Produkty uboczne przemysłu browarniczego w żywieniu świń

Surowce paszowe, które pochodzą z przemysłu rolno-spożywczego nieraz mogą być wykorzystywane jako pożywienie dla trzody chlewnej. Dobrze sprawdzają się produkty uboczne przemysłu browarniczego w żywieniu świń.

Produkty uboczne przemysłu browarniczego w żywieniu świń

Na uwagę zasługują również produkty uboczne z przemysłu browarniczego: młóto, kiełki słodowe i drożdże piwne.

Świeże młóto można stosować w żywieniu tuczników w ilości 4–6 kg dziennie. Lochom niskoprośnym zaleca się podawać do 5–6 kg młóta.

Młóto, zwane też słodzinami, to pozostałość ziarna jęczmienia, która nie została rozłożona w procesie produkcji piwa. To pasza zawierająca dużo wody (ok. 85%), dlatego w stanie świeżym nie powinna być przechowywana dłużej niż 3 dni. Można ją konserwować przez suszenie i kiszenie. Jest paszą smaczną, o słodkawym smaku i właściwościach mlekopędnych. Wartość pokarmowa 1 kg młóta świeżego wynosi ok. 2,0 MJ EM i 40 g białka surowego. Świeże młóto można stosować w żywieniu tuczników w ilości 4–6 kg dziennie. Lochom niskoprośnym zaleca się podawać do 5–6 kg młóta. Wartość pokarmowa młóta suszonego (o zawartości nie więcej niż 10% wody) wynosi 7,4 MJ EM i 144 g białka strawnego. W żywieniu tuczników suszone młóto można stosować w ilości od 0,5 do 1 kg w końcowej fazie tuczu.

Świnia musi się przyzwyczaić

Produkty uboczne przemysłu browarniczego w żywieniu świń - drożdze

Produkty uboczne przemysłu browarniczego w żywieniu świń można stosować też w żywieniu młodzieży hodowlanej – takie zastosowanie mają np. drożdże.

Kiełki słodowe zawierają w sobie kiełki, korzonki zarodkowe i połamane części ziarna oraz plew jęczmienia. Po właściwym wysuszeniu jest to pasza o jasnej barwie, przyjemnym zapachu i nieco gorzkim smaku, działająca pobudzająco na przemianę materii. Wartość pokarmowa 1 kg suszonych kiełków (o zawartości 12% wody) wynosi 8,8 MJ EM, 176 g białka strawnego, 12,2 lizyny i 7,8 g metioniny. Kiełki są dobrą i chętnie zjadaną paszą, pod warunkiem że są świeże i dobrze przechowywane (w suchych i przewiewnych pomieszczeniach). W żywieniu tuczników stanowią dobrą paszę białkową i witaminową, jednak ze względu na ich nieco gorzki smak trzeba świnie stopniowo do nich przyzwyczajać, zaczynając od dziennych dawek 0,1–0,2 kg, dochodząc do 1 kg pod koniec tuczu. Trzeba jednak pamiętać, że kiełki słodowe na 1–1,5 godziny przed skarmianiem należy namoczyć. Nie zaleca się podawania kiełków maciorom wysokoprośnym i karmiącym.

Nie zaleca się podawania kiełków maciorom wysokoprośnym i karmiącym.

Produkt dla młodzieży hodowlanej

Drożdże piwne są cenną paszą w żywieniu prosiąt, loch i tuczników. Mogą być paszą skarmianą na świeżo lub w postaci suszonej. Świeże drożdże zawierają ok. 25% suchej masy, mają postać gęstej masy o lekko gorzkim smaku. Łatwo ulegają psuciu i mogą powodować biegunki. Z kolei suszone drożdże piwne są paszą bogatą w białko i witaminy z grupy B. Naświetlane promieniami ultrafioletowymi zostają dodatkowo wzbogacone w witaminę D. Takie drożdże należy stosować w żywieniu młodzieży hodowlanej. Pod względem aminokwasów egzogennych (6,7% lizyny i 1,4% metioniny) suszone drożdże piwne dorównują poekstrakcyjnej śrucie sojowej. Wartość biologiczna białka drożdży jest bardzo wysoka i porównywalna do wartości białka pochodzenia zwierzęcego. Wartość pokarmowa 1 kg drożdży piwnych o zawartości 90% suchej masy wynosi 13,6 MJ EM i 439 g białka strawnego. W mieszankach pełnoporcjowych dla świń drożdże stanowią ok. 5%. Bardzo dobre przyrosty prosiąt i tuczników można osiągnąć, skarmiając drożdże razem z ziarnem zbóż w ilości od 0,25 do 0,60 kg dziennie. Materiał pochodzi z czasopisma „Trouw i My”.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *