Pasza z owadów! Żart czy przyszłość nowej hodowli zwierząt?

Download PDF

Pasza z owadów a właściwie jej produkcja raczej nie zainteresuje doświadczonych rolników. Czy młody rolnik przełamie stereotypy i zajmie się prowadzeniem bardzo obiecującego biznesu? Wszystko wskazuje na to, że stoimy u progu rewolucji w żywieniu ludzi i zwierząt.

Pasza z owadów nie jest kolejnym pomysłem typu science fiction, lecz już wdrożonym procesem uzyskiwania karmy dla zwierząt. Czy wiedziałeś, że białko z owadów produkowane jest nie tylko w USA i Chinach, ale również w Polsce? Gorzką prawdą jest, że kurczący się areał gleb do produkcji żywności dla ludzi i pasz dla zwierząt wymusza poszukiwanie alternatywnych źródeł pokarmów.

Mącznik młynarek - pasza z owadów owadów

Mącznik młynarek – owad dorosły

fot. wikipedia

Smaczny mącznik młynarek?

Jeśli lubisz orzechy lub zapach zboża, to zamknij oczy i konsumuj larwy mącznika młynarka. Ci, którzy próbowali tego rarytasu właśnie takie odnieśli wrażenia smakowe. A może niepotrzebnie zamykamy oczy, przecież schabowy nie jest ideałem piękna? Prawda jest taka, że mączniki są pierwszymi owadami zatwierdzonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Faktem jest, że Unia Europejska dopuściła możliwość powszechnej produkcji suszonych larw mącznika młynarka jako produktu spożywczego. Pasza z owadów, tzn. nowa kategoria pokarmu jest niczym innym, jak przetworzonymi larwami o długości ok. 3 centymetrów. W kolejce do zatwierdzenia jako innowacyjnej żywność czeka już 14 innych insektów, m.in. szarańcze i świerszcze.

Pasza z owadów – produkcja eko

Naukowcy bez wątpienia stwierdzili, że produkcja owadów jest bardziej ekologiczna niż produkcja mięsa ze zwierząt hodowlanych. Biorąc pod uwagę ekonomiczny punktu widzenia uzyskanie pełnowartościowych składników pokarmowych z owadów jest 12-krotnie tańsze niż z hodowli innych zwierząt. Na wyprodukowanie 1 kilograma masy owadów potrzeba około 2 kg karmy. W przypadku świń – około 3, a bydła – 8 kg. Faktem jest również to, że larwy muchy domowej mogą zmniejszyć w ciągu 10 dni masę odpadów organicznych aż o 60%. Oznacza to, że produkcja paszy z owadów przyczynia się do ochrony środowiska.

Pasza z owadów

Larwa Mącznika młynarka – pasza z owadów

fot. Wikipedia

Pasza z owadów w UE

EFSA przygotował listę owadów dopuszczonych do hodowli na terenie UE z przeznaczeniem na produkcję paszy. Ponadto określono warunki dotyczące bezpiecznego stosowania owadów do celów paszowych. W Rozporządzeniu Komisji (UE) 2017/893 na razie na liście znalazły się takie gatunki jak: mucha czarna (Hermetia illucens), mucha domowa (Musca domestica), mącznik młynarek (Tenebrio molitor), pleśniakowiec złocisty (Alphitobius diaperinus), świerszcz domowy (Acheta domesticus), świerszcz bananowy (Gryllodes sigillatus) i świerszcz kubański (Gryllus assimilis).

Pasza z owadów już w produkcji!

Według obecnie obowiązujących przepisów prawnych mączkę pochodzenia zwierzęcego wykorzystuje się na razie tylko do karmienia ryb i zwierząt domowych. Pasza z owadów trafia więc do producentów pasz dla ryb i krewetek oraz karmy dla psów i kotów.
W Polsce i UE mają się zmienić przepisy zakazujące wykorzystania pasz pochodzenia zwierzęcego w hodowli drobiu i trzody chlewnej. Wszystko wskazuje na to, że niebawem drób będzie można karmić białkiem owadów. Ta zmiana przepisów uruchomi potężne zapotrzebowanie na „tanie” białko. Rzeczywiście, pasza z owadów ma potencjał na stanie się hitem na rynku hodowców drobiu. Na razie!

HiProMine S.A.

Nomen omen w Robakowie pod Poznaniem funkcjonuje jedyna w Polsce firma „produkująca” larwy owadów na cele paszowe. Na stronie internetowej HiProMine S.A. przeczytamy: dostarczamy innowacyjną technologię dla hodowli i produkcji owadów w skali przemysłowej. Naszym celem jest wykorzystanie tej cechy do produkcji najwyższej jakości składników odżywczych dla zaspokojenia rosnących wymagań przemysłu paszowego i spożywczego. Starannie wyselekcjonowane gatunki owadów zostaną wykorzystane w procesie „recyklingu biologicznego” w celu wykorzystania odsortów roślinnych i produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Odsorty przekształcone będą przez larwy w produkty HiProMine: suszone larwy, mączka owadzia, pulpa z owadów, naturalny nawóz, pelet z owadów. Prawdę powiedziawszy, czy nie jest to okazja do podniesienia rentowności gospodarstw producentów warzyw i owoców?

Podsumowując. Zaawansowanie technologiczne HiProMine, będącej liczącym się na świecie producentem białka z owadów,  może być inspiracją dla rolników do rozważenia nowego, intratnego biznesu. Zmiana przepisów UE dotyczących wykorzystania białka owadów w produkcji ekologicznej karmy dla zwierząt powiązana z dotacjami wspierającymi rolników może oczywiście przynieść zadawalające efekty ekonomiczne. Tymczasem nadzieję na taki rozwój sytuacji daje sygnał firmy o planowanej współpracy z potencjalnymi producentami paszy z owadów na zasadzie franczyzny.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.1 / 5. Liczba głosów 11

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o