Produkty mleczarskie – jak zapowiadają się ich ceny?

Produkty mleczarskie – jak zapowiadają się ich ceny?

Rośnie cena mleka, a z nią ceny przetworów mleczarskich. Czy wysoka cena masła i pozostałych przetworów mleczarskich utrzyma się do końca roku?

Cena masła jest wysoka i rosła w ostatnim czasie. Jest to wynikiem m .in. utrzymującej się wysokiej ceny mleka –  najwyższej od trzech lat. Nie bez znaczenia jest także rekordowa cena masła na rynku światowym i zwiększony popyt na ten produkt. Produkty mleczarskie również odnotowują wzrosty cen zbytu. Czy cena masła utrzyma się na wysokim poziomie?

Mamy do czynienia ze znacznym wzrostem cen masła tj. o 8,7% w skali miesiąca i o 42,9% w skali roku – wynika z analiz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej (IERiGŻ). Wzrost ceny masła jest konsekwencją rosnących cen surowca mlecznego i zwiększonego w roku poprzednim spożycia, a także rekordowych cen masła na rynku światowym.

Czy wysoka cena masła może się utrzymać?

cena masła

W kolejnych miesiącach dynamika cen masła może wyhamować z powodu spadku spożycia

W kolejnych miesiącach dynamika cen masła może wyhamować z powodu spadku spożycia – prognozuje Teresa Zdziarska z IERiGŻ. Dodaje, że według badań budżetów gospodarstw domowych w I kwartale br. było ono o 3,6% mniejsze niż w I kwartale 2016 r. W pierwszych ośmiu miesiącach br., w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r., przeciętny poziom cen przetworów mlecznych wzrósł o 4,2%, a masła o 25,2%.

Produkty mleczarskie w górę

produkty mleczarskie

W sierpniu br. ceny zbytu przetworów mlecznych wzrosły średnio o ok. 2% w porównaniu do lipca br.

W sierpniu br. ceny zbytu przetworów mlecznych wzrosły średnio o ok. 2% w porównaniu do lipca br. Podrożała większość przetworów. Najbardziej masło konfekcjonowane o 9,5%, a także w blokach o 7,7%, a z dodatkiem oleju o 7,5%. Znaczący był także wzrost cen śmietany o 2,8-4,0%.

W mniejszym stopniu, tj. o 2,7%, wzrosły ceny świeżego mleka tłustego w folii, a także ceny pełnego mleka w proszku  tj. o 1,9%, jogurtu naturalnego o 1,3%, półtłustego mleka świeżego w folii o 1,2% oraz serów dojrzewających o 0,6-1,1%. Chude mleko w proszku potaniało o 1,0%. Zmiany cen pozostałych przetworów wynosiły od -0,5% do +0,5% – wynika z analiz IERiGŻ.

Najbardziej zdrożały mleczne przetwory trwałe

jaka będzie cena przetworów mleczarskich

Najbardziej wzrosły ceny zbytu przetworów trwałych

W okresie styczeń-sierpień br., w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r., najbardziej wzrosły ceny zbytu przetworów trwałych – analizuje T. Zdziarska z IERiGŻ. Dodaje, że przeciętny poziom cen zbytu masła w blokach wzrósł o 53,9%, masła konfekcjonowanego o 43,8%, masła z dodatkiem oleju o 32,7%, serów dojrzewających o 30,5-31,1%, pełnego mleka w proszku o 30,0%, a odtłuszczonego mleka w proszku o 13,7%. Spośród przetworów świeżych największy był wzrost cen mleka UHT o 10,6-12,6%.

Z analiz IERiGZ wynika, że na rynku detalicznym produkty mleczarskie, bez masła, podrożały średnio o 0,7% w porównaniu z lipcem. Najbardziej podrożała śmietana o 1,8% oraz grupa „napoje i produkty mleczne” obejmująca: kefiry, maślanki, mleko smakowe, desery mleczne i twarogowe, serki homogenizowane smakowe itp. o 1,0%. Ceny pozostałych przetworów wzrosły o 0,3-0,6%.

Więcej serwatki, śmietany, serów

Cena detaliczna masła Piece of Butter

Mamy do czynienia ze znacznym wzrostem cen masła tj. o 8,7% w skali miesiąca i o 42,9% w skali roku (IERiGŻ)

Nastąpił  wzrost produkcji: przetworzonego mleka płynnego łącznie z mlekiem „przerzutowym”, suszonej serwatki oraz śmietany o 4-8%. Wpływ na to miało zwiększenie skupu mleka w okresie styczeń-lipiec 2017 r., o 4,4% w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. Kluczowe znaczenia ma także rosnące zapotrzebowanie zakładów wtórnego przetwórstwa żywności na surowiec.

Większa jest również produkcja serów, których eksport od wielu lat systematycznie rośnie. Warto dodać, że sery mają największy udział w wartości wywozu przetworów mlecznych. Produkcja serów dojrzewających i twarogowych wzrosła o 4‑5%. Natomiast  produkcja serów tartych, pleśniowych i proszkowanych zwiększyła się o 17,8%.

Nastąpił minimalny spadek produkcji serów topionych.

 

Jakie będą ceny ryb i ich przetworów w 2018 r.?

w detalu, zbycie, w handlu zagranicznym, w pierwszej sprzedaży…

18 czerwca 2018

Uprawa chmielu – uwaga na szkodniki i choroby!

Które choroby i szkodniki stanowią obecnie największe zagrożenie dla plantacji chmielu?

8 czerwca 2018

Produkcja chmielu w Polsce się opłaca?

Produkcja chmielu to wymagający biznes! Sprawdź, co zrobić, aby zarobić na chmielu jak najwięcej!

9 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close