Potrawy wielkanocne: bez szynki, białej kiełbasy i ćwikły ani rusz!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mięsiwa, które symbolizuje zakończenie postu. Króluje też jajko, które od wieków symbolizuje początek i źródło życia. Poznajcie najpopularniejsze potrawy wielkanocne!
W Wielką Sobotę święcimy pokarmy, które znajdą się na świątecznym stole. Zwyczaj ten przywędrował do naszego kraju z Europy Zachodniej ok. XII w. W koszyczku ze święconką nie może zabraknąć baranka pieczonego z ciasta lub wyrabianego z masła, symbolizującego Chrystusa oraz malowanych jajek jako symbolu narodzenia miłości. Warto wiedzieć, że jednokolorowe to malowanki lub kraszanki, a różnobarwne – pisanki. Chleb to symbol ciała Chrystusa, chrzan jego męki, kiełbasa kończącego się postu, a sól ma chronić od zepsucia.
Wielkanocne śniadanie trwa i trwa, a więc w świątecznym menu muszą się znaleźć potrawy konkretne. Poniżej zamieszczamy sprawdzone przepisy.
Spis treści
Szynka solona „Przysucha”
Składniki: 2 kg szynki, majeranek, czosnek, sól
Wykonanie: Szynkę pokroić w grube plastry, równo posolić, posypać majerankiem, obłożyć pokrojonym czosnkiem. Włożyć do naczynia i wstawić do lodówki na tydzień. Szynkę należy przewracać raz dziennie. Po okresie marynowania, należy szynkę wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Szynka marynowana
Składniki: 1 kg szynki (może być schab lub polędwica), 5 dkg soli gruboziarnistej, 3 ząbki czosnku, majeranek i cząber
Wykonanie: Mięso posolić, posypać przyprawami i obłożyć pokrojonym czosnkiem. Włożyć do naczynia i wstawić na tydzień do lodówki. Raz dziennie odwracać i wygniatać. Po okresie marynowania mięso osuszyć. Można nawet powiesić przy kaloryferze. Podawać pokrojoną w cienkie plastry.
Ćwikła po staropolsku
Składniki: buraki ćwikłowe, sól, cukier, sok z cytryny, korzeń chrzanu, wytrawne czerwone wino
Wykonanie: Wyszorowane buraki upiec w piekarniku, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.
Klops z jajkiem
Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, 5 jajek, czerstwa bułka, cebula, tłuszcz, pieprz i sól
Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku, 4 jajka ugotować na półtwardo, ostudzić i obrać. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dokładnie wyrobić mięso mielone, dodać bułkę, jajko i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Na deskę wysypaną bułką tartą przełożyć mięso mielone, wzdłuż dłuższego boku ułożyć gotowane jajka. Klops zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, polać stopionym tłuszczem. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Składniki: 70 dkg surowej białej kiełbasy, 2 cebule, łyżka smalcu
Wykonanie: kiełbasę włożyć do wysmarowanej smalcem brytfanny, ponakłuwać widelcem, obłożyć plasterkami cebuli. Piec 30–45 minut w temperaturze 200°C.