Owoce i warzywa w szkole 2015/2016: ile zarobią rolnicy?

Owoce i warzywa w szkole 2015/2016: ile zarobią rolnicy?

Zamiast jabłka batonik, zamiast kanapki czekoladka. Taka szkolna dieta to najprostsza droga do nadwagi czy otyłości. W związku z tym w Polsce odbywa się akcja pod hasłem: Owoce i warzywa w szkole. Ile jednak mogą na niej zarobić rolnicy?

Zamiast jabłka batonik, zamiast kanapki czekoladka. Taka szkolna dieta to najprostsza droga do nadwagi czy otyłości, a w konsekwencji do szeregu poważnych chorób. Nic więc dziwnego, że w wielu rozwiniętych państwach robi się wszystko, by zmienić nawyki żywieniowe dzieci. W Polsce odbywa się to pod hasłem Owoce i warzywa w szkole. To właśnie z tym programem wielu rolników wiąże spore nadzieje.

Jabłka, gruszki, borówki, a także marchew, pomidory, papryka, czy kalarepa – dla uczniów to smaczna przekąska, dla rolników szansa na zysk. Sęk w tym, że zostać dostawcą programu Owoce i warzywa w szkole nie jest wcale tak łatwo.

– Podstawowym warunkiem jest prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwórstwa, a także obrotu owocami, warzywami lub ich przetworami przez co najmniej 6 miesięcy – wyjaśnia Tomasz Parzybut z Agencji Rynku Rolnego. I właśnie ten warunek – prowadzenia działalności – już na starcie dyskwalifikuje wielu rolników. To jednak nie koniec wymagań – pełna lista znajduje się na stronie internetowej ARR.

Jak to się robi?

Zatwierdzeni przez Agencję partnerzy muszą dostarczyć do szkół porcje gotowe do spożycia przez dzieci. Następnie po zrealizowaniu dostaw rozliczają się z ARR i otrzymują pieniądze. Od uruchomienia programu w roku szkolnym 2009/2010 do końca sierpnia ubiegłego roku ARR wypłaciła dostawcom 223,4 mln zł.

Maciej Karczewski, sadownik z Lutyni koło Wrocławia, na udział w programie Owoce i warzywa w szkole zdecydował się po raz drugi. – Należy spełniać wymogi sanitarne umożliwiające przygotowanie np. pokrojonej marchewki. Oprócz sadu posiadamy również działalność gospodarczą zajmującą się produkcją naturalnych, tłoczonych soków i tylko dlatego byliśmy gotowi na spełnienie warunków – wyjaśnia pan Karczewski.

Zysk niewielki ale pewny

Odpowiednia selekcja, dobra jakość i własny transport – to wszystko kosztuje. A ile można zarobić?

Zysk nie jest wielki – uśmiecha się gospodarz. – W ubiegłym roku szkolnym cena dla jednej porcji zapakowanej i dostarczonej wynosiła 1,60 zł, w tym roku to 1,32 zł. Ale i tak weźmiemy udział w kolejnych edycjach programu – dodaje. Podobne opinie o programie Owoce i warzywa w szkole mają także inni przedsiębiorcy rolni. Pieniądze może nie są duże, ale za to pewne. A to w dzisiejszych czasach jest bardzo ważne.

Kalman – pszenica ozima o wysokiej zdrowotności na słabe gleby!

Pszenica ozima Kalman charakteryzuje się wysoką odpornością na fuzariozę kłosów. Sprawdź inne jej walory!

10 września 2018

Ceny zbóż nadal przyzwoite

W ciągu ostatniego tygodnia nieznacznie jednak potaniało żyto konsumpcyjne i rzepak. Wzrosła natomiast cena jęczmienia konsumpcyjnego.

17 września 2018

Pszenica ozima Rotax – zimotrwałość w pakiecie

Pszenica ozima Rotax to jedna z najbardziej odpornych odmian na rynku. Nie groźne jej chłodne i mroźne zimy. Czym jeszcze się wyróżnia?

10 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close