Produkcja grzybów: utrzymajmy pozycję lidera!
Polska grzybami stoi… I dlatego ważne jest, aby polscy producenci grzybów uprawnych utrzymali swoją wysoką pozycję na światowym rynku. Jak to zrobić?
– W produkcji grzybów uprawnych zajmujemy 3 pozycję na świecie – mówi Ewa Szewczyk z Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. – Dlatego też Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach zdecydował się na przeprowadzenie u nas warsztatów szkoleniowych pod tytułem „Grzyby uprawne w produkcji żywności tradycyjnej”.
Aby utrzymać konkurencyjną pozycję na rynku potrzebne są bowiem innowacyjne technologie i nowoczesne techniki marketingu.
Warsztaty odbędą się 23 lutego w Bratoszewicach. Są organizowane w ramach projektu UE TraFooN, czyli Traditional Food Network to improve the transfer of knowledge for innovation – „Sieć Tradycyjnej Żywności w celu poprawy transferu wiedzy w zakresie innowacji”.
– Warsztaty planowane są dla 40–45 osób i, oczywiście, jeśli ktoś spoza woj. łódzkiego jest zainteresowany udziałem w nich, to serdecznie zapraszam – mówi pani Szewczyk. – Proszę w takich wypadkach o kontakt pod numerem 42-719-89-28, wewnętrzny 326, lub drogą elektroniczną na adres: e.szewczyk@lodrbratoszewice.pl.