Produkcja drobiu coraz mniej rentowna

Niższe ceny skupu kurcząt i indyków, niższe koszty paszowe w chowie drobiu rzeźnego, tańsze komponenty białkowe, konkurencyjne ceny pszenicy i kukurydzy, duża podaż drobiu i pogarszająca się opłacalność produkcji kurcząt i indyków – wszystko to sprawia, że produkcja drobiu jest coraz mniej opłacalna. O sytuacji na rynku drobiu mówią dla agrofaktu eksperci i praktycy.

Niższe koszty paszowe

W ciągu 9 miesięcy br. nieznacznie obniżyły się koszty paszowe w chowie drobiu rzeźnego.

produkcja drobiu

Prof. nadzw., dr hab. Grzegorz Dybowski, ekspert IERiGŻ.

– Pełnoporcjowe mieszanki pasz dla kurcząt potaniały o 0,3% w relacji do analogicznego okresu przed rokiem, natomiast dla indyków o 1,5% analizuje prof. nadzw., dr hab. Grzegorz Dybowski, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ).

A jak sytuację na rynku komentuje Zbigniew Pustuła, dyrektor i członek zarządu Blattin Polska Sp. z o. o., firmy zajmującej się kompleksowym zaopatrzeniem hodowców bydła, drobiu i trzody chlewnej?

produkcja drobiu

Zbigniew Pustuła, dyrektor i członek zarządu Blattin Polska Sp. z o. o.

– Potaniały komponenty białkowe, szczególnie śruta sojowa. Po ostatnich żniwach są bardzo konkurencyjne ceny na ziarno pszenicy i kukurydzy, co w efekcie spowodowało dużą obniżkę cen końcowych pasz dla drobiu mówi Zbigniew Pustuła.

– W całym roku średnia cena pasz przemysłowych dla drobiu pozostanie na poziomie nieznacznie niższym niż w 2015 r. Z uwagi na dobre tegoroczne zbiory zbóż na świecie oraz wysoką podaż, ceny pasz przemysłowych powinny pozostać na niskim poziomie do końca sezonu – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk Banku Zachodniego WBK.

Niższe ceny skupu

W ciągu 9 miesięcy br. ceny skupu kurcząt obniżyły się o 5,1%, a indyków o 10% w porównaniu do poprzedniego roku.

– Wiąże się to z dużą podażą drobiu rzeźnegokomentuje prof. nadzw., dr hab. Grzegorz Dybowski. – Średnia relacja cen żywiec/pasza wyniosła w okresie 9 miesięcy br. na rynku kurcząt 2,62 wobec 2,77 przed rokiem, a na rynku indyków 3,82 wobec 4,48 – dodaje. Jego zdaniem, opłacalność produkcji kurcząt i indyków znacząco się pogorszyła w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Na rynku kurcząt relacja cen żywiec/pasza kształtuje się już blisko poziomu granicznego. Na rynku indyków, mimo silnego spadku cen skupu, produkcja jest nadal rentowna, choć znacząco mniej opłacalna.

– Ceny uzyskiwane przez przemysłowe ubojnie drobiu za tuszki kurcząt wzrosły w październiku br. średnio o 5,5% w relacji do poprzedniego miesiąca, ale były o 0,7% niższe w relacji rok do rokumówi ekspert z IERiGŻ.

produkcja drobiu

Ceny na rynku kurcząt brojlerów.

produkcja drobiu

Ceny na rynku indyków brojlerów.

Problemy producentów mogą pogłębiać się

światowy rynek ziemniaka / ceny mleka / ceny wieprzowiny / produkcja drobiu

Grzegorz Rykaczewski, analityk Banku Zachodniego WBK.

– Naszym zdaniem w pierwszej połowie 2017 r. utrzyma się wysoka podaż drobiu na rynku unijnym. W konsekwencji ceny żywca pozostaną na niskim poziomie. Problemy producentów mogą się jeszcze pogłębić ze względu na ptasią grypę i związane z nią czasowe zamknięcie ważnych rynków azjatyckich, gdzie kierowane były takie elementy tuszki drobiowej, które są trudno zbywalne w Unii Europejskiej, a sprzedawane były do Azji z wysoką marżą. To będzie z kolei oddziaływało na ceny skupu żywca – prognozuje Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK.

Stabilna i większa konsumpcja

Lekko wzrasta konsumpcja mięsa drobiowego. W pierwszym półroczu br. w gospodarstwach domowych konsumowano 1,53 kg mięsa drobiowego w przeliczeniu na 1 osobę, tj. o 0,3% więcej niż przed rokiem. Spożywamy z kolei więcej wędlin drobiowych – o 2,9%, tj. 0,18 kg/os. – wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

produkcja drobiu

Jak kształtowało się spożycie mięsa drobiowego w Polsce w roku 2015 i I kwartale roku 2016?

– Szacujemy, że w całym 2016 r. spożycie mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych będzie wyższe o 1–2% w relacji rocznej. Po kilku latach spadków, nieznacznie może wzrosnąć konsumpcja wędlin drobiowych – prognozuje analityk Banku Zachodniego WBK. – Większe spożycie drobiu jest efektem kilku okoliczności. Z jednej strony szybko rośnie krajowa produkcja i w konsekwencji podaż drobiu na krajowym rynku. Z tym związany jest z kolei spadek cen detalicznych drobiu. W październiku drób był o 4% tańszy w sprzedaży detalicznej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego – mówi ekspert Banku Zachodniego WBK. Dodaje, że w porównaniu do ubiegłego roku, wzrósł dochód rozporządzalny w gospodarstwach domowych oraz wydatki na żywność. Analityk podkreśla, że te czynniki, przy drożejącej wieprzowinie, stymulują wzrost spożycia mięsa drobiowego i przewiduje, że w następnym roku nastąpi dalszy wzrost konsumpcji.

 

Koniecznie przeczytaj 1 część artykułu: Rynek drobiu: dobra koniunktura w branży

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *