Plan Strategiczny WPR – uwagi PFHBiPM oraz POLPIG

Plan Strategiczny WPR dotarł do końca I etapu konsultacji społecznych. Swoje zdanie mieli okazję wyrazić nie tylko rolnicy, ale także związki i organizacje rolnicze. Wśród nich nie zabrakło opinii od PFHBiPM, a także POLPIG.

Z treścią projektu Planu Strategicznego WPR może zapoznać się każdy. Natomiast opinie i zastrzeżenia rolnicy mogli przekazać do 15 lutego br. przez specjalny formularz. Jak podaje MRiRW w tym czasie zgłoszono ponad 3,5 tys. postulatów, komentarzy oraz propozycji zmian do Projektu Planu Strategicznego. Uwagi do Planu Strategicznego WPR przedstawiła także PFHBiPM, oraz POLPIG.

Plan Strategiczny WPR według PFHBiPM – co należy zmienić?

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka proponuje, aby Plan Strategiczny WPR kładł nacisk na trzy kluczowe elementy, a mianowicie:

  • promocja genetypowania bydła, a także zbierania informacji fenotypowej,
  • rozwój systemów informatycznych, które będą obsługiwać gospodarstwa produkujące mleko,
  • działania mające na celu poprawę dobrostanu bydła.

PFHBiPM podkreśla przy tym, że Plan Strategiczny WPR stawia przed rolnikiem cele, jednak nie podaje rozwiązań technologicznych w produkcji mleka. Nie wspomina też o wysokości wsparcia finansowego dla hodowców bydła mlecznego. Natomiast samo wsparcie dochodów związanych z produkcją według prezydenta PFHBiPM,Leszka Hądzlika budzi obawy:

,, Wsparcie dochodów związane z wielkością produkcji do krów, niestety wzbudza wiele wątpliwości, ponieważ nie jest to płatność związana z wielkością produkcji, a jedynie z liczbą krów, które są utrzymywane w gospodarstwie. Taki system płatności sprzyja rozdrobnieniu gospodarstw oraz sztucznym zabiegom polegającym na formalnym podziale stada między wielu właścicieli. W przypadku bydła mlecznego ekonomiczna trwałość gospodarstwa utrzymującego poniżej 20 krów jest w ogóle wątpliwa.”

Ponadto, prezydent PFHBiPM podkreśla, że płatności powinny stanowić wynagrodzenie dla hodowców bydła i producentów mleka, którzy dostarczają mleko o najwyższej jakości. Wątpliwości budzi również promocja ekstensywnej produkcji ujęta w Planie, ponieważ jest ona sprzeczna z głównym celem WPR mówiącym o redukcji emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa.

POLPIG o szansach na rozwój produkcji świń

Plan Strategiczny WPR został również omówiony przez Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG. W swoich uwagach POLPIG podkreśla – Nasza organizacja jest zwolennikiem zmian, które służą zrównoważonemu rozwojowi produkcji rolniczej, ochronie środowiska, zapobieganiu zmianom klimatu, poprawie dobrostanu zwierząt.

Jednocześnie POLPIG zauważa, że Plan Strategiczny powinien uwzględniać branżę mięsną jako perspektywiczny sektor gospodarki.

Zwłaszcza produkcja świń w Polsce ma szansę na rozwój – Rozwój produkcji świń w Polsce ma duży potencjał rozwojowy, gdyż w porównaniu do innych krajów unijnych ciągle charakteryzuje się niską intensywnością. Poza województwem wielkopolskim, zagęszczenie produkcji trzody chlewnej należy do najniższych w UE (>0,4 DJP/ ha UR) – podkreśla POLPIG. Przypomina również o tym, że według FAO światowy popyt na mięso ma wzrosnąć o 12 proc. i wynieść 34,9 kg osobę rocznie w 2029 roku. Dotyczy to mięsa drobiowego i wieprzowiny.

Czytaj również: KRIR o Planie Strategicznym WPR – sporo uwag i zastrzeżeń ; Młody rolnik 2023-2027 w Planie Strategicznym WPR

Źródło: MRiRW; PFHBiPM;POLPIG

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *