Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to przede wszystkim różne wywary. Zapoznaj się z ich możliwościami i sposobem przygotowywania.

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to doskonałe komponenty dobrej, a przy okazji tańszej paszy. Są alternatywą dla gotowych mieszanek pełnoporcjowych.

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Wywary w żywieniu świń są coraz popularniejsze

Wywary są coraz popularniejsze w żywieniu świń. Jedną z ich zalet jest zawartość witamin z grupy B.

Produktami ubocznymi z przemysłu fermentacyjnego, mającymi zastosowanie w żywieniu świń, są też rozmaite wywary powstające z różnych surowców, np. ziemniaków, zbóż, melasy, czy owoców. Można je stosować jako dodatek do pasz suchych lub w żywieniu na mokro zamiast wody lub serwatki. Wywar ziemniaczany zawiera ok. 5,8% suchej masy, a wywar żytni od 6,8 do 8,0%. Wartość pokarmowa 1 kg wywaru ziemniaczanego wynosi ok. 0,8 MJ EM i 10 g białka strawnego, a zbożowego – ok. 0,8 MJ EM i 22 g białka strawnego.

Świnie trawią białko w 68% z wywaru ziemniaczanego i w 76% ze zbożowego. Cennym składnikiem wywarów są witaminy z grupy B. W żywieniu tuczników wywary należy wprowadzać stopniowo, rozpoczynając skarmianie tuczników o masie ciała powyżej 30 kg dawką 1 kg, zwiększając ją w miarę wzrostu zwierząt – maksymalnie do 10 kg wywaru ziemniaczanego i ok. 8 kg zbożowego. Przyjmuje się, że 1 kg paszy treściwej można zastąpić w żywieniu świń 12–15 l wywaru.

Czy stosujesz produkty uboczne w żywieniu swojej trzody?

  

Wywar coraz bardziej popularny

W ostatnim okresie coraz większą popularnością cieszy się suszony wywar gorzelniany z substancjami rozpuszczalnymi (DDGS). Podstawowymi surowcami, na bazie których powstaje DDGS, są pszenica, jęczmień, kukurydza i pszenżyto. Jego wartość jest zróżnicowana i w dużym stopniu zależy od jakości zbóż użytych do procesu destylacjitechnologii produkcjitemperatury suszenia oraz ilości i jakości części rozpuszczalnych domieszanych do suchego materiału. Dzięki dużej ilości białka ogólnego (30%) oraz zawartości niezbędnych aminokwasów, szczególnie lizyny, metioniny z cystyną, tryptofanu i treoniny, wartość pokarmowa DDGS-u jest wysoka. Wpływają na to także inne składniki pokarmowe (tłuszcz surowy, składniki mineralne i witaminy), których ilość w DDGS, dzięki fermentacji, jest prawie 3-krotnie wyższa niż w surowcach wyjściowych.

Podstawowymi surowcami, na bazie których powstaje DDGS, są pszenica, jęczmień, kukurydza i pszenżyto.

Ograniczenia DDGS

Jedynym czynnikiem, który ogranicza udział DDGS w mieszankach dla szybko rosnących tuczników, a jednocześnie sprawia, że może to być wartościowy dodatek do mieszanek dla loch i prosiąt, jest włókno pokarmowe. Decydując się na stosowanie DDGS w żywieniu tuczników, należy pamiętać, że duża ilość zawartego w nim włókna pokarmowego może przyczynić się do zmniejszenia pobierania paszy i obniżenia tempa wzrostu. Wielu producentów wprowadza DDGS w pierwszym okresie tuczu, a zmniejsza jego udział w dawce w okresie od 70 kg do końca tuczu. W dawkach pokarmowych dla tuczników, loszek i loch karmiących zaleca się 10–20% tego dodatku. W przypadku loch prośnych można stosować DDGS w ilości ok. 20–30% mieszanki, a w przypadku prosiąt powyżej 11 kg masy ciała dodatek wywaru nie powinien przekraczać 5–10% dawki pokarmowej.

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to m.in wywary takie jak DDGS – jaki jest jego skład?

Materiał pochodzi z czasopisma „Trouw i My”.

Preparaty mlekozastępcze Sprayfo: nowa, ulepszona formuła

Nowa formuła, w jakiej oferowane są preparaty mlekozastępcze Sprayfo, jest bogatsza w składniki odżywcze. Sprawdź jej skład!

16 lutego 2017

Choroby brojlerów a integralność jelit ptaków

Zdrowe jelita brojlerów przekładają się na wydajność ptaków. Przeczytaj, jak ważna jest integralność jelit i czy dzięki niej unikniemy choroby brojlerów.

7 września 2017

Chów trzody chlewnej w cyklu zamkniętym – rodzinny pomysł na biznes

Rodzinne gospodarstwo Państwa Malinowskich zajmuje się produkcją trzody chlewnej. Liczba ich trzody jest imponująca. Jak sobie radzą z takim dobytkiem?

5 lipca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij