Potrawy świąteczne na polskich stołach

Download PDF

Każdy Polak lubi dobrze zjeść. Zwłaszcza, gdy wcześniej pości. Wigilia to nie tylko czas rodzinnych spotkań, to również okazja do przygotowania i delektowania się tradycyjną polską kuchnią. Jakie potrawy świąteczne zagoszczą na Waszych stołach?

Polska tradycja kulinarna jest różnorodna. Nawet potrawy świąteczne różnią się w zależności od regionu. – W rożnych miejscach Polski są pewne regionalne wpływy. Natomiast faktycznie lubimy jeść barszcz albo grzybową. Czasami zupę rybną. Pierogi to jest coś bardzo tradycyjnego. Śledź i karp oczywiście. To są rzeczy, które faktycznie na tym wigilijnym stole się pojawiają. U mnie w domu na przykład gołąbki faszerowane grzybami z sosem grzybowym – mówi Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz kulinarny.

Poznaj regionalne potrawy świąteczne. Zobacz film!

Potrawy świąteczne – tradycja i regionalizm

Siłą kuchni polskiej jest jej regionalizm i tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dobrze nie ingerować za bardzo w tradycyjne świąteczne przepisy, ponieważ każda receptura może nas przenieść myślami w smaki dzieciństwa. To dodaje świątecznej magii. – Tradycja ma to do siebie, że jeżeli czegoś spróbujemy, to może nas to przenieść w czasie o 30 lat do tyłu. (…) Ja to pamiętam sprzed 30 lat ten smak i zapach barszczu na zakwasie i uszek z grzybami…coś pięknego – mówi Grzegorz Łapanowski dziennikarz kulinarny.

świąteczne przepisy

Świąteczne przepisy z Mazowsza i Podlasia

Na wigilijnej kolacji w Tymiankach Buciach, małej miejscowości na pograniczu Mazowsza i Podlasia nie może zabraknąć tradycyjnego czerwonego barszczu. – Barszcz z polskich buraków z uszkami, czyli malutkie pierożki z farszem takim typowo grzybowym, to jest pierwsze danie. (…) Na drugie danie najczęściej wjeżdża smażona ryba. Pieczona, smażona, bardzo często złowiona w pobliskim stawie. To może być jakiś szczupak w rzece albo też kupiony dzisiaj karp – wymienia Małgorzata Sikorska z Koła Gospodyń Wiejskich Tymianki-Bucie.

Potrawy świąteczne regionalne i nie tylko

Niezależnie od regionu na polskim stole wigilijnym królują pyszne pierogi. Oczywiście w każdym domu świąteczne przepisy na wigilijne potrawy różnią się.  – Wigilia w moim domu jest z tradycyjnymi potrawami – pierogi z kapustą, kapusta wigilijna. Oczywiście potrawy są postne. Śledziki tradycyjne lub po różnymi postaciami, kompot z suszu, barszczyk z uszkami. No i coś na słodko – kutia, wszelkie bakalie – wymienia Agata Filińska, KGW Tymianki-Bucie. – W moim regionie zawsze królują pierogi, kapusta. Taka kapusta postna z grzybami, bo co innego jest bigos świąteczny bigos, a zupełnie co innego kapusta wigilijna. Ze słodkich potraw to potrawy, w których królują pierniki, ale też potrawy z makiem, kluski z makiem – opisuje Małgorzata Sikorska, KGW Tymianki-Bucie.

potrawy świąteczne

Potrawy świąteczne na słodko, czyli kutia

fot. Daniel Biernat

Potrawy świąteczne w nowoczesne odsłonie?

Tak więc czy kierować się tradycją, czy iść w nowoczesność przy przygotowywaniu świątecznych potraw? – Bardzo cenię tę świąteczną tradycję i wydaje mi się, że jest głęboki sens, żebyśmy wracali do tych tradycyjnych i tych samych prawie że receptur co roku. Natomiast codzienność jest szansą na innowacje i wtedy te 360 dni w roku mamy czas na eksperymentowanie i poszukiwanie nowych rzeczy – stwierdza Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz kulinarny.

Boże Narodzenie jest świętem, które w polskiej tradycji zajmuje bardzo ważne miejsce. Szczególna atmosfera panuje właśnie przy przygotowywaniu świątecznych potrawy i przy wigilijnym stole. Z tym dniem związanych jest też najwięcej obrzędów, obyczajów i wierzeń, o które należy dbać i pielęgnować.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o