Prawidłowa produkcja rozsady pora i selera

Produkcja rozsady pora i selera wymaga znajomości podstawowych zasad oraz doboru odpowiedniej odmiany. Dobór odmian z kolei uzależniony jest od terminu uprawy i przeznaczenia.

Por (Allium ampeloprasum ssp. Porrum) seler korzeniowy (Apium graveolnes L. var. Rapaceum (Mill) Gaud), to warzywa bez których nie sposób przejść obojętnie podczas sobotnich zakupów. Trudno również wyobrazić sobie niedzielny obiad (z tradycyjnym rosołem) bez ich charakterystycznego, wyraźnego smaku oraz aromatu.

Reklama

Odmiany pora

Powinny cechować się długą łodygą rzekomą oraz dużą tolerancją na tworzenie pędów kwiatowych, jak również odpornością na choroby plamistości liści. Odmiany pora dzieli się na:

  • Czym powinny cechować się odmiany pora?

    Czym powinny cechować się odmiany pora?

    odmiany wczesne — bardzo silny wzrost i wytwarzanie długiej łodygi rzekomej z jasnozieloną barwą; przeznaczenie: na zbiór pęczkowy, również do produkcji suszu lub jako komponent mieszanek mrożonych warzyw;

  • odmiany średnio-wczesne — rośliny o wzniesionym pokroju, z ciemnymi, niebieskozielonymi liśćmi, grubą i długą łodygą rzekomą, co więcej, bez tolerancji do tworzenia zgrubień cebulowych; przeznaczenie: na zbiór jesienny, świeży rynek, oraz do bezpośredniego spożycia, a także przetwórstwa;
  • odmiany późne — krótsza łodyga rzekoma (w porównaniu do odmian wczesnych i średnio-wczesnych), o ciemnozielonej barwie z niebieskim nalotem, wolniejszy wzrost, dobra odporność na niskie temperatury, rośliny mogą zimować w gruncie — po przezimowaniu odznaczają się szybkim przyrostem masy; przeznaczenie: zbiór jesienny i późnojesienny — po pierwsze na świeży rynek, po drugie do przetwórstwa (susze, mrożonki), a także na przechowanie, jak również na zbiór wczesno-wiosenny i późno-wiosenny.

Terminy uprawy pora z rozsady

Tabela 1. Terminy produkcji rozsady pora oraz jego sadzenia i zbioru

Rodzaj produkcji Termin
siewu nasion sadzenia rozsady zbioru warzywa
wczesno-letni początek stycznia początek kwietnia początek lipca
letnio-jesienny początek marca początek maja wrzesień-październik
jesienny dla przemysłu początek kwietnia początek czerwca październik-listopad
jesienny na zbiór i przechowanie koniec marca koniec maja listopad
produkcja ozima na zbiór wczesno-wiosenny początek kwietnia początek czerwca marzec-kwiecień
produkcja ozima na zbiór późno-wiosenny początek maja koniec czerwca maj-czerwiec

Seler korzeniowy

Jakie cechy powinna mieć odmiana selera?

Jakie cechy powinna mieć odmiana selera?

Seler uprawiany jest z rozsady, natomiast termin wysiewu nasion zależy od przeznaczenia:

  •  wczesny zbiór pęczkowy — wysiew w pierwszych dniach lutego;
  •  zbiór do przechowywania — wysiew na początku marca.

Cechy, jakie powinna mieć dobra odmiana:

  • dobra jakość zgrubienia korzeniowego;
  • brak tendencji do tworzenia pustych komór oraz/lub gąbczastości miąższu;
  • zgrubienia korzeniowe — zbite, białe, bez rdzawych plam, o gładkiej powierzchni skórki;
  • cienkie korzenie boczne wyrastające tylko w dolnej części; 
  • charakterystyczny pokrój i bujność rozety liściowej oraz intensywność wzrostu — przy odmianach wczesnych;
  • tolerancja na choroby, również na choroby fizjologiczne (zamieranie liści sercowych selera).

Produkcja rozsady pora i selera

W rosole w parze, przy produkcji rozsady por i seler oddzielnie.

Siewki pora w produkcji rozsady

Siewki pora w produkcji rozsady

Nasiona selera i pora (oddzielnie!) wysiewa się do skrzynek wysiewnych napełnionych substratem z torfu wysokiego (gotowe podłoża do wysiewu i pikowania, dostępne na rynku ogrodniczym). Podłoże musi być wolne od patogenów i zasobne w składniki pokarmowe. Potem, po wysiewie nasiona lekko wklepuje się w podłoże, następnie przykrywa cienką warstwą rozdrobnionego torfu lub piasku, na koniec delikatnie podlewa/zrasza. Trzeba przy tym uważać, żeby ich nie wypłukać. Następnie przykrywa się podłoże białą agrowłókniną.

Rozsada pora gotowa do sadzenia

Rozsada pora gotowa do sadzenia

Tabela 2. Porównanie dwóch gatunków warzyw pora i selera korzeniowego pod względem ilości nasion potrzebnych do obsadzenia powierzchni 1 ha, temperatury oraz okresu trwania produkcji rozsady.

Wyszczególnienie POR SELER
ilość nasion do obsadzenia powierzchni 1 ha 1,2–1,5 kg 40–50 g,

gdzie 1 g to 1,5–1,8 tys. nasion

temperatura:

– po siewie

– po wschodach

 

18–20ºC

12–15ºC

20–25ºC
dzień

22ºC — dzień słoneczny

20ºC — dzień pochmurny

noc

20ºC

18ºC

pikowanie (przesadzanie) brak w fazie 2–4 liści właściwych, do wielodoniczek (multiplatów) wypełnionych dobrej jakości podłożem; 

temperatura:

20ºC — przez kilka dni

16–18ºC — w okresie późniejszym 

czas trwania produkcji rozsady gotowa po 8 tyg., ale lepiej wysadzać po 10–12 tygodniach 10–12 tygodni
hartowanie rozsady tak tak
odczyn gleby (pH) 6,0–6,5 6,5–7,0
Rozsada selera w wielodoniczkach

Rozsada selera w wielodoniczkach

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.4 / 5. Liczba głosów 9

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *