Produkcja żywności w 2022: Polska może zwiększyć jej skalę

Produkcja żywności w 2022 r. ulegnie zmniejszeniu zarówno na skutek niekorzystnych zjawisk pogodowych w krajach będących największymi producentami. Na to nakłada się obecna sytuacja geopolityczna i spowodowane nią zakłócenia na światowych rynkach żywności. Jednakże zdaniem Jana Krzysztofa Ardanowskiego Polska ma możliwość zwiększenia produkcji żywności, dzięki czemu może w pewnym stopniu ograniczyć negatywne skutki spadku jej globalnej podaży.

Zdaniem Jana Krzysztofa Ardanowskiego, są kraje, które mają zdolności i możliwości do dalszego rozwoju rolnictwa. Były minister rolnictwa uważa, że powinny one zrobić to zarówno we własnym interesie, jak i w ramach odpowiedzialności za ludzkość.

Reklama

Ceny żywności wzrosną i będzie jej brakować?

Globalna produkcja żywności w 2022 spadnie m.in. z powodu wojny na Ukrainie. W kraju tym na skutek działań wojennych do użytku nie nadaje się 460 tys. ha ziem rolnych na terenach wyzwolonych. Wg słów ukraińskiego wiceministra rolnictwa Tarasa Wysockiego taki areał jest lub może być potencjalnie zaminowany. Jednocześnie na skutek działań wojennych na morzu Czarnym, w portach obwodu odeskiego przebywa około 40 statków. Na statkach tych znajdują się produkty rolne, które miały trafić do odbiorców na całym świecie. Z kolei już wcześniej Rosjanie ukradli kilka statków załadowanych zbożem z portów wschodniej Ukrainy. Działania te stwarzają zagrożenie, że kryzys żywnościowy na świecie osiągnie nie widziane od dawna rozmiary.

Przeczytaj również: Eksport drobiu w 2022 roku rośnie – jakie ceny?

Produkcja żywności w 2022 r. w dół – prognozy

Jan Krzysztof Ardanowski w odpowiedzi na pytanie o bezpieczeństwo żywnościowe naszego kraju odpowiedział, że Polska jest bezpieczna w tym zakresie. Jednakże zaznaczył przy tym, jak niestabilna jest gospodarka żywnościowa świata, co doskonale pokazała sytuacja na Ukrainie.

Jak powiedział, Polska jest silnym średniakiem, który ma dobre i duże rolnictwo a ponadto ma jeszcze możliwości zwiększania produkcji żywności. Wojna na Ukrainie w sposób szczególny pokazała jak płytkie jest zaopatrzenie w żywność na świecie – podkreślił. Wycofanie tego dużego eksportera już teraz powoduje, że dodatkowe setki milionów ludzi na świecie staja przed zagrożeniem głodem.

Zagrożenie głodem na świecie w 2022 – odpowiedzią zwiększona produkcja żywności

Minister zaznaczył, że skutki głodu w najbiedniejszych krajach mogą być odczuwane na całym świecie. Zauważył jednocześnie, że bogate państwa powinny temu przeciwdziałać, ponieważ bogata północ nie może przejść do porządku dziennego nad głodem na świecie. Ignorowanie kłopotów krajów południa jest nieetyczne i niemoralne. Jednakże najgorszym dla północy ich skutkiem będą ogromne ruchy społeczne, zarówno te rewolucyjne jak i te związane z masowymi migracjami. A te idą tylko w jednym kierunku – do bogatej części świata. Dlatego kraje, które mają możliwości i zdolności do rozwoju rolnictwa, powinny to zrobić. Będzie to zarówno w ich własnym interesie, jak i w ramach odpowiedzialności za ludzkość.

Globalny rynek żywności w trudnej sytuacji

Reasumując, produkcja żywności w 2022 roku zyskała jeszcze szerszy wymiar społeczny. Obecna sytuacja na globalnym rynku żywności jest coraz trudniejsza, czego skutki odczuwają boleśnie też mieszkańcy bogatej północy. A co mają powiedzieć mieszkańcy krajów południa, którzy z jednej strony na własnej skórze odczuwają skutki zmian klimatycznych wywołane przez kraje rozwinięte. Z drugiej strony te same kraje doprowadziły niejednokrotnie do upadku lokalnego rolnictwa, uzależniając południe od importu i pomocy z bogatej północy.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *