Pomoc na szarą pleśń z 3-dniową karencją
Jeden z najnowszych preparatów Sumi Agro Poland – oprócz walki z szarą pleśnią – zwiększa zdolność przechowalniczą truskawki.
– Szara pleśń, wywoływana przez grzyb Botrytis cinerea, wykazuje coraz większą odporność na liczne substancje czynne środków ochrony roślin – mówi Lena Matławska, koordynator Biura Prasowego Sumi Agro Poland. – Dlatego specjaliści firmy Sumi Agro Poland proponują do walki z szarą pleśnią fungicyd Frupica 440 SC, który zawiera mepanipirym – nową, wyjątkowo skuteczną substancję czynną, na którą nie stwierdzono do tej pory odporności patogenu.
Grzyb szarej pleśni, Botrytis cinerea, w sprzyjających warunkach może doprowadzić do utraty nawet 80% plonów. Poraża wszystkie nadziemne organy rośliny. Zainfekowane pąki kwiatowe brunatnieją i zamierają, zawiązki owoców pokrywają się brunatnymi plamami, zaś same owoce gniją. Objawami szarej pleśni są ciemne, gnilne plamy umiejscowione na kwiatach, ogonkach liściowych, szypułkach owoców i na owocach w różnych fazach ich rozwoju. Porażone organy pokrywają się puszystym, szarym nalotem trzonków i zarodników konidialnych. Patogen rozprzestrzenia się głównie przez zarodniki.
– Eksperymenty prowadzone przez dr hab. Beatę Meszkę z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach wykazały, że dobre działanie fungicydu uwidacznia się także w latach silnej epidemii choroby – dodaje Lena Matławska. – Wyniki ubiegłorocznych doświadczeń w walce z szarą pleśnią wskazują, że stosowanie naszego środka w okresie poprzedzającym zbiór skutkuje zwyżką plonu wynoszącą prawie 65% w porównaniu do kontroli.
Fungicyd Frupica 440 SC charakteryzuje się krótką karencją – wynoszącą 3 dni – i nie powoduje objawów fitotoksyczności na roślinach ani nie zagraża owadom pożytecznym. Preparat ogranicza również występowanie objawów innych chorób powodowanych przez patogeny grzybowe – mączniaka prawdziwego i antraknozy w uprawie truskawki.
– Badania dr hab. Meszki wykazały również, że aplikacje naszego środka ograniczają porażenie owoców przez grzyb Rhizopus sp., sprawcę mokrej zgnilizny truskawek, chorobę, której objawy najczęściej występują w trakcie przechowywania i transportowania owoców – wyjaśnia Lena Matławska. – Dzięki temu trwałość przechowalnicza owoców jest znacznie wyższa w porównaniu do owoców pochodzących z roślin kontrolnych.