Pszenica ozima Princeps: intensywna technologia da duży plon

Pszenica ozima Princeps jest przeznaczona jest do intensywnej technologii produkcji na dobrych glebach. Co ją charakteryzuje?

Pszenica ozima Princeps z katalogu Top Farms Nasiona jest przeznaczona jest do intensywnej technologii produkcji na dobrych glebach. Za odpowiednią uprawę odwdzięczy się jednak dużym plonem bardzo grubego ziarna! Co istotne Princeps może być siany w opóźnionym terminie, zarówno na stanowiskach po zbożu jak i po burakach. Należy jednak wziąć pod uwagę, że jest to odmiana wykazująca szybki wzrost jesienny, ale niemającą tendencji do zbytniego przerastania. Wiosną bardzo szybko startuje, dlatego należy dopilnować zabiegu skracania w odpowiedniej fazie.

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Princeps?

  • wczesna pszenica o średniej długości źdźbła;
  • silny wigor początkowy;
  • bardzo dobra krzewistość roślin w okresie jesiennym;
  • ziarno bardzo grube o dobrych parametrach jakościowych;
  • bardzo dobra odporność na choroby podstawy źdźbła i fuzariozy kłosa;
  • polecana do intensywnej technologii uprawy;
  • MTZ [g]: 49;
  • termin kłoszenia – wczesny;
  • zimotrwałość: 4,0 – dobra.

 

Czym charakteryzuje się pszenica ozima Princeps?

Czym charakteryzuje się pszenica ozima Princeps?

Odporność na choroby:

  • Mączniak prawdziwy – średnia;
  • Rdza brunatna – średnia;
  • Septorioza liści – średnia;
  • Fuzarioza kłosa – bardzo dobra;
  • Choroby podstawy źdźbła – bardzo dobra;
  • DTR – średnia.

Skrzypionki już buszują w zbożach

Skrzypionki zaczęły już pokazywać się w plantacjach zbóż. Czy bać się tego szkodnika?

22 maja 2017

Ochrona kukurydzy przed dzikami

Jeśli zasialiśmy już kukurydzę to warto jak najszybciej pomyśleć o ochronie przed zwierzyną leśną. Czy można skutecznie chronić przed nią plantację?

23 maja 2017

Brunatna plamistość liści- jak ją zwalczać?

Niekorzystne warunki pogodowe panujące od jesieni sprawiają, że na wielu polach pojawia się brunatna plamistość liści. Jak skutecznie walczyć z tą chorobą?

17 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij