Pożniwna uprawa ścierniska: jakich błędów unikać?
Pożniwna uprawa ścierniska zaczyna się, gdy zboże i słoma zwiezione są z pola. Niestety, bardzo często z powodu oszczędności lub spiętrzenia prac w gospodarstwie rolnicy nie przykładają do tej kwestii nadmiernej uwagi. Tymczasem błędy popełniane na tym etapie mogą mieć bezpośrednie przełożenie na pogorszenie jakości gleby i gorsze plony przyszłej uprawy podstawowej.
Niestarannie przeprowadzona pożniwna uprawa ścierniska może przynieść sporo szkód, a także spowodować, że prowadzenie uprawy głównej będzie bardziej kosztowne.
Spis treści
Pożniwna uprawa ścierniska – na co zwracać uwagę?
Uprawa ścierniska powinna się zacząć tuż po zebraniu zboża i wywiezieniu słomy. W przeciwnym razie szybko zacznie ono porastać chwastami.
– Przede wszystkim na termin prac na ściernisku. Im szybciej, tym lepiej. Opóźnianie rozpoczęcia prac jest jednym z najczęściej popełnianych błędów. Za uprawę ścierniska należy zabrać się tuż po zebraniu zboża i wywiezieniu słomy. W przeciwnym razie szybko zacznie ono porastać chwastami – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – W tym roku deszczowa pogoda wyjątkowo sprzyja rozwojowi chwastów, które mogą być bardzo uciążliwe. Ściernisko szybko zaczyna też porastać samosiewami, które w połączeniu z resztkami słomy mogą powodować zadarnianie pola.
Błędy w działaniu
Kolejny błąd to niedokładne prowadzenie prac oraz nierównomierne wymieszanie resztek pożniwnych z glebą. Tam, gdzie resztek słomy będzie zbyt dużo, późniejsze wschody mogą być mocno opóźnione ze względu na adsorbowanie wody.
Do uprawy pożniwnej coraz częściej wykorzystywane są brony talerzowe. Dobrze się sprawdzają, idealnie tną resztki pożniwne i powodują ich równomierne wymieszanie z glebą. Jest jednak jedno „ale” – brony talerzowej nie należy stosować na polach, które są mocno zaatakowane przez perz. Tnące krawędzie brony przecinają bowiem rozłogi perzu, tworząc idealne warunki do jego rozwoju i zwiększenia zachwaszczenia pola.
Zainteresują Cię też: