Pogłowie trzody chlewnej a ceny na rynku
Spis treści
Pogłowie trzody chlewnej wzrasta. Oprócz tego analizując sytuację na rynku trzody chlewnej w Polsce trzeba wziąć jeszcze pod uwagą m.in. to, co dzieje się na rynku niemieckim.
Aktualne ceny trzody chlewnej w Polsce
W bieżącym tygodniu (10.02.) ubojnie nieznacznie obniżyły ceny tuczników. Za kl. E zakłady płacą w przedziale 5,90 – 6,30 zł/kg. W przyszłym tygodniu, pomimo utrzymania ceny niemieckiej na poziomie 1,52 €/kg sprzed tygodnia, zapowiadane są kolejne spadki spowodowane wysoką podażą żywca w Polsce oraz trudnościami handlu w sprzedaży wyrobów wieprzowych – mówi Aleksander Dargiewicz Dyrektor Zarządzający Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Różnica pomiędzy cenami trzody chlewnej w Niemczech, a cenami w Polsce jest tak mała, że część handlowców zrezygnowała z zakupów za granicą. Widoczne jest to na przykładzie ceny tuczników w Polsce i Niemczech (tabela).
Tabela: Cena trzody chlewnej w tygodniu od 30.01.-05.02.2017r.
wyszczególnienie | tuczniki | prosięta | maciory | |||
jednostka | cena | jednostka | cena | jednostka | cena | |
Polska(KZP-PTCH) | zł/kg (wż) | 5,27 | – | – | zł/kg | 4,05 |
Polska (MRiRW) | zł/kg (wbc) kl E | 6,74 | zł/20 kg | 178,21 | – | – |
Niemcy (VESG) | euro/kg(wbc) | 1,56 | euro/28 kg | 56,60 | euro/kg | 1,28 |
Niemcy (VESG)1/ | zł/kg(wbc) | 6,67 | zł/28 kg | 241,83 | zł/kg | 5,47 |
1/ Tabela kursów kupna i sprzedaży NBP nr 28/C/NBP/2017 z dnia 2017-02-09(1 euro= 4,2726 zł)
Źródło: KZP-PTCH
Analizując sytuację na rynku trzody chlewnej w Polsce trzeba wziąć jeszcze pod uwagą to, co dzieje się na rynku niemieckim. Od wielu lat cena żywca wieprzowego w naszym kraju podąża za zmianami cenowymi dokonywanymi za naszą zachodnią granicą
Analizując sytuację na rynku trzody chlewnej w Polsce trzeba wziąć jeszcze pod uwagę to, co dzieje się na rynku niemieckim. Od wielu lat cena żywca wieprzowego w naszym kraju podąża za zmianami cenowymi dokonywanymi za naszą zachodnią granicą – dodaje Aleksander Dargiewicz.
Ceny mięsa wieprzowego w UE i na świecie
Największy spadek cen w UE w ujęciu rocznym, czyli od grudnia 2015 r. do grudnia 2016 nie dotyczył wieprzowiny, a ponownie – drobiu (-1,7%). W 2016 r. średnia cena wieprzowiny na rynku UE wynosiła 1530,90 euro/t, tj. była o 21,3% wyższa niż w 2015 r. Średnia cena tego mięsa w grudniu 2016 r. była o 1% wyższa niż w listopadzie.
Z kolei średnia cena wieprzowiny na rynku światowym w 2016 r. ( w grudniu ) wynosiła 1184,70 euro/t , czyli była o 0,5 % wyższa niż rok wcześniej i jednocześnie o 16,7% wyższa w porównaniu z listopadem 2016 r. ( FAMMU/FAPA na podst.: K E). Czyli w 2016 r. cena wieprzowiny w UE była wyższa od ceny na rynku światowym o 23%.
W prognozie na 2017 r również widoczny jest wpływ sytuacji w Niemczech. Spodziewać się można, że w 2017 r. dynamika wzrostu cen trzody tak w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej będą stopniowo malały. Przyczynia się do tego również ograniczanie eksportu Niemiec na rynek chiński przez konkurencję taniej wieprzowiny z USA. Od początku roku niemiecka branża przetwórcza nie akceptuje podwyżek forsowanych przez producentów żywca wieprzowego. Wynikiem tych negocjacji były cotygodniowe zmiany kierunku rozwoju cen – mówi Aleksander Dargiewicz.
