Pro-biotechnologia a rolnictwo

Pro-biotechnologia a rolnictwo

Co wracanie do korzeni ma wspólnego z pro-biotechnologią pozwalającą znacznie ograniczyć stosowanie środków chemicznych?

Powrót do korzeni. To chyba najczęściej w ostatnim czasie powtarzane sformułowanie przy okazji wskazywania nowoczesnych trendów w rolnictwie, w tym i lansowanych metod pro-biotechnologii. Co jednak wracanie do korzeni ma wspólnego z technologią pozwalającą znacznie ograniczyć stosowanie środków chemicznych?

Mikroorganizmy

pro-biotechnologia

Pani Beata planuje założenie gospodarstwa ekologicznego.

Mowa tu o czymś, czego nie widać, a co ma olbrzymi wpływ na zasobność rolniczego portfela.To mikroorganizmy, których pożądana obecność w glebie, roślinach, paszach pozwala zaoszczędzić spore pieniądze i ułatwić rolnikowi sprostanie coraz bardziej wygórowanym zasadom prowadzenia gospodarowania. To właśnie drobnoustroje umożliwiają ograniczenie wysokich dawek nawozów, zmniejszenie dawek środków ochrony roślin i stosowania wszechobecnych antybiotyków. Powrót do korzeni nie oznacza jednak powrotu do prymitywnych metod gospodarowania, lecz sprawdzonych metod agrotechnicznych, takich jak np. nawożenie organiczne wspomagane współczesnymi osiągnięciami pro-biotechnologii. Pro-biotechnologia jest właśnie tym najważniejszym krokiem w dążeniu do tak pożądanej obecnie integrowanej produkcji żywności pozwalającej na uzyskanie, a następnie wprowadzenie do obrotu wysokiej jakości produktów rolnych, wytworzonych przez wykorzystanie w sposób zrównoważony postępu technicznego i biologicznego w uprawie, ochronie i nawożeniu roślin, mającym w szczególnej pieczy ochronę ludzi i środowiska. Nie bez znaczenia dla rolnika jest również zdobycie certyfikatu IP, którego posiadanie znacznie podnosi rentowność produkcji.

Mikroorganizmy uaktywniają niedostępne składniki pokarmowe, pozwalając na znaczne ograniczenie nawożenia mineralnego.

– Woda, światło, mikroorganizmy i obserwacja zachodzących procesów to jest klucz do osiągania sukcesów w prowadzeniu naturalnej i racjonalnej działalności rolniczej – twierdzi Mariusz Maślanka, prelegent wyjaśniający rolnikom zalety stosowania probiotyków w rolnictwie podczas 1-dniowego szkolenia (29 lutego) zorganizowanego przez Zespół Doradców w Wołowie.

Gleba

Drobnoustroje w glebie działają kompleksowo, wpływając na pożądane zmiany biochemiczne, takie jak podnoszenie biologicznej aktywności gleby, poprawa żyzności i urodzajności, tworzenie struktury gruzełkowatej, a co za tym idzie regulowanie stosunków powietrzno-wodnych gleby, przyspieszenie rozkładu masy organicznej i co bardzo ważne zwiększenie dostępności makro- i mikroelementów z form zalegających w glebie, do tej pory niedostępnych.

pro-biotechnologie

Możliwości stosowania preparatów z drobnoustrojami jest bardzo wiele, ale kluczowym zagadnieniem jest jednak zadbanie o żyzność gleby, czyli jej naturalną zdolność do zaspokajania pokarmowych potrzeb roślin z wykorzystaniem naturalnych składników.

I tu sprawdza się powiedzenie: mów mi do kieszeni, nie do ucha. Mikroorganizmy uaktywniają niedostępne składniki pokarmowe, pozwalając na znaczne ograniczenie nawożenia mineralnego.

Nie zaprzestania, lecz ograniczenia ilości dawek nawozów mineralnych – podkreśla doradca i propagator stosowania preparatów z efektywnymi mikroorganizmami.

Moja obecność na tym spotkaniu nie jest przypadkowa – mówi z kolei pani Beata ze wsi Pełczyn w woj. dolnośląskim, jedna z uczestniczek szkolenia. – Rozpoczynamy właśnie działalność rolniczą. Chcemy prowadzić gospodarstwo ekologiczne oraz plantację borówki amerykańskiej. Myślę, że na naszych niezbyt urodzajnych glebach zastosowanie metod i omawianych preparatów może przyczynić się do efektywności produkcji oraz spełnienia wymogów gospodarstwa ekologicznego.

Rośliny

pro-biotechnologia

Od lewej Stanisław Tolisz – rolnik stosujący pro-biotyki w swoim gospodarstwie oraz jego sąsiad Kazimierz Stachurski.

Po raz pierwszy preparaty z bakteriami zastosowałem na swoim polu w zeszłym roku, więc jeszcze jest trochę za wcześnie, aby oszacować skutki ich działania – stwierdza Stanisław Tolisz, rolnik ze wsi Turzany w gm. Wińsko. – Do wypróbowania nowej technologii zachęcił mnie szwagier, który stosuje ją u siebie i obserwuje jej korzystny wpływ na uprawy. Lubię testować nowości w swoim gospodarstwie, dlatego uczestniczyłem w szkoleniu i przywiozłem ze sobą sąsiada, może też zechce poeksperymentować – dodaje.

Zawarte w preparatach kompozycje drobnoustrojów, mają duży wpływ na ograniczenie stresu u roślin, wzrostu odporności na przymrozki, suszę, szkodniki, a nawet na uszkodzenia mechaniczne. Rośliny pod wpływem preparatu mają też lepszy smak i wygląd. Poprawia się siła wzrostu roślin, lepiej jest wykorzystywana woda w ich organizmie, a co najważniejsze można zaobserwować zwyżkę plonów.

pro-biotechnologia

Lek. wet. dr Stanisław Tronina – hodowca bydła ze wsi Piotroniowice.

Pro-biotyki: a cóż to takiego?

Nowe technologie – nowe nazewnictwo. Jak wynika z definicji, pro-biotyki są to produkty zawierające mikroorganizmy oraz dostarczane przez nie substancje wywierające dodatni wpływ na wzrost i rozwój organizmów. Robiące coraz większą karierę biotechnologie nie są już podejrzanymi praktykami, lecz sposobem powrotu do „naturalnego” gospodarowania.

Lekarz weterynarii, dr Stanisław Tronina, dawny pracownik naukowy Akademii Rolniczej we Wrocławiu, a obecnie rolnik ze wsi Piotroniowice zajmujący się hodowlą bydła, twierdzi, że dodatek do pasz pro-biotyku przyczynia się do lepszego trawienia oraz większego przyrostu masy zwierzęcia.

Transmisja paszy z dodatkiem preparatu przez przewód pokarmowy bydła powoduje, że w oborniku zahamowane zostają procesy powodujące uwalnianie się amoniaku, dwutlenku węgla i siarkowodoru. Ma to oczywiście wpływ na ochronę środowiska, ale również podnosi wartość obornika jako nawozu naturalnego – wyjaśnia.

Rolnictwo ekologiczne_1 / pro-biotyki

Pro-biotyki wpłyną również na zdrowie zwierząt, ale też wydalany przez nie naturalny nawóz.

Preparaty te w chowie bydła mają za zadanie poprawić zdrowotność stada poprzez lepszy proces trawienia, poprawę funkcji fizjologicznych i kondycji zwierząt, likwidację grzybic, ograniczanie biegunki, regulację liczby komórek somatycznych w mleku. Stosowanie ich ogranicza w dużym stopniu potrzebę używania antybiotyków.

Nawozy naturalne

Nie bez znaczenia jest również używanie pro-biotyków do fermentacji obornika oraz gnojówki i gnojowicy. Powodują one szybszy rozkład wspomagany procesami fermentacyjnymi, a nie gnilnymi i zmniejszenie objętości masy organicznej oraz likwidację odorów nawet o 50%, sprawiając, że są mniej uciążliwe dla sąsiadów. Niektóre preparaty stosuje się także do niszczenia populacji much, komarów i insektów.

pro-biotechnologia

Mariusz Maślanka – główny technolog Dolnośląskiego Centrum Mikroorganizmów.

Mikroorganizmy są też wykorzystywane w produkcji kiszonek i sianokiszonek, które nie zagrzewają się i nie wytwarzają się w nich pleśnie.

Możliwości stosowania preparatów z drobnoustrojami jest bardzo wiele, ale kluczowym zagadnieniem jest jednak zadbanie o żyzność gleby, czyli jej naturalną zdolność do zaspokajania pokarmowych potrzeb roślin z wykorzystaniem naturalnych składników, takich jak np. słoma czy liście buraczane.

Jak doradza pan Mariusz Maślanka, najlepsze efekty daje jesienne stosowanie oprysku na ściernisko z dobrze pociętą słomą. Zabieg wykonujemy wieczorem w dni pochmurne przy pomocy grubera czy brony talerzowej.

Na zakończenie warto wspomnieć, że stosowanie preparatów zawierających pożyteczne mikroorganizmy nie jest w fazie eksperymentowania. Już od kilku lat są one wykorzystywane przez racjonalnie gospodarujących rolników. Ponieważ preparaty z efektywnymi mikroorganizmami nie są szczególnie drogie, warto je wypróbować chociaż na części swojego pola, aby móc ewentualnie porównać efekty ich działania w plonowaniu roślin.

Jesienna ochrona zbóż przed chwastami [Agrotechnika zbóż ozimych, cz.3]

Chwasty konkurują ze zbożem o wodę oraz składniki pokarmowe. Rozpocznij walkę z nimi już jesienią!

14 września 2018

Jakie techniki i środki ochrony stosować? [WYWIAD]

Dzisiejsze rolnictwo oparte jest o model tzw. rolnictwa zrównoważonego. Sprawdź więcej!

14 września 2018

Jaka jest optymalna norma wysiewu? [WYWIAD]

Jak śmieje się ekspert ds. nasiennictwa, roślina nie ma kalendarza. Jak zapewnić jej prawidłowy rozwój?

15 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close