Rośliny na oziminy: a może pszenżyto?

Rośliny na oziminy: a może pszenżyto?

Choć w niektórych regionach kombajny jeszcze nie wyjechały w pole, zbliża się czas wyboru roślin pod jesienne zasiewy.

Zbliża się czas wyboru roślin pod jesienne zasiewy. Choć w niektórych regionach kraju kombajny jeszcze nie wyjechały w pole, warto pomyśleć, jakie rośliny najlepiej sprawdzą się jako oziminy. Po tegorocznych wymarznięciach rzepaku rolnicy wykazują większe zainteresowanie zbożami. Jednym z nich jest pszenżyto ozime.

Uprawa pszenżyta na słabych glebach może się udać i dać dobry plon. Jednak w takiej sytuacji trzeba bardzo uważnie wybierać odpowiednie odmiany.

Dariusz Dąbrowski z PODR

Pszenżyto ozime ma dosyć duży potencjał plonowania, choć zdecydowanie lepiej sprawdza się na glebach lepszych kategorii. W przypadku uprawy pszenżyta na gorszych glebach, produkcja będzie opłacalna tylko przy perfekcyjnej agrotechnice.

– Uprawa pszenżyta na słabych glebach może się udać i dać dobry plon – mówi Dariusz Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Jednak w takiej sytuacji trzeba bardzo uważnie wybierać odpowiednie odmiany, biorąc pod uwagę zarówno warunki glebowe, jak i klimatyczne.

W uprawie pszenżyta ozimego bardzo ważne są odpowiednie przedplony. Najlepiej pod tym względem sprawdzają się rośliny strączkowe, ziemniaki oraz rzepak. 

Wybierając konkretną odmianę pszenżyta ozimego, warto kierować się też jej mrozoodpornością. Im wyższa, tym zboże lepiej przezimuje nawet w trudnych warunkach. Co ciekawe, nowe odmiany wcale nie radzą sobie pod tym względem lepiej niż stare. Wiele zależy zarówno od warunków klimatycznych, jak i glebowych.

pszenżyto ozime

Pszenżyto ozime, stan na 15 lipca 2016 (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Niewidoczny96)

– Na moim polu i u okolicznych rolników podczas tegorocznej zimy pszenżyto zostało wymrożone na równi z rzepakiem – mówi pan Adam, właściciel gospodarstwa pod Łomżą. – Najlepiej poradziły sobie stare odmiany, które przezimowały w bardzo dobrym stanie, i to z nich w tym roku będą najlepsze plony.

 

Zajrzyj również do:

Z forum

Powiązany temat:

Pszenżyto ozime i jare
theta
dziś u mnie trochę powiało i  tam gdzie miejscami  lepsza ziemia  Borwo lepiej wyglądało i wyrosło bez skracania właśnie  się położyło a taka niby odmiana odporna na wyleganie
zobacz więcej »
rafal4610
miałem podobnie. Jak pojechałem z 1. dawką azotu to myślałem, że nic z niego nie będzie, a że pole dośc daleko to mówie rozsieje, njawyżej będzie stanowisko pod jęczmień. Później...
zobacz więcej »
daron64
U mnie pszenżyto po zimie wyglądało słabo.  Niżej 2 zdjecia zdjęcia jak wyglądało na początku kwietnia (to coś co się miejscami zieleni na lewo)I na koniec kwietnia...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Pola Klasy S – odmianowe nowości i nie tylko…

Pola Klasy S to cykl spotkań tłumnie odwiedzany przez rolników. Przeczytaj i obejrzyj jak wyglądało spotkanie w Kostrogaju k/Płocka!

11 czerwca 2018

Susza rolnicza spowoduje spadek plonów

Sprawdź, jakie straty prognozuje Instytut Uprawy i Gleboznawstwa

13 czerwca 2018

Susza rolnicza zbiera pierwsze żniwa!

Sytuacja na Opolszczyźnie wygląda wręcz dramatycznie, jęczmienie tak słabo nie sypały od lat! Dowiedz się więcej!

21 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close