Popyt na truskawki mizerny, czyżby cena była zaporą?
Popyt na truskawki we Włoszech, mimo trwającego już sezonu nie jest zbyt zadowalający. Okazuje się, że ponad połowa mieszkańców tego kraju jeszcze nie jadła ich w tym roku. Czyżby był to wpływ rosnących z roku na rok cen?
Duży popyt na truskawki dopiero mamy przed sobą. Zacznie się wraz z pojawieniem się pierwszych polskich owoców. Tymczasem możemy już cieszyć się owocami z importu. Jednakże czy ich ceny nie są zniechęcające dla konsumentów? Okazuje się, że w przypadku Polski nie jest tak źle.
Spis treści
Mniejszy popyt na truskawki we Włoszech
Marcowy przegląd rynku owoców we Włoszech pokazał, że z jednej strony w ostatnich latach następował stały wzrost cen detalicznych. Z drugiej strony tegoroczna konsumpcja okazuje się wyjątkowo niska.
Wyniki badań zachowań konsumenckich wykonanych przez Agroter Fruit and Vegetable Monitor we współpracy z firmą Toluna pokazują, że od początku roku ponad połowa Włochów (55%) nie jadła jeszcze truskawek. A okres trzech miesięcy od stycznia do marca, obejmuje zazwyczaj ponad 30% rocznej konsumpcji tych owoców.
Popyt na truskawki zależy od regionu kraju i od wieku konsumentów
Mało tego, sytuacja zmienia się jeśli przyjrzeć się grupom wiekowym. Okazuje się, że odsetek osób, które nie jadły truskawek, wzrasta do 62% w grupie osób powyżej 55 lat. Ponadto okazuje się on o 9 punktów procentowych wyższy (64%) w przypadku mieszkańców środkowych Włoch i Sardynii.
Jednak w północno-zachodnich regionach Włoch widać odwrócenie trendu. Mianowicie odsetek osób, które już jadły truskawki (51%), przewyższa odsetek osób, które jeszcze tego nie zrobiły (47%).
Jak widać, nawet pierwsze dni wiosennej pogody nie przyczyniły się do tego, by pobudzić popyt na truskawki. Tymczasem osiągnięto już połowę kampanii handlowej.
Czy Włosi jedzą truskawki tylko w domach?
Okazuje się, że liczba osób jedzących truskawki wyłącznie w domach sięga 25%. Tymczasem odsetek osób, które chętnie spożywają truskawki poza domem (w restauracjach, stołówkach, barach, lokalach typu fast food), wynosi 28%. Są to osoby, które pozytywnie odpowiedziały na punkt „tak często, jak je znajduję + często / zwykle, kiedy je znajduję”. Następnie 47% Włochów stwierdziło, że robi to czasami lub okazjonalnie.
Te wyniki badania pokazują, że branża HoReCa ma duże potencjalne możliwości, by pokrywać popyt na truskawki wśród konsumentów.
A jakie są tymczasem ceny truskawek w Polsce
Tymczasem także w Polsce możemy cieszyć się już owocami z tegorocznych zbiorów. Ceny owoców z importu spadły już o 56% w porównaniu do początku marca. Tym samym nastąpił przeskok z cen rekordowo wysokich do rekordowo niskich. Średnia cena w dużym hurcie wynosi 10,00 zł/kg i jest najniższa od 5 lat.
Jednakże na wybranych giełdach ceny na początku ubiegłego tygodnia były następujące:
- Bronisze – 9,50-12,00 zł/kg;
- Kalisz- 8,00-12,00 zł/kg;
- Łódź – 12,00-20,00 zł/kg;
- Poznań – 15,00-19,00 zł/kg;
- Wrocław – 20,00-29,00 zł/kg.
Spadające ceny napędzają powoli popyt na truskawki wśród polskich konsumentów, choć ostatnio apetyt ten przystopowały informacje o skażonych owocach z Maroka.
Źródło: italiafruit, fresh-market
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!