Jakie wyzwania niesie produkcja wina w Polsce? [cz. 2]

Produkcja wina w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na rozpoczęcie takiej działalności. Jakie koszty trzeba ponieść jeśli chce się uprawiać winorośl i produkować wino?  Jakie są największe utrudnienia przy produkcji wina?

produkcja wina w Polsce

Produkcja wina w Polsce jest obciążona wieloma kosztami, w tym także podatkami

Produkcja wina w Polsce jest niszowa, ale wydaje się, że ma przyszłość. Staje się coraz bardziej popularna. Coraz więcej osób decyduje się na ten rodzaj działalności gospodarczej. Można powiedzieć o swoistym boomie. W ostatnich trzech latach  wzrost produkcji wina w Polsce wynosił kilkadziesiąt procent rocznie. To samo dotyczy wielkości sprzedaży win. Takimi wskaźnikami chciałaby poszczycić się inne gałęzie produkcji rolnej.

Ogólna powierzchnia polskich winnic może już przekraczać nawet tysiąc hektarów. Z tego około jedna czwarta jest obecnie wykorzystywana do zarejestrowanej komercyjnej produkcji wina – twierdzą profesjonalni „winiarze”.

winogrono białe i czerwone

Produkcja wina w Polsce jest niszowa, ale coraz więcej osób decyduje się na nią.

Pozostałą powierzchnię wykorzystuje się pod winnice amatorskie oraz młode plantacje, które jeszcze nie weszły w okres pełnego owocowania. Winnice te i plantacje nie zostały jeszcze oficjalnie zgłoszone do komercyjnej działalności. Jednak w najbliższych latach należy się spodziewać, że spora ich część  zostanie zarejestrowana i rozpocznie profesjonalną produkcję i sprzedaż wina. Spowoduje to, że w Polsce jeszcze zwiększy się liczba profesjonalnych upraw winorośli i producentów wina – twierdzą fachowcy  – winiarze. Ich zdaniem, w ciągu ubiegłych paru lat bardzo poprawiła się także jakość produkowanego wina w Polsce.

Podejmując się produkcji wina trzeba być dobrze przygotowanym i zdawać sobie sprawę z trudności jakie można napotkać w tej działalności. Na pytania o to czego mogą się spodziewać przyszli winiarze dla aF odpowiadają eksperci- winiarze, zarówno praktycy jak i teoretycy produkcji wina w Polsce.

Jakie są koszty przy produkcji wina w Polsce?

Produkcja wina w Polsce jest obciążona wieloma kosztami, w tym także podatkami – odpowiada Dariusz Rosół, wiceprezes Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia (SWP), producent wina gronowego z własnej 2,2 ha winnicy „Przeworskie Winnice” w Przeworsku, jednocześnie jedyny w Polsce producent wina mszalnego. Z jego wyliczeń wynika, że przybliżone coroczne koszty produkcji wina to:

Dariusz Rosół

Dariusz Rosół, wiceprezes Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia (SWP), producent wina gronowego z własnej 2,2 ha winnicy „Przeworskie Winnice” w Przeworsku, jednocześnie jedyny w Polsce producent wina mszalnego

  • podatek VAT 23%,
  • podatek dochodowy 18%,
  • podatek akcyzowy 1,58 zł /litr wina,
  • korek od 0,5 – 1,5 zł /1 butelka,
  • kapturek, etykiety ok. 1 zł /1 butelka,
  • koszt butelki od 1 – 2 zł /butelka,
  • opryski nawozy ok. 5 tys. zł /1 ha,
  • paliwo, energia elektryczna, woda  – średnio ok. 10 tys. zł/1 ha,
  • środki enologiczne: drożdże, pożywki, płyty filtracyjne, itp. ok. 1-3 tys. na 1 ha.

Jakie są największe utrudnienia przy produkcji wina?

O dziwo największym problemem przy produkcji wina nie jest pogoda. Winnice sadzi się w miejscach do tego odpowiednich tzn. na stokach. Są one osłonięte od wiatru. Dobiera się także odpowiednio wytrzymałe odmiany – mówi D. Rosół. Jego zdaniem problemem często zniechęcającym do towarowej uprawy i produkcji wina na sprzedaż są przepisy, które tak samo traktują małych winiarzy prowadzących kilkunasto-kilkudziesięcioarową winnicę, jak duże firmy rozlewające wino, przemył win owocowych, czy przemysł gorzelniczy.

Pogoda nie jest największym problemem przy uprawie winorośli i produkcji wina w Polsce  D. Rosół Wiceprezes SWP

Wielokrotnie polscy winiarze przedstawiali propozycję zniesienia konieczności banderolowania wina gronowego, a zastąpienie tego np. naklejką z hologramem, którą można byłoby nabyć np. na poczcie płacąc odpowiednią opłatę skarbową za zakupioną ilość naklejek. To byłoby ograniczenie kosztów państwa – mówi D. Rosół. Dodaje, że niezbyt przyjazna jest również ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z 1982 r. Zakazuje ona winiarzowi, jako producentowi, sprzedaży wina bezpośrednio do sklepu, hotelu czy restauracji. Taka sprzedaż musi się odbywać za pośrednictwem hurtownika. Z tym wiążą się dodatkowe koszty.

Polscy winiarze w gorszej sytuacji

prezes Wojciech Bosak

Wojciech Bosak prezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina (PIWiW)

Polscy winiarze są w gorszej sytuacji w stosunku do winiarzy z tradycyjnych krajów winiarskich. Ci ostatni zazwyczaj nie musieli sami ponosić nakładów związanych z zakładaniem winnicy, czy też budową i wyposażeniem winiarni – mówi Wojciech Bosak prezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina (PIWiW). Dodaje, że dobrze prosperujące posiadłości winiarskie w zachodniej Europie rozkręcili rodzice i dziadkowie obecnych właścicieli. Kolejni spadkobiercy co najwyżej poczynili w nich pewne modernizacje i dodatki. Najczęściej za hojne dotacje państwowe i europejskie. Inwestycje te są więc z reguły dawno spłacone i nie trzeba już ponosić kosztów ich amortyzacji. W zasadzie dotyczy to także producentów z naszej części kontynentu, którzy po 1989 r. dostali winnice w wyniku reprywatyzacji, bądź odkupili je za grosze od upadających państwowych kombinatów. Często w ten sam sposób nabywano również sprzęt do produkcji.

Wysokie koszty produkcji wina w Polsce

Kolejnym wyzwaniem są wysokie koszty produkcji wina w naszych warunkach. Realny koszt uzyskania jednej gotowej do sprzedaży butelki polskiego wina oscyluje zazwyczaj w granicach od 16 do 25 zł netto. W przypadku najmniejszych komercyjnych producentów może sięgać nawet ponad 30 zł netto – mówi prezes W. Bosak. Podkreśla, że przeciętny koszt uzyskania butelki wina porównywalnej jakości przez niewielkiego winiarza w Niemczech, Austrii, czy na Morawach wynosi mniej więcej połowę tej sumy. Na południu Europy może być nawet trzykrotnie mniejszy.

Wyzwaniem dla produkcji wina w Polsce są jej wysokie koszty w naszych warunkach W. Bosak prezes PIWiW

Te ogromne różnice kosztów wynikają z szeregu specyficznych czynników, które dotykają polskich winiarzy. Istotnym składnikiem tej różnicy jest koszt amortyzacji inwestycji. W przeliczeniu na każdą butelkę wina wynosi on od 4 do 7 zł netto – argumentuje W. Bosak, który regularnie prowadzi szkolenia dla winogrodników i winiarzy.

białe winogrono (zdjęcie Ewa Ploplis)

W ostatnich paru latach bardzo poprawiła się jakość win produkowanych w Polsce

Kolejnym istotnym czynnikiem zwiększającym jednostkowy koszt produkcji jest wspomniane wcześniej ryzyko klimatyczne uprawy winorośli. W naszych warunkach przekłada się ono przede wszystkim na dużą nieregularność plonu – kontynuuje W. Bosak.

Zdanie prezesa PIWiW, kolejny czynnik zwiększający koszty to brak infrastruktury usługowej, z jakiej mogą korzystać producenci wina z tradycyjnych regionów winiarskich. Otóż szereg prac związanych z uprawą winnicy i produkcją wina, np. butelkowanie mogą oni zlecać wyspecjalizowanym podwykonawcom posiadającym do tego odpowiedni sprzęt, przez co mogą sporo zaoszczędzić.

Kolejną barierą są dość skomplikowane wymogi prawne oraz procedury administracyjne wiążące się z produkcją i sprzedażą wina, które należą do najostrzejszych w Europie – kontynuuje W. Bosak.

Produkcja wina w Polsce z ograniczeniami rynkowymi

Ostatnim czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przy produkcji wina w Polsce są ograniczenia rynkowe

butelki polskiego wina

Czerwone i białe wino z polskiej winnicy Golesz

– Wreszcie ostatni czynnik, o którym często zapominają nasi winiarze. To ograniczenia rynkowe – mówi prezes Bosak. – Polska jest krajem o najniższym w Europie spożyciu wina w przeliczeniu na mieszkańca. Wynosi ono zaledwie niecałe 3,5 litra rocznie. Średnia europejska to ponad 20 litrów na głowę rocznie. Polacy nie tylko piją mało wina, ale też sięgają zwykle po niedrogie butelki. Wina, które na półce w sklepie kosztują ponad 30 zł brutto za butelkę stanowią zaledwie 5% całej sprzedaży tego napoju w naszym kraju, czyli ok. 7 mln butelek rocznie. Na tym wąskim rynku musi zmieścić się cała sprzedaż polskiego wina. Przy obecnych kosztach jego produkcji trudno byłoby uzyskać niższą cenę za butelkę nie dokładając do tego interesu – podsumowuje ekspert winiarstwa.

Więcej na temat opłacalności produkcji wina w Polsce w artykułach: „Jakie są koszty przy produkcji wina w Polsce?” i „Produkcja wina gronowego ” na stronach portalu agroFakt

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.3 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze