PRODUKT MLECZNY to… produkt mleczny. Organizacje mleczarskie wygrały!

PRODUKT MLECZNY to… produkt mleczny. Organizacje mleczarskie wygrały!

Unijne przepisy oznaczają zmiany w nazewnictwie produktów niemlecznych. Z półek znikną masła orzechowe, mleka kokosowe i inne podobne.

Sprzedaż masła orzechowego i mleka kokosowego już niebawem ma być zabroniona. Produkty te znikną ze sklepowych półek. Powód? Komisja Europejska nie pozwala polskim producentom na korzystanie z nazw, które sugerują produkt mleczny. 

Mleko kokosowe, śmietanka kokosowa czy masło orzechowe – korzystania z tych nazw zabroniła polskim producentom Komisja Europejska. To efekt wyroku Trybunał Sprawiedliwości, który uznał, że stosowanie nazw sugerujących produkt mleczny w nazewnictwie wyrobów roślinnych nie jest zgodne z prawem.

Sprzedaż masła orzechowego produkt mleczny

Masło orzechowe i mleko kokosowe znikną ze sklepów.

Od tej reguły dozwolony jest jeden wyjątek. Stare nazewnictwo (czyli wspomniane już „mleko kokosowe” czy „masło orzechowe”) zostaje utrzymane jedynie w przypadku produktów, które istnieją na rynku minimum 30 lat. Jednak w Polsce żaden produkt nie spełnia tego warunku, a firmy, które wystąpiły do Komisji Europejskiej o zgodę, nie uzyskały jej.

Produkt mleczny to nie masło orzechowe

Stosowanie w języku polskim nazw takich jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło kakaowe, masło migdałowe, mleko migdałowe nie jest możliwe, a polskie organy kontrolne będą miały obowiązek podejmowania odpowiednich czynności zmierzających do egzekwowania przestrzegania zakazu używania nazw przeznaczonych dla produktów pochodzenia mlecznego, również w odniesieniu do tych nazw – podkreśla resort rolnictwa.

Mleko kokosowe i masło orzechowe to nazwy zakazane przez Komisję Europejską. produkt mleczny

O ochronę nazw swoich produktów wnosiły organizacje mleczarskie.

Producentom żywności nie pozostało więc nic innego, jak zmiana nazw dobrze znanych na rynku produktów. I tak na przykład masło orzechowe zostanie zastąpione przez… krem orzechowy, a polscy konsumenci będą musieli przyzwyczaić się do nowego nazewnictwa.

Unijne przepisy chroniące istniejące nazwy mają zapobiegać nieuczciwej konkurencji. To odpowiedź na postulaty wielu organizacji mleczarskich, które wnioskowały o ochronę nazw oferowanych produktów.

Żwacz – centrum dowodzenia krowy

Żwacz stanowi komorę fermentacyjną, odpowiadającą za dalszy przebieg procesu trawienia i wchłaniania. Dowiedz się, jak go chronić!

7 lipca 2018

Zdrowe wymię to zysk

Stada wysokowydajnych krów są szczególnie narażone na problem zapalenia gruczołu mlekowego. Sprawdź, jak zapobiec chorobie!

8 lipca 2018

Skąd wziąć dużo dobrego mleka?

Na jakość i ilość mleka wpływa wiele czynników, wśród nich można wymienić żywienie krów oraz warunki ich utrzymania. Sprawdź!

10 lipca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close