Większa produkcja cukru – dobre prognozy dla producentów
Produkcja cukru w Polsce ma przed sobą dobre perspektywy. Efekty kampanii cukrowniczej 2017/2018 mają być jeszcze lepsze niż kampanii 2016/2017. Nadal ma rosnąć produkcja cukru. Zwiększy się także zapotrzebowanie na cukier – ocenia rynek i prognozuje Związek Producentów Cukru (ZPC) w Polsce.
Spis treści
Dobry miniony rok – wzrosła produkcja cukru i areał upraw buraków cukrowych, plony są wysokie
Produkcja cukru w kampanii 2016/2017 wyniosła ponad 2 mln t, co w porównaniu z zeszłym rokiem daje wynik wyższy o 620 tys. t. Wzrósł również, o 18%, areał uprawy buraków – do 203 tys. ha. Wysokie były także plony, które przekroczyły 65 t/ha – wzrosły aż o 21%. Z kolei średnia zawartość cukru w burakach (polaryzacja) wyniosła ponad 17% – wynika z szacunków ZPC.
– Analizując zebrane przez nas dane, możemy ocenić efekty jako bardzo dobre – komentuje Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce. – Przy minimalnie zmniejszonej liczbie plantatorów względem poprzedniego roku, obszar uprawy uległ znacznemu zwiększeniu z poziomu 171 tys. ha do 203 tys. ha. Sytuacja ta wpisuje się w bardzo wyraźny trend, który jest zauważalny od wielu lat – średnia wielkość gospodarstwa uprawiającego buraki cukrowe w ujęciu długookresowym rośnie. W tym roku wskaźnik ten wyniósł 5,96 ha. Warto przypomnieć, że średnia powierzchnia upraw w latach 90. zawierała się między 1 a 2 ha – dodaje.
Dobry rok dla producentów cukru
Zdaniem Związku Producentów Cukru w Polsce miniony rok był bardzo dobry dla producentów cukru. Kampania cukrownicza 2016/2017 odznaczyła się dużym wzrostem ilości przerobionych buraków cukrowych wobec zeszłorocznej kampanii. Jest to najlepszy wynik od sezonu 2002/2003.
Kampania cukrownicza 2017/2018 – dobre prognozy
Efekty kampanii 2017/2018 mają być jeszcze lepsze. Powierzchnia upraw buraka cukrowego może wynieść ok. 220 tys. ha. Produkcja cukru wzrośnie prawdopodobnie o 11% – do 2,2 mln t. Szacowana średnia długość kampanii wyniesie zapewne 130 dni, a średnią produkcję cukru w pojedynczej cukrowni szacuje się na 122 tys. t, co oznacza wzrost o 6%. Wzrosty będą spowodowane zwiększającym się zapotrzebowaniem na cukier – wynika z prognoz Związku Producentów Cukru w Polsce.
Inni też prognozują dobrą sytuację na rynku cukru
– Zbiory buraków cukrowych w 2016 r. były znacząco większe niż przed rokiem, co wynikało zarówno z większej powierzchni upraw, jak i wyższych niż w 2015 r. plonów – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas. – W konsekwencji tego produkcja cukru w Polsce w sezonie 2016/2017 może przekroczyć 2 mln t – prognozuje ekspert.
– Wyższe ceny oraz pozytywne doświadczenia z 2016 r. powinny skutkować zwiększeniem areału upraw buraka cukrowego oraz zwiększeniem skali przetwórstwa – prognozuje Stefan Grzyb z PKO BP.
– Mieliśmy wczesne rozpoczęcie kampanii ze względu na przewidywane duże zbiory buraków cukrowych. Produkcja będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej, tj. 1,41 mln t, i krajowego zapotrzebowania, tj. 1,7 mln t – przewiduje z kolei Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ-PIB).
Monopol cukrowniczy?
Produkcją cukru w Polsce zajmują się 4 firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru. Są to: Krajowa Spółka Cukrowa S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Südzucker Polska S.A. oraz Nordzucker Polska S.A. Sektor daje pracę ok. 3,5 tys. osobom zatrudnionych w cukrowniach. Z kolei dla cukrowni pracuje ok. 35 tys. plantatorów buraka cukrowego. Polska, dzięki osiąganym wynikom, plasuje się na 3 miejscu w Europie, zaraz po Francji i Niemczech.
O krajowej i światowej sytuacji na rynku cukru można przeczytać więcej w artykule: Rynek buraków cukrowych 2017: ile da producentom eksport cukru?
Plantatorów buraków zachęcamy również do lektury tekstu: Opłacalność uprawy buraka cukrowego: co zmieni nowa kontraktacja?