Prognozy dla mleczarstwa – rekordowo dobry rok!

Download PDF

Prognozy dla mleczarstwa są wyjątkowo dobre. W 2017  r. branża osiąga rekordowy przychód. Tak dobrej sytuacji nie notowano w Polsce od 2010 r. Dobra koniunktura jest także zauważalna na światowym rynku przetworów mleczarskich. Większe są krajowe inwestycje w branży.

Obserwowana jest dobra koniunktura w mleczarstwie zarówno w Polsce jak i na światowych rynkach.

W I połowie 2017 r. była dobra koniunktura na światowym rynku przetworów mleczarskich. Zwiększony wolumen przerobu mleka pozytywnie wpłynęły na wyniki finansowe branży mleczarskiej w Polsce – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Rekordowy rok dla przetwórców mleka

koniunktura w mleczrstwie

2017 r. to rekordowy rok dla producentów mleka i przetworów mleczarskich

W I połowie 2017 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniające co najmniej 10 osób, zwiększyły się o 24,9% w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem i wyniosły 16,5 mld zł – wynika z danych Pont-Info.

Oznacza to, że osiągnięty w bieżącym roku przychód w I połowie roku był rekordowy komentuje P. Wyrzykowski z BGŻ BNP Paribas.

 Obiecujące wyniki i prognozy dla mleczarstwa

Zwiększone przychody są przede wszystkim efektem wyższych cen uzyskiwanych za sprzedawane produkty – mówi P. Wyżykowski z BGŻ. Z jego analiz wynika, że w I połowie 2017 r. średnie ceny zbytu masła w blokach były o 63% wyższe niż w I połowie ub. r. Notowany przeciętny poziom cen serów Edam w tym okresie był o 39% wyższy, a serów Gouda o 38%. Odtłuszczone mleko w proszku było średnio sprzedawane po cenach o 13% wyższych niż w I połowie 2016 r. Droższe, od kilku do kilkunastu procent, były też produkty płynne, takie jak mleko spożywcze, śmietana, czy jogurty.

Większy przerób mleka

Kolejnym czynnikiem, który oddziaływał na wzrost przychodów branży był również zwiększony przerób mleka – komentuje P. Wyrzykowski z BGZ.

Więcej w mleka w skupie

W I połowie br. do skupu trafiło o 3,7% mleka więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).

prognozy dla mleczarstwa

Tak dobrej koniunktury w mleczarstwie nie notowano od 2010 r.

Większy skup mleka w połączeniu z wyższym cenami płaconymi producentom mleka za surowiec, oddziaływały na wzrost kosztów działalności. W I połowie br. były one o 22,4% większe niż przed rokiem i wyniosły 15,9 mld zł – komentuje P. Wyrzykowski  z BGŻ. Jego zdaniem, mniejsza dynamika wzrostu kosztów niż przychodów przełożyła się na większą zyskowność przedsiębiorstw. Zysk brutto wyniósł 575 mln zł, wobec 202 mln zł w I połowie 2016 r. Na poziomie netto 502 mln zł, tj. o 326 mln zł więcej niż w I połowie 2016r. Tym samym, przeciętna stopa zysku brutto wzrosła z 1,53% w I połowie ub. r. do 3,49% w I połowie 2017 r. Na poziomie netto zwiększyła się z 1,33 do 3,05%.

Warto dodać, że wyższą rentowność niż w pierwszej połowie roku, zakłady mleczarskie odnotowały po raz ostatni w 2010 r.

Lepsza koniunktura to i większe inwestycje

Lepsza koniunktura w mleczarstwie skłoniła przedsiębiorstwa do zwiększenia działalności inwestycyjnej – mówi P. Wyrzykowski.

W I połowie 2017 r. wartość nakładów inwestycyjnych wyniosła 521 mln zł. Oznacz to, że była o 38% wyższa niż w I połowie 2016 r. Notowana wartość inwestycji przekraczała o 71% wartość amortyzacji w tym okresie.

Przedsiębiorstwa inwestują przede wszystkim w zakup maszyn i urządzeń technicznych. W pierwszym półroczu br. nakłady na ten cel stanowiły 69% wartości inwestycji ogółem. Nakłady na budynki i budowle stanowiły natomiast 22% wartości inwestycji ogółem. Pierwsze półrocze sprawia, że prognozy dla mleczarstwa są w szczególnie optymistyczne

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o