Krowa na dobrej trawie

Odpowiednie wykorzystanie potencjału użytków zielonych poprzez przeprowadzenie ich renowacji, pozwoli uzyskać wartościową paszę objętościową dla krów mlecznych. Pasza objętościowa dobrej jakości wpływa na zdrowotność stada i zmniejszenie występowania m.in. chorób metabolicznych oraz problemów z rozrodem.

Optymalne żywienie jest fundamentalnym czynnikiem decydującym o opłacalności produkcji mleka, a także jest konieczne do utrzymania właściwego dobrostanu stada. Należy więc zadbać o uzyskanie paszy dobrej jakościowo, by nie dochodziło do generowania dodatkowych kosztów związanych z leczeniem czy też brakowaniem zwierząt.

Zielonki z traw

pokos traw

Optymalny czas na zbiór zielonek przeznaczonych na kiszonki to faza kłoszenia traw w I pokosie

fot. Barenbrug

Jednym z kroków do uzyskania satysfakcjonującej jakości naszej przyszłej paszy jest zaplanowanie wspomnianych zabiegów. Niezależnie od tego czy nasze grunty użytkujemy kośnie czy też pastwiskowo, podstawą jest wybór bardzo dobrej mieszanki traw. Zielonki z traw zaliczane są do najbardziej wartościowych spośród pasz objętościowych soczystych. W mieszankach z lucerną poziom białka ogólnego szacuje się na poziomie 12-24% s.m. paszy. Białko takich połączeń ulega mniejszemu rozkładowi w żwaczu i większa jego część przechodzi do jelita cienkiego krowy.

Wysoka wartość pokarmowa kiszonek z traw

mieszanka traw BG1 - sprint

Trawa z mieszanki BG – 1 Milkway Sprint

fot. Barenbrug

Kiszonki z traw mają zazwyczaj wyższą wartość pokarmową w porównaniu z sianem uzyskanym z tej samej zielonki. Krowy mleczne żywione do woli tylko kiszonką dobrej jakości, mogą wyprodukować 10-12 kg mleka. Do zmniejszenia tej ilości do 5-8 kg dochodzi przy skarmianiu kiszonkami słabej jakości, przez co powstaje konieczność stosowania większej ilości droższych pasz treściwych. Niemniej trzeba mieć na względzie pewne istotne informacje przy bilansowaniu dawki z udziałem kiszonek z traw (jak i roślin motylkowatych).

okres pokosu traw

Znaczny wpływ na jakość kiszonek z traw ma okres pokosu

fot. Barenbrug

Skład kiszonek

Kiszonki produkowane z tych roślin mają niski poziom cukrów, przez co mnożenie się mikroorganizmów żwacza jest ograniczone. To wiąże się ze zmniejszeniem ich aktywności. Poza tym w składzie takich kiszonek znajduje się wysoki udział rozkładalnych w żwaczu związków azotowych, więc ich znaczna część wydalana jest wraz z moczem. Dlatego dawki z udziałem kiszonek z zielonek muszą być uzupełniane paszami treściwymi, których białko jest mniej rozkładalne w żwaczu (np. śruta sojowa) oraz treściwymi paszami energetycznymi (np. zboża).

Decydujący okres pokosu

Znaczny wpływ na jakość tego rodzaju kiszonek ma okres pokosu.

Optymalny czas na zbiór zielonek przeznaczonych na kiszonki to początek fazy kłoszenia traw w I pokosie, a w przypadku II pokosu to 4-6 tygodniowy odrost.

Trawa pochodząca z I pokosu charakteryzuje się najwyższym udziałem cukrów i białka ogólnego w porównaniu z II i III pokosem. Wraz z kolejnym pokosem wzrasta udział włókna i pH. Wobec tego trawa z I pokosu będzie technologicznie najbardziej odpowiednia do produkcji kiszonki (chociażby ze względu na wyższą kwasowość surowca). To, który z pokosów będzie najbardziej obfity pod względem ilości zebranej zielonki oraz jej jakości, zależy od pogody (ilości opadów, temperatury) i nawożenia. Z reguły jednak ten pierwszy udaje się najlepiej.

Jakie czynniki wpływają na jakość kiszonki?

Biorąc pod uwagę stopień straty składników pokarmowych, do których dochodzi w procesie kiszenia, rekomenduje się przygotowanie kiszonek z materiału podwiędniętego (około 30-35% s.m.). Na jakość kiszonki wpływają również takie czynniki jak wilgotność zielonki oraz stopień jej rozdrobnienia – im jest on drobniej posiekana tym łatwiej się zakisza.

Wybierz właściwą mieszankę traw

probiotyki w żywieniu krów

Odpowiedniej jakości pasza dla krów mlecznych będzie przez nie lepiej pobierana

Jednym ze wspomnianych kroków do uzyskania paszy dobrej jakości jest wybór odpowiedniej mieszanki traw – to element składający się na utrzymanie użytków zielonych w dobrej kondycji i finalnie uzyskanie odpowiedniej kiszonki. Warto zwrócić uwagę na mieszanki oparte na życicach BG-1 Milkway Sprint i BG-2 Milkway Tetra.

Życice charakteryzują się smakowitością oraz wysoką strawnością. Są one odporne na wypasanie, więc sprawdzą się również na pastwiskach. Poza tym życice dobrze zakiszają się w stanie świeżym i lekko podsuszonym. Oba rodzaje wymienionych mieszanek przeznaczone są na krótkotrwałe użytki zielone.

Mieszanka BG-1 Milkway Sprint

pasza dla krów mlecznych

Mieszanka BG-1 Milkway Sprint

fot. Barenbrug

Podstawą pierwszej mieszanki jest życica wielokwiatowa, która zawiera wysoki poziom cukrów (110-270 g/kg s.m.), co sprzyja procesom fermentacyjnym w produkcji kiszonek. Sprawdzi się idealnie w kombinacji z koniczyną czerwoną lub jako roślina ochronna w zasiewach lucerny. Stosowanie mieszanki BG-1 Milkway Sprint pozwoli uzyskać wysoki plon zielonki i paszę bardzo dobrej jakości.

BG-2 Milkway Tetra

mieszanki traw dla krów

Mieszanka traw BG-2 Milkway Tetra

fot. Barenbrug

Druga godna uwagi mieszanka BG-2 Milkway Tetra jest szczególnie dedykowana dla wysokowydajnych krów mlecznych. Poza kombinacją w użytkowaniu kośnym z koniczyną czerwoną, jest również odpowiednia wraz z koniczyną białą w użytkowaniu kośno-pastwiskowym.

Wartościowa pasza dla krów mlecznych

Wykorzystanie potencjału produkcyjnego stada zależy od wielu powiązanych ze sobą czynników, zarówno wewnętrznych, wynikających z cech osobniczych krowy, jak i środowiskowych. Wiemy, że jednym z czynników zewnętrznych jest zapewnienie wartościowej paszy, która determinuje jakość oraz ilość mleka. Trzeba więc mieć to na względzie, planując zabiegi na użytkach zielonych.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *