Większa produkcja cukru – dobre prognozy dla producentów

Produkcja cukru w Polsce ma przed sobą dobre perspektywy. Efekty kampanii cukrowniczej 2017/2018 mają być jeszcze lepsze niż kampanii 2016/2017. Nadal ma rosnąć produkcja cukru. Zwiększy się także zapotrzebowanie na cukier – ocenia rynek i prognozuje Związek Producentów Cukru (ZPC) w Polsce.

Dobry miniony rok – wzrosła produkcja cukru i areał upraw buraków cukrowych, plony są wysokie

Produkcja cukru w kampanii 2016/2017 wyniosła ponad 2 mln t, co w porównaniu z zeszłym rokiem daje wynik wyższy o 620 tys. t. Wzrósł również, o 18%, areał uprawy buraków – do 203 tys. ha. Wysokie były także plony, które przekroczyły 65 t/ha – wzrosły aż o 21%. Z kolei średnia zawartość cukru w burakach (polaryzacja) wyniosła ponad 17% – wynika z szacunków ZPC.

Michał Gawryszczak o produkcji cukru

Michał Gawryszczak, Związek Producentów Cukru w Polsce.

– Analizując zebrane przez nas dane, możemy ocenić efekty jako bardzo dobre – komentuje Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce. – Przy minimalnie zmniejszonej liczbie plantatorów względem poprzedniego roku, obszar uprawy uległ znacznemu zwiększeniu z poziomu 171 tys. ha do 203 tys. ha. Sytuacja ta wpisuje się w bardzo wyraźny trend, który jest zauważalny od wielu lat – średnia wielkość gospodarstwa uprawiającego buraki cukrowe w ujęciu długookresowym rośnie. W tym roku wskaźnik ten wyniósł 5,96 ha. Warto przypomnieć, że średnia powierzchnia upraw w latach 90. zawierała się między 1 a 2 ha – dodaje.


produkcja cukru a powierzchnia upraw buraków

Systematyczne zwiększanie średniej powierzchni plantacji buraka cukrowego (w ha).

 

Dobry rok dla producentów cukru

Zdaniem Związku Producentów Cukru w Polsce miniony rok był bardzo dobry dla producentów cukru. Kampania cukrownicza 2016/2017 odznaczyła się dużym wzrostem ilości przerobionych buraków cukrowych wobec zeszłorocznej kampanii. Jest to najlepszy wynik od  sezonu 2002/2003.

 

produkcja cukru w Polsce

Produkcja cukru w Polsce od sezonu 2011/2012 do 2016/2017 (w t).

 

Kampania cukrownicza 2017/2018 – dobre prognozy

Efekty kampanii 2017/2018 mają być jeszcze lepsze. Powierzchnia upraw buraka cukrowego może wynieść ok. 220 tys. ha. Produkcja cukru wzrośnie prawdopodobnie o 11%  do 2,2 mln t. Szacowana średnia długość kampanii wyniesie zapewne 130 dni, a średnią produkcję cukru w pojedynczej cukrowni szacuje się na 122 tys. t,  co oznacza wzrost o 6%. Wzrosty będą spowodowane zwiększającym się zapotrzebowaniem na cukier – wynika z prognoz Związku Producentów Cukru w Polsce.

Paweł Wyrzykowski prognozuje sytuację w 2017

Paweł Wyrzykowski, Bank BGŻ BNP Paribas.

Inni też prognozują dobrą sytuację na rynku cukru

Zbiory buraków cukrowych w 2016 r. były znacząco większe niż przed rokiem, co wynikało zarówno z większej powierzchni upraw, jak i wyższych niż w 2015 r. plonów – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas. – W konsekwencji tego produkcja cukru w Polsce w sezonie 2016/2017 może przekroczyć 2 mln t  prognozuje ekspert.

Stefan Grzyb o uprawach buraka cukrowego

Stefan Grzyb, PKO BP.

– Wyższe ceny oraz pozytywne doświadczenia z 2016 r. powinny skutkować zwiększeniem areału upraw buraka cukrowego oraz zwiększeniem skali przetwórstwa  prognozuje Stefan Grzyb z PKO BP.

Mieliśmy wczesne rozpoczęcie kampanii ze względu na przewidywane duże zbiory buraków cukrowych. Produkcja będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej, tj. 1,41 mln t, i krajowego zapotrzebowania, tj. 1,7 mln t przewiduje z kolei Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ-PIB).

uprawa buraków a produkcja cukru

Średnia wielkość gospodarstwa uprawiającego buraki cukrowe w ujęciu długookresowym rośnie. W tym roku wskaźnik ten wyniósł 5,96 ha, podczas gdy średnia powierzchnia upraw w latach 90. zawierała się między 1 a 2 ha.

Monopol cukrowniczy?

Produkcją cukru w Polsce zajmują się 4 firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru. Są to: Krajowa Spółka Cukrowa S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Südzucker Polska S.A. oraz Nordzucker Polska S.A. Sektor daje pracę ok. 3,5 tys. osobom zatrudnionych w cukrowniach. Z kolei dla cukrowni pracuje ok. 35 tys. plantatorów buraka cukrowego. Polska, dzięki osiąganym wynikom, plasuje się na 3 miejscu w Europie, zaraz po Francji i Niemczech.

 

O krajowej i światowej sytuacji na rynku cukru można przeczytać więcej w artykule: Rynek buraków cukrowych 2017: ile da producentom eksport cukru?

Plantatorów buraków zachęcamy również do lektury tekstu: Opłacalność uprawy buraka cukrowego: co zmieni nowa kontraktacja?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *