Produkcja mleka na świecie – dobra koniunktura
Poprawia się koniunktura na światowym rynku mleka. Zwiększa się produkcja mleka na świecie z powodu utrzymującej się relatywnie wysokiej ceny mleka surowego i przetworów mlecznych. Pod wpływem dobrej koniunktury na międzynarodowym rynku systematycznie rosną krajowe ceny skupu mleka i przetworów. O sytuacji na światowym rynku mleka mówią eksperci.
Spis treści
Większa produkcja mleka na świecie
– Produkcja mleka na świecie wykazuje długookresową tendencję wzrostową – twierdzi dr Piotr Szajner, kierownik Zakładu Badań Rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
W 2017 r. dynamika produkcji mleka na świecie ma zwiększyć się do 1,4%. Z kolei wartość światowej produkcji ma wynieść ok. 830 mln t – wynika z szacunków FAO.
– Powodem zwiększenia produkcji mleka na świecie jest poprawa koniunktury na światowym rynku. Wysokie ceny trwałych produktów mleczarskich są wynikiem rosnącego popytu, głównie w krajach rozwijających się gospodarczo oraz mniejszej podaży z Oceanii – komentuje dr P. Szajner z IERiGŻ. Z jego analiz wynika, że w br. jest przewidywany wzrost produkcji mleka surowego na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Oceanii.
Średnie spożycie mleka i jego przetworów na mieszkańca ma w 2017 r. zwiększyć się o 1,1% do poziomu 111,4 kg – według FAO.
Trochę większa produkcja mleka w Europie
Z danych IERiGŻ wynika, że w 2017 r. produkcja mleka na świecie za sprawą Europy zwiększy się tylko o 0,2% do poziomu 222,3 mln t. Według szacunków Komisji Europejskiej, w tym roku produkcja mleka surowego w Unii Europejskiej (UE) wzrośnie o 0,4% do poziomu 164,5 mln t.
– Wzrost produkcji w UE o 0,4% i na Białorusi o 1,0% zostanie zniwelowany przez jej spadek w Rosji o 0,5% i na Ukrainie o 1,5% – prognozuje dr P. Szajner z IERiGŻ. Jego zdaniem, spadek produkcji w Rosji i na Ukrainie będzie przede wszystkim wynikiem napiętej sytuacji polityczno-gospodarczej, która przyczynia się do zahamowania procesów restrukturyzacyjnych i modernizacyjnych w rolnictwie, w tym w szczególności do spadku pogłowia. Niewielki wzrost produkcji na Białorusi będzie wynikiem popytu importowego Rosji.
–Dostawy mleka w Unii Europesjkiej (EU) mają wzrosnąć o 0,7% do 154,4 mln t. W 2018 r. dynamika wzrostu ma przyspieszyć do 1,4% – prognozuje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. Przypomina, że wg danych KE w pierwszych siedmiu miesiącach br. do mleczarni w UE dostarczono jeszcze o 0,3% mniej mleka niż w analogicznym okresie przed rokiem. Szacowany poziom dostaw mleka w 2017 r. oznacza, że w okresie sierpień-grudzień dostawy mleka w UE powinny być o 2,2% większe niż to miało miejsce w tych miesiącach w 2016 r.
– Wyższa dynamika wzrostu dostaw w 2018 r. będzie wynikać przede wszystkim z odbudowy produkcji mleka w Niemczech i Francji oraz wzrostu wydajności krów mlecznych, gdyż stado krów mlecznych ma zmniejszyć się o 0,8% do 23,0 mln sztuk – analizuje P. Wyrzykowski z BGŻ.
Większy popyt na sery w UE
–Zwiększający się popyt na sery w UE znajdzie odzwierciedlenie w większej jego produkcji, która w 2018 r. ma wynieść 10,4 mln t, tj. o 198 tys. t więcej niż w 2017 r. – prognozuje P. Wyrzykowski z BGŻ. Zauważa, że mimo większej niż w przypadku spożycia, tj. 1,3%, prognozowanej dynamiki wzrostu eksportu tych produktów o 7,0% to w ujęciu ilościowym przyrost spożycia wewnętrznego w UE, będzie ponad dwukrotnie większy niż przyrost eksportu odpowiednio o 128 i 59 tys. t.
Mniej masła w Unii?
Według KE, W 2017 r. produkcja masła w UE zmniejszy się o 2,6% w relacji rocznej. Natomiast w 2018 r. ma zwiększyć się o 2,8% do poziomu 2,4 mln t. Popyt na masło na rynku wewnętrznym powinien nadal rozwijać się tj. o 1,0%. Eksport masła z UE, po raz drugi z rzędu ma odnotować spadek o 5,0%.
Rosyjskie embargo nadal utrudnia sytuację
Sytuację na światowym rynku nadal utrudnia rosyjskie embargo (nałożone w 2014 r.) między innymi na produkty mleczarskie z Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych, Australii i Kanady. Wymienione kraje są dużymi światowymi eksporterami, a Rosja pozostaje liczącym się importerem netto ok. 4,1 mln t w ekwiwalencie surowca – twierdzą eksperci z IERiGŻ.
Większa produkcja mleka w Ameryce Północnej
W 2017 r. w Ameryce Północnej produkcja mleka surowego ma wzrosnąć o 2,2% do 107,8 mln t, w tym produkcja w USA będzie większa o 2,1% i osiągnie poziom 98,3 mln t. W Kanadzie produkcja mleka ma zwiększyć się o 3,8% do poziomu 9,5 mln t.
– Czynnikiem decydującym o tym jest duży światowy popyt na tłuszcz mleczny – twierdzi dr Szajner z IERiGŻ.
Więcej mleka w Ameryce Południowej, ale nie wszędzie
W Ameryce Południowej produkcja mleka surowego w 2017 r. ma zwiększyć się o 3,3% do poziomu 63,4 mln t. Wzrost produkcji ma wystąpić u trzech głównych producentów: w Brazylii o 4,5% osiągając wartość 34,5 mln t, w Argentynie o 4% do 10,5 mln t oraz w Kolumbii o 1,4% do 7,1mln t.
– Głównym powodem wzrostu produkcji są wysokie ceny na rynku światowym – twierdzi dr Szajner z IERiGŻ.
– Wg CLAL dostawy mleka w Brazylii w I połowie 2017 r. były o 3,7% większe niż w analogicznym okresie przed rokiem. W drugim kwartale br., w relacji rocznej były o 8,0% większe niż w II kw. ub. r. Obecna produkcja mleka jest wystarczająca dla potrzeb rynkowych, co w konsekwencji oznacza, że kraj ten jest mnie uzależniony od przywozu mleka w proszku, zwłaszcza z Argentyny i Urugwaju – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
W przypadku Argentyny produkcja mleka w relacji rocznej jest nadal mniejsza, jednak dynamika spadków wyhamowuje wynika z szacunków CLAL. W lipcu 2017 r. dostawy mleka w tym kraju były o 2,0% mniejsze niż w analogicznym miesiącu 2016 r., podczas gdy łącznie w pierwszych siedmiu miesiącach 2017 r., dostawy mleka w relacji rocznej były o 8,5% mniejsze – wynika z analiz BGŻ.
Więcej mleka w Azji
W Azji produkcja ma zwiększyć się o 2,1% do 342,2 mln t. Z analiz IERiGŻ wynika, że duży wpływ na to będzie miał wzrost produkcji w Indiach tj. o 3,9% do poziomu 166,6 mln t i Pakistanie o 1,9% do 54 mln t. Większa produkcja mleka w wymienionych krajach zrekompensuje jej spadek w Chinach o 2,1% do 40,1 mln t.
– O wzroście produkcji mleka zadecyduje rosnący popyt i postępująca urbanizacja oraz procesy modernizacyjne w rolnictwie, w tym w szczególności rozwój dużych gospodarstw i postęp technologiczny, np. wzrost mleczności krów poprzez poprawę materiału genetycznego – twierdzi dr P. Szajner z IERiGŻ.
Więcej mleka w Nowej Zelandii
Wysokie ceny mleka surowego i trwałych przetworów mlecznych na światowym rynku utrzymują się .
– W sezonie 2016/2017, od czerwca 2016 do maja 2017, produkcja mleka w Nowej Zelandii zmniejszyła się o 1,0% do 20,7 mln l. Natomiast w pierwszych trzech miesiącach obecnego sezonu poziom produkcji mleka w tym kraju był o 1,6% większy niż w analogicznym okresie sezonu 2016/2017 – mówi P. Wyrzykowski z BGŻ BNP Paribas.
W sezonie 2017-2018 produkcja mleka w Nowej Zelandii ma zwiększyć się o 3-4% – wynika z szacunków Eucolait. Jednak jak podaje USDA, ze względu na przedłużające się opady, wzrost produkcji mleka może się opóźnić, na co mogą również wskazywać dane DCANZ.
– Produkcja mleka w Nowej Zelandii w sierpniu br. była o 1,5% mniejsza niż w analogicznym okresie 2016 r. – komentuje P. Wyrzykowski z BGŻ.
Większa produkcja mleka w Australii
W Australii produkcja mleka w sezonie 2017/2018 (VII.17-VI.18) ma zwiększyć się o 2-3% – według szacunków opublikowanych przez Eucolait (za Komisją Europejską), Dzieje sie tak po 6,9-proc. spadku produkcji mleka w sezonie 2016/2017, Wzrost produkcji mleka jest wynikiem wyższych cen oferowanych producentom za surowiec oraz spodziewanych lepszych niż w sezonie poprzednim, warunków pogodowych,. Wg danych Dairy Australia w pierwszym miesiącu obecnego sezonu – lipcu – produkcja mleka w tym kraju zwiększyła się w relacji rocznej o 2,7%.
Według informacji zawartych w tygodniowym raporcie Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) obecnie w całej Ameryce Południowej panują dogodne warunki atmosferyczne dla pastwisk (zbliża się sezon wiosenny). W rezultacie u głównych producentów mleka na tym kontynencie, w Brazylii, Urugwaju, Argentynie i Chile produkcja mleka poprawia się. W dodatku korzystna pogoda pomaga we wzroście, zarówno ilości jak i jakości wielu upraw, co prowadzi do większych dostaw kukurydzy i soi po stosunkowo niskich cenach.
Produkcja mleka na świecie – wysokie ceny mleka i jego przetworów
Pod wpływem dobrej koniunktury na międzynarodowym rynku systematycznie rosną krajowe ceny skupu mleka.
– Produkcja mleka na świecie wzrasta, ponieważ utrzymują się relatywnie wysokie ceny mleka surowego i trwałych przetworów mlecznych na światowym rynku. Decyduje o tym przede wszystkim rosnący popyt krajów rozwijających się – mówi Teresa Zdziarska z IERiGŻ. Z jej analiz wynika, że w sierpniu średnia cena mleka surowego w UE-28 wyniosła 34,48 euro/100 kg i była o ok. 1% wyższa niż w lipcu. Analityk IERiGŻ zaznacza, że za zachodnioeuropejskich giełdach notowane są rekordowe ceny masła. We wrześniu wzrosły one o ok. 6% do 6826 euro/t.
Natomiast odtłuszczone mleko w proszku potaniało o ok. 6% do 1694 euro/t. Dzieje się tak z powodu dużych zapasów w krajach unijnych. Ceny pełnego mleka w proszku pozostały na poziomie 3200 euro/t. Na giełdzie w Chicago od początku br. ceny sera Cheddar charakteryzują się różnokierunkową dynamiką zmian. Dzieje się tak po ich znacznym wzroście w drugiej połowie 2016 r., W maju Cheddar podrożał o ok. 8%, a we wrześniu potaniał o ok. 6% do 3023 euro/t – wynika z analiz IERiGŻ.
Dobra światowa koniunktura wpływa na krajowe ceny mleka
– Pod wpływem dobrej koniunktury na międzynarodowym rynku systematycznie rosną krajowe ceny skupu mleka. Rosną także ceny zbytu i ceny uzyskiwane w eksporcie, które stymulują wzrost produkcji przetworów mlecznych, przy dużych dostawach surowca. W efekcie poprawia się opłacalność produkcji mleka i rentowność przemysłu mleczarskiego – mówi T Zdziarska z IERiGŻ. Analizuje, że w sierpniu skup mleka wyniósł 972,1 mln l. Oznacza to, że był on o 2,7% mniejszy niż w lipcu, ale o 5,6% większy niż przed rokiem.
O tym jak sytuacja światowa na rynku mleka wpływa na ceny w kraju w kolejnym artykule.