Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to przede wszystkim różne wywary. Zapoznaj się z ich możliwościami i sposobem przygotowywania.

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to doskonałe komponenty dobrej, a przy okazji tańszej paszy. Są alternatywą dla gotowych mieszanek pełnoporcjowych.

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Wywary w żywieniu świń są coraz popularniejsze

Wywary są coraz popularniejsze w żywieniu świń. Jedną z ich zalet jest zawartość witamin z grupy B.

Produktami ubocznymi z przemysłu fermentacyjnego, mającymi zastosowanie w żywieniu świń, są też rozmaite wywary powstające z różnych surowców, np. ziemniaków, zbóż, melasy, czy owoców. Można je stosować jako dodatek do pasz suchych lub w żywieniu na mokro zamiast wody lub serwatki. Wywar ziemniaczany zawiera ok. 5,8% suchej masy, a wywar żytni od 6,8 do 8,0%. Wartość pokarmowa 1 kg wywaru ziemniaczanego wynosi ok. 0,8 MJ EM i 10 g białka strawnego, a zbożowego – ok. 0,8 MJ EM i 22 g białka strawnego.

Świnie trawią białko w 68% z wywaru ziemniaczanego i w 76% ze zbożowego. Cennym składnikiem wywarów są witaminy z grupy B. W żywieniu tuczników wywary należy wprowadzać stopniowo, rozpoczynając skarmianie tuczników o masie ciała powyżej 30 kg dawką 1 kg, zwiększając ją w miarę wzrostu zwierząt – maksymalnie do 10 kg wywaru ziemniaczanego i ok. 8 kg zbożowego. Przyjmuje się, że 1 kg paszy treściwej można zastąpić w żywieniu świń 12–15 l wywaru.

Produkty uboczne

Czy stosujesz produkty uboczne w żywieniu swojej trzody?

   
Pokaż wyniki

Wywar coraz bardziej popularny

W ostatnim okresie coraz większą popularnością cieszy się suszony wywar gorzelniany z substancjami rozpuszczalnymi (DDGS). Podstawowymi surowcami, na bazie których powstaje DDGS, są pszenica, jęczmień, kukurydza i pszenżyto. Jego wartość jest zróżnicowana i w dużym stopniu zależy od jakości zbóż użytych do procesu destylacjitechnologii produkcjitemperatury suszenia oraz ilości i jakości części rozpuszczalnych domieszanych do suchego materiału. Dzięki dużej ilości białka ogólnego (30%) oraz zawartości niezbędnych aminokwasów, szczególnie lizyny, metioniny z cystyną, tryptofanu i treoniny, wartość pokarmowa DDGS-u jest wysoka. Wpływają na to także inne składniki pokarmowe (tłuszcz surowy, składniki mineralne i witaminy), których ilość w DDGS, dzięki fermentacji, jest prawie 3-krotnie wyższa niż w surowcach wyjściowych.

Podstawowymi surowcami, na bazie których powstaje DDGS, są pszenica, jęczmień, kukurydza i pszenżyto.

Ograniczenia DDGS

Jedynym czynnikiem, który ogranicza udział DDGS w mieszankach dla szybko rosnących tuczników, a jednocześnie sprawia, że może to być wartościowy dodatek do mieszanek dla loch i prosiąt, jest włókno pokarmowe. Decydując się na stosowanie DDGS w żywieniu tuczników, należy pamiętać, że duża ilość zawartego w nim włókna pokarmowego może przyczynić się do zmniejszenia pobierania paszy i obniżenia tempa wzrostu. Wielu producentów wprowadza DDGS w pierwszym okresie tuczu, a zmniejsza jego udział w dawce w okresie od 70 kg do końca tuczu. W dawkach pokarmowych dla tuczników, loszek i loch karmiących zaleca się 10–20% tego dodatku. W przypadku loch prośnych można stosować DDGS w ilości ok. 20–30% mieszanki, a w przypadku prosiąt powyżej 11 kg masy ciała dodatek wywaru nie powinien przekraczać 5–10% dawki pokarmowej.

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to m.in wywary takie jak DDGS – jaki jest jego skład?

Materiał pochodzi z czasopisma „Trouw i My”.

Organoleptyczna ocena jakości pasz

Żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, silnie oddziałującym na wyniki przy produkcji wieprzowiny. Przeczytaj, jak wybrać paszę

26 sierpnia 2017

Hodowla bydła mięsnego Simental – pomysł i szybka realizacja

Państwo Budny prowadzą gospodarstwo ukierunkowane na produkcję bydła opasowego rasy Simental. Ich uprawy są wykorzystywane do karmienia 120 zwierząt.

30 sierpnia 2017

Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego i olejarskiego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego i olejarskiego należy skrupulatnie zbilansować. Przeczytaj, jak je zbilansować, aby stworzyć paszę zdrową i dobrą.

3 sierpnia 2017

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close