Prognozy dla mleczarstwa – rekordowo dobry rok!

Prognozy dla mleczarstwa są wyjątkowo dobre. W 2017 r. branża osiąga rekordowy przychód. Tak dobrej sytuacji nie notowano w Polsce od 2010 r. Dobra koniunktura jest także zauważalna na światowym rynku przetworów mleczarskich. Większe są krajowe inwestycje w branży.
Obserwowana jest dobra koniunktura w mleczarstwie zarówno w Polsce jak i na światowych rynkach.
– W I połowie 2017 r. była dobra koniunktura na światowym rynku przetworów mleczarskich. Zwiększony wolumen przerobu mleka pozytywnie wpłynęły na wyniki finansowe branży mleczarskiej w Polsce – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Spis treści
Rekordowy rok dla przetwórców mleka

2017 r. to rekordowy rok dla producentów mleka i przetworów mleczarskich
W I połowie 2017 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniające co najmniej 10 osób, zwiększyły się o 24,9% w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem i wyniosły 16,5 mld zł – wynika z danych Pont-Info.
– Oznacza to, że osiągnięty w bieżącym roku przychód w I połowie roku był rekordowy – komentuje P. Wyrzykowski z BGŻ BNP Paribas.
Obiecujące wyniki i prognozy dla mleczarstwa
– Zwiększone przychody są przede wszystkim efektem wyższych cen uzyskiwanych za sprzedawane produkty – mówi P. Wyżykowski z BGŻ. Z jego analiz wynika, że w I połowie 2017 r. średnie ceny zbytu masła w blokach były o 63% wyższe niż w I połowie ub. r. Notowany przeciętny poziom cen serów Edam w tym okresie był o 39% wyższy, a serów Gouda o 38%. Odtłuszczone mleko w proszku było średnio sprzedawane po cenach o 13% wyższych niż w I połowie 2016 r. Droższe, od kilku do kilkunastu procent, były też produkty płynne, takie jak mleko spożywcze, śmietana, czy jogurty.
Większy przerób mleka
– Kolejnym czynnikiem, który oddziