Owies: doskonałe zboże do ekologicznej uprawy
Uprawa owsa doskonale sprawdza się w gospodarstwach ekologicznych. Jest to zboże wyjątkowo mało wymagające pod względem składników pokarmowych. Owies ma również duże zdolności do pobierania składników odżywczych z gleby.
Owies świetnie sprawdza się jako przedplon, choć pod tym względem jest dosyć rzadko wykorzystywany. Co ciekawe, wydzieliny jego korzeni działają hamująco na aktywność zarodników grzybów. Dzięki temu w następczych uprawach zbożowych ryzyko pojawienia się chorób grzybowych jest o wiele niższe.
– Uprawa owsa w porównaniu do uprawy innych roślin zbożowych jest o wiele prostsza i wymaga mniejszej ilości zabiegów. Aby przygotować glebę do siewu, należy przeprowadzić orkę średnią na głębokość kilkunastu centymetrów – radzi Grażyna Dobrzyń z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Głębokość orki nie ma jednak żadnego wpływu na wysokość późniejszych plonów. Natomiast czynnikiem ważnym dla uzyskania zadowalających plonów jest termin wysiewu. Im wcześniej, tym lepiej. Owies wykorzystuje niższą temperaturę, krótszy dzień oraz zimową wilgoć do lepszego krzewienia. Wcześniej wysiany owies jest też mniej podatny na wiele szkodników, m.in. na ploniarkę zbożówkę.
W okresie wegetacji warto uważnie obserwować plantację i monitorować stan zachwaszczenia. Owies jest rośliną konkurencyjną dla chwastów (a nie odwrotnie), dlatego nie jest problemem nawet zachwaszczenie na poziomie 30%. Jeśli jednak jest ono wyższe, warto zastosować zabieg bronowania przy użyciu brony chwastownika.
Choć owies jest mało problemowy w uprawie, nieco trudniejsze są jego zbiory. Zarówno zbyt wczesny, jak i zbyt późny zbiór może spowodować, że plony nie będą zadowalające zarówno pod względem ilości, jak i jakości. Zbyt wczesne zebranie owca sprawia, że ma kiepskie parametry jakościowe. Natomiast zbyt późny zbiór obniży wysokość plonów, gdyż przejrzały owies ma tendencje do wypadania z wiech.
Inne w temacie: Owies: niektórzy są za, inni są przeciw