Fermowa produkcja trzody chlewnej – pamiętajmy o higienie

Fermowa produkcja trzody chlewnej jest jedną z najtrudniejszych działalności rolniczych. Duża skala produkcji powoduje, że zwierzęta narażone są na szereg negatywnie oddziałujących czynników środowiskowych. Aby przeciwdziałać niekorzystnym skutkom, np. zakażeniu stada, niezbędne jest spełnienie odpowiednio wysokich standardów higienicznych na fermie.

Fermy przemysłowe powinny być objęte stałym nadzorem służb weterynaryjnych.

Produkcja trzody chlewnej w oparciu o zasady higieny

Przestrzeganie ścisłych zasad stosowanych w obiekcie technologii chowu, prowadzenie rzetelnej dokumentacji, np. karty upadków i brakowań oraz książki rozchodu leków, kontrola spożycia wody i paszy, czy ewidencja tempa przyrostów masy ciała zwierząt – to jedne z ważniejszych elementów w procesie fermowej produkcji trzody chlewnej, na które powinno się zwracać szczególną uwagę.

Fermy przemysłowe z wielu powodów powinny być objęte stałym nadzorem służb weterynaryjnych. Obowiązkiem lekarza weterynarii jest dokonanie analizy obiektu pod kątem jego przygotowania do chowu zwierząt. To właśnie lekarz weterynarii ocenia status zdrowotny świń na fermie.

Istotą uzyskania właściwego poziomu higieny w produkcji trzody chlewnej jest stworzenie zwierzętom optymalnych warunków środowiskowych. Zapewnienie odpowiedniej wilgotności, temperatury czy wentylacji znacznie poprawia poziom dobrostanu świń oraz wpływa na polepszenie wyników produkcyjnych osiąganych na fermie (przedstawione w tabeli 1).

Tabela 1. Wybrane parametry mikroklimatu dla trzody chlewnej
Zwierzęta Temperatura (°C) Wilgotność względna (%) Prędkość powietrza (m/s)
min. opt. maks. min. opt. maks. lato zima
Knury i loszki hodowlane 14 17 17 60 70 80 0,2 0,4
Lochy luźne 12 15 20 60 70 80 0,2 0,4
Lochy karmiące 18 20 27 60 70 80 0,2 0,4
Prosięta 25 32 34 50 60 70 0,15 0,1
Warchlaki 17 19 25 50 60 70 0,2 0,3
Tuczniki 65 kg 15 18 22 60 70 80 0,2 0,4
Tuczniki 95 kg 15 17 20 60 70 80 0,2 0,4
Tuczniki 110 kg 12 16 20 60 70 80 0,2 0,4

Należy również zwracać uwagę na poziom zapylenia powietrza, występowanie nadmiernego hałasu czy też natężenie oświetlenia we wszystkich pomieszczeniach inwentarskich.

Zdrowe zwierzęta przyczyniają się do sukcesu produkcyjnego, a to z kolei przekłada się na poprawę rentowności utrzymywania trzody chlewnej.

O co trzeba zadbać?

Utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny na fermie trzody chlewnej jest bardzo ważne z punktu widzenia technologii chowu. Dbałość o higienę budynków i pomieszczeń inwentarskich oraz zapewnienie odpowiedniego programu immunoprofilaktyki może przyczynić się do obniżenia zagrożeń związanych z możliwością wystąpienia groźnych chorób.

Zdrowe zwierzęta przyczyniają się do sukcesu produkcyjnego, a to z kolei przekłada się na poprawę rentowności utrzymywania trzody chlewnej. Powodzenie podejmowanych przez nas działań związanych z zachowaniem wysokiego poziomu higieny wymaga ścisłej współpracy pracowników fermy oraz służb weterynaryjnych.

Prawidłowe funkcjonowanie fermy trzody chlewnej zależy w dużej mierze od prawidłowego rozplanowania przestrzennego poszczególnych pomieszczeń inwentarskich. Pomaga to nie tylko usprawnić organizację pracy, ale również ułatwia utrzymanie odpowiedniego poziomu reżimu sanitarnego.

Trzeba zauważyć, że wszystkie omawiane działania mają związek z personelem pracującym na fermie. To właśnie od ich wiedzy, świadomości i przestrzegania przez nich wszystkich reguł sanitarno-higienicznych zależy stan sanitarny fermy, a w konsekwencji skala występujących jednostek chorobowych, czyli status zdrowotny stada.

Zabezpieczenie obiektów przed szkodliwymi insektami i gryzoniami powinno obejmować higienę pomieszczeń, sprzętu, a także wody i paszy. Wszystkie te omawiane sfery działań mają na celu zminimalizowanie występowania chorób w stadzie trzody chlewnej, a w konsekwencji uzyskanie wyższego poziomu produkcji na fermie i są argumentem w zajęciu silniejszej pozycji sprzedażowej na silnym konkurencyjnie rynku produkcji i obrotu tuczników.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *