Produkcja soi na świecie w górę

Zgodnie z szacunkami Oil World, w sezonie 2018/19 światowe zbiory nasion roślin oleistych były rekordowe. Wzrosły do poziomu 573,4 mln ton (+ 3 proc. w porównaniu z poprzednim sezonem). Produkcja soi na świecie poszła w górę, podobnie jak zbiory nasion słonecznika i ziaren palmy oleistej łącznie z koprą.
Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa, światowe zbiory nasion oraz owoców siedmiu najważniejszych roślin oleistych były rekordowe. Wyniosły 573,4 mln ton (+3,1 proc. w porównaniu z poprzednim sezonem). Powód? Duży wzrost zbiorów soi (+ 5,6 proc.), nasion słonecznika (+6,6 proc. ) oraz ziaren palmy oleistej łącznie z koprą (+ 3 proc.). Jednocześnie spadły zbiory rzepaku (- 3 proc.), bawełny (- 2,7 proc.) i orzeszków ziemnych (- 7,3 proc.).
685,2 mln ton – taki poziom osiągnęły światowe zasoby nasion oleistych (produkcja łącznie z wysokimi zapasami początkowymi). To 3 proc. wzrost w porównaniu z poprzednim sezonem. Globalne zużycie nasion oleistych ma zwiększyć się do 557,8 mln ton, co oznacza, że będzie niższe niż produkcja. To spowoduje, że na koniec sezonu światowe zapasy nasion oleistych będą jeszcze większe niż w poprzednim roku (+14 proc.) i wyniosą 127,4 mln ton (23 proc. rocznego zużycia, wobec 20 proc. przed rokiem).
Spis treści
Produkcja soi na świecie
Produkcja soi na świecie w sezonie 2018/19 wyniosła 573,4 mln ton. To o 6 proc. więcej niż poprzednio – skąd ta zwyżka?
Zbiory soi na półkuli północnej zwiększyły się o około 2,3 proc do 172,6 mln ton. W USA, które są największym producentem soi, zbiory były wyższe o 3 proc. i osiągnęły poziom 123,7 mln ton. W Indiach – po dużym spadku w poprzednim sezonie – poszły w górę aż o prawie 28 proc. do 10,6 mln ton. Zwyżkę odnotowano także na Ukrainie i w Rosji (łącznie + 3 proc.) do 8,7 mln ton.
Światowe zbiory soi
Więcej soi zebrano również w krajach Unii Europejskiej (+3 proc.) – 2,7 mln ton, Po dużych wzrostach w poprzednim sezonie zmniejszyły się zbiory soi w Chinach (12 proc.) do 14,4 mln ton a także w Kanadzie (- 6 proc.) do 7,3 mln ton.
– Na półkuli południowej zbiory soi wzrosły o 8,7% do 188,1 mln ton. Spadek zbiorów w Brazylii, która jest drugim światowym producentem soi, o 4,5% do 116,5 mln ton oraz w Paragwaju o 15,6% do 8,4 mln ton, został z nadwyżką zrekompensowany dużym, bo aż 60,0% wzrostem produkcji w Argentynie (do 56,0 mln ton) – podaje Ewa Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jakie zapasy?
Światowe zasoby soi w sezonie 2018/19 osiągnęły poziom 455 mln ton. Oznacza to, że były o 4 proc. wyższe niż w poprzednim roku.
– Szacuje się, że globalne zużycie soi zwiększy się tylko o 0,6 proc. do 344,9 mln ton. Dlatego globalne zapasy soi na koniec sezonu wzrosną do rekordowego poziomu 110,1 mln ton (o 16,7 proc.) i będą stanowić 31,9 proc. rocznego zużycia, wobec 27,5 proc. przed rokiem i 29,1 proc. przed dwoma laty – czytamy w biuletynie „Rynek rzepaku” IERiGŻ.
Eksport i import soi
150, 4 mln ton – tyle wyniesie światowy eksport soi w sezonie handlowym 2018/19 (październik-wrzesień). Oznacza to 1,5 proc. obniżkę w porównaniu z poprzednim sezonem. Największymi eksporterami pozostaną: Brazylia (77,5 mln ton), USA (47,3 mln ton) oraz Argentyna (8,6 mln ton). Wzrosną dostawy z Brazylii (+ 1,7 proc.), z Argentyny (czterokrotnie), zmaleją z USA (-16,6 proc.).
Nadal głównym importerem soi będą Chiny (zakupią 84,3 mln ton) oraz Unia Europejska (15,4 mln ton).
Źródło : IERiGŻ