Jak ograniczyć liczbę bakterii w mleku?

Wysokie temperatury utrzymają się jeszcze chwilę. A im cieplej, tym szybciej rozwijają się bakterie w mleku. Jak ograniczyć ich rozwój?

Latem, gdy temperatury są wysokie, w mleku bardzo szybko mogą rozwijać się bakterie. Ich nadmiar natomiast sprawia, że mleko może nie nadawać się do sprzedaży. Najczęściej nadmiar bakterii jest związany z niedostateczną higieną podczas udoju. Na co należy więc zwracać uwagę?

Mleko w krowich wymionach jest całkowicie wolne od bakterii. Jedynie pierwsze strugi mogą zawierać bakterie, dlatego stosuje się przedzdajanie. Trzeba jednak pamiętać, że źródłem bakterii w oborze może być praktycznie wszystko – skóra zwierząt, niewłaściwie przechowywana pasza, brudne legowiska, niedokładnie umyte maszyny do udoju czy sam niehigieniczny dój. Bakterie w mleku obniżają jego wartości odżywcze, a także właściwości smakowe.

W temperaturze pokojowej bakterie rozmnażają się bardzo szybko, ale po schłodzeniu ich rozwój jest zablokowany.

Adam, rolnik spod Łomży

– Najlepszym sposobem na ograniczenie liczby bakterii w mleku jest po prostu higiena, udój powinien przebiegać w warunkach sterylnych. Trzeba dbać zarówno o czystość w oborze, jak i o dezynfekcję urządzeń udojowych oraz samych wymion – mówi pan Adam, rolnik spod Łomży (woj. podlaskie). – Skutecznym sposobem na ograniczenie rozwoju bakterii jest również schładzanie mleka bezpośrednio po udoju. W temperaturze pokojowej bakterie rozmnażają się bardzo szybko, ale po schłodzeniu ich rozwój jest zablokowany.

Jeżeli pomimo zachowania wszystkich zasad higieny w mleku znajduje się nadmiar bakterii, warto uważnie obserwować krowę, od której mleko pochodzi. Bardzo często duża liczba bakterii jest pierwszym sygnałem, że w wymieniu rozwija się stan zapalny.

 

Podobne w temacie:

System zarządzania stadem AfiFarm: jak wspomoże hodowcę?

Sprawdź rozwiązanie dla nowoczesnego hodowcy bydła mlecznego! System wspomaga zarządzanie rozrodem, żywieniem oraz ocenę stanu zdrowia i dobrostanu.

11 stycznia 2017

Wolnostanowiskowy czy uwięziowy system utrzymania bydła mięsnego?

Chcesz produkować mięso lepszej jakości, za które dostaniesz więcej pieniędzy w zakładach mięsnych? Najwyższy czas na zmiany!

20 stycznia 2017

Młóto browarniane – pasza mlekopędna

Młóto browarniane to uboczny produkt produkcji piwa. Browarniom jest niepotrzebny, a dla hodowców bydła mlecznego jest wyjątkowo cenny.

18 stycznia 2017