Rośliny na oziminy: a może pszenżyto?

Rośliny na oziminy: a może pszenżyto?

Choć w niektórych regionach kombajny jeszcze nie wyjechały w pole, zbliża się czas wyboru roślin pod jesienne zasiewy.

Zbliża się czas wyboru roślin pod jesienne zasiewy. Choć w niektórych regionach kraju kombajny jeszcze nie wyjechały w pole, warto pomyśleć, jakie rośliny najlepiej sprawdzą się jako oziminy. Po tegorocznych wymarznięciach rzepaku rolnicy wykazują większe zainteresowanie zbożami. Jednym z nich jest pszenżyto ozime.

Uprawa pszenżyta na słabych glebach może się udać i dać dobry plon. Jednak w takiej sytuacji trzeba bardzo uważnie wybierać odpowiednie odmiany.

Dariusz Dąbrowski z PODR

Pszenżyto ozime ma dosyć duży potencjał plonowania, choć zdecydowanie lepiej sprawdza się na glebach lepszych kategorii. W przypadku uprawy pszenżyta na gorszych glebach, produkcja będzie opłacalna tylko przy perfekcyjnej agrotechnice.

– Uprawa pszenżyta na słabych glebach może się udać i dać dobry plon – mówi Dariusz Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Jednak w takiej sytuacji trzeba bardzo uważnie wybierać odpowiednie odmiany, biorąc pod uwagę zarówno warunki glebowe, jak i klimatyczne.

W uprawie pszenżyta ozimego bardzo ważne są odpowiednie przedplony. Najlepiej pod tym względem sprawdzają się rośliny strączkowe, ziemniaki oraz rzepak. 

Wybierając konkretną odmianę pszenżyta ozimego, warto kierować się też jej mrozoodpornością. Im wyższa, tym zboże lepiej przezimuje nawet w trudnych warunkach. Co ciekawe, nowe odmiany wcale nie radzą sobie pod tym względem lepiej niż stare. Wiele zależy zarówno od warunków klimatycznych, jak i glebowych.

pszenżyto ozime

Pszenżyto ozime, stan na 15 lipca 2016 (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Niewidoczny96)

– Na moim polu i u okolicznych rolników podczas tegorocznej zimy pszenżyto zostało wymrożone na równi z rzepakiem – mówi pan Adam, właściciel gospodarstwa pod Łomżą. – Najlepiej poradziły sobie stare odmiany, które przezimowały w bardzo dobrym stanie, i to z nich w tym roku będą najlepsze plony.

 

Zajrzyj również do:

Z forum

Powiązany temat:

Pszenżyto ozime i jare
daron64
Pojechałem po ponad tygodniu na pole.  Narazie jedno sprawdziłem.  Pszenżyto nieznanej odmiany od obszarnika i kwalifikat  Gringo. Nieznane ładniej wygląda.  Narazie jest w...
zobacz więcej »
silny84
No i stało się Pojechałem wczoraj z T2 1l Tarczałan plus 0,5l Fandango i Rodon 0,5 od skrzypionki, 10 minut po oprysku przeszła burza ok 10l deszczu spadło, pytanie, poprawka cz...
zobacz więcej »
DawidWachnik
Dnia 23.05.2018 o 09:37, rolnik31 napisał: A nie padał u ciebie grad ?Nie padał,Ale wstawiłem zapytanie na facebooka i z dyskusji wychodzi że fungicyd pr...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Produkcja jabłek idzie na rekord? Gorzej będzie z jakością owoców…

Nadprodukcja jabłek może oznaczać niższe ceny - martwią się sadownicy.

19 maja 2018

Jak uchronić rzepak przed chorobami grzybowymi?

Każdego roku roślina rzepaku wymaga intensywnej ochrony plantacji przed chorobami grzybowymi. Dowiedz się, jak ją zapewnić!

18 maja 2018

Skracanie zbóż ozimych w fazie liścia flagowego!

Faza liścia flagowego to drugi odpowiedni termin skracania zbóż. Przeczytaj jak skracać i czym, aby uchronić się przed ich wyleganiem!

16 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close