik spod Łomży (woj. podlaskie). – Skutecznym sposobem na ograniczenie rozwoju bakterii jest również schładzanie mleka bezpośrednio po udoju. W temperaturze pokojowej bakterie rozmnażają się bardzo szybko, ale po schłodzeniu ich rozwój jest zablokowany.

Jeżeli pomimo zachowania wszystkich zasad higieny w mleku znajduje się nadmiar bakterii, warto uważnie obserwować krowę, od której mleko pochodzi. Bardzo często duża liczba bakterii jest pierwszym sygnałem, że w wymieniu rozwija się stan zapalny.

 

Podobne w temacie:

Import mięsa z Litwy – grozi nam wojna-handlowa?

Kto więcej straci na polsko-litewskiej wojnie handlowej?

17 stycznia 2019

ASF coraz większym zagrożeniem

Trudna sytuacja hodowców, odstrzały dzików, pomysły na walkę z ASF - to tylko niektóre tematy poruszane podczas wywiadu z prof. Pejsakiem!

12 stycznia 2019

Odstrzał dzików – o co ta awantura?

Ile dzików ma zostać odstrzelonych w tym sezonie? Czy będzie można polować na lochy prośne?

15 stycznia 2019

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close