Pogłowie trzody chlewnej w Niemczech i w Polsce
Niemcy to największy producent i eksporter wieprzowiny w UE, dlatego niezwykle ważna jest sytuacja tam występująca, bo rzutuje na ceny wieprzowiny na rynkach innych państw, czyli też i Polski. Śledząc wstępne wyniki spisu z listopada 2016 r. widoczne jest obniżenie się w Niemczech w skali roku o 1,4% do ok. 27,3 mln szt. stanu pogłowia trzody chlewnej. Dla porównania według danych GUS na początku grudnia 2016 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło 11,11 mln szt. i było wyższe o 517,3 tys. szt. (o 4,9%) od stanu notowanego w grudniu 2015 r.
Rosnące pogłowie świadczy o większym optymizmie polskich producentów żywca wieprzowego, pomimo rozprzestrzeniającego się wirusa ASF oraz zapowiedzi wzrostu wymagań dotyczących bioasekuracji. Największy wzrost pogłowia między czerwcem a grudniem 2016 roku dotyczy świń rzeźnych powyżej 50kg (+13,6%) oraz warchlaków 20-50 kg (+9,1%). Jest to w znacznym stopniu trzoda zaimportowana do tuczu z Danii. Zwiększenie populacji tuczników będzie negatywnie oddziaływało na możliwości wzrostu ceny żywca wieprzowego w Polsce – mówi Aleksander Dargiewicz
Rosnące pogłowie świadczy o większym optymizmie polskich producentów żywca wieprzowego, pomimo rozprzestrzeniającego się wirusa ASF.
Od 2010 r. był to najniższy stan pogłowia trzody chlewnej w Niemczech. Najbardziej zaważył na to spadek liczby loch, która obniżyła się o ponad 3% (do 1,9 mln szt.), więc redukcja dotyczyła głównie stada zarodowego. Dla porównania w Polsce na początku grudnia 2016 r. stado loch na chów zwiększyło się w porównaniu z grudniem 2015 r. o 44,2 tys. szt. (o 5,4%) do poziomu 858,6 tys. szt. (dane GUS). Pogłowie prosiąt w Niemczech spadło o 2%, a warchlaków o 7%. Jest to wyraźny spadek podaży trzody chlewnej a to z kolei staje się przyczyną obniżenia liczby ubojów i wzrostu cen. Tym bardziej, że popyt w Chinach zmniejszył się oraz występuje nadpodaż na ryku wewnętrznym. W Niemczech zanotowano wzrost tylko liczebności tuczników o wadze powyżej 50 kg – o 2%., o wadze powyżej 80 kg – o 4%. Miało to związek ze zwiększonym importem warchlaków, przeznaczonych do tuczu (Fammu/Fappa 10.01.17).
Wzrost opłacalności produkcji
W Polsce od połowy 2016 roku zwiększa się się pogłowie trzody chlewnej, ponieważ nastąpiła poprawa opłacalności produkcji. W 2016 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,65 zł i była o 8,1 % wyższa w porównaniu do 2015 r. Złożyła się na to również niższa od notowanej w 2015 roku przeciętna cena skupu zbóż, która wynosiła w 2016 r. 60,65 zł za 1 dt, tj. o 4,8% (dane GUS).
Wnioski z danych statystycznych w praktyce nie zawsze odzwierciedlają rzeczywistość. Ireneusz Góra – Prezes Spółdzielni Producentów Trzody Chlewnej „Farpol-Bis” Jabłonowo Pomorskie, woj. Kujawsko-Pomorskie tak skomentował informację o zwiększonej populacji trzody chlewnej: Dla nas informacja o zwiększającym się pogłowiu w Polsce jest bardzo dziwna. Przynajmniej na naszym terenie liczebność stada się nie zwiększyła, ale i wcześniej się nie zmniejszyła. Czyli nie mieścimy się w ogólnie podawanych trendach, co do stanu pogłowia trzody chlewnej. Skąd ten wzrost? Może jest on skutkiem niekontrolowanego napływu tuczników z zachodu? A może i ze wschodu? W mniejszych gospodarstwach rolnych ekonomia zrobiła swoje. Nasze gospodarstwa mają 101% wykorzystanych mocy produkcyjnych, rocznie produkują 1100 szt.
Pan Ireneusz Góra dziwi się i jeszcze raz się zastanawia: Skąd te informacje o zwiększeniu pogłowia trzody chlewnej? – i po chwili dodaje – Myślimy o zwiększeniu stada, ale do tego przede wszystkim potrzeba nam jednego: długofalowej, stabilnej polityki rolnej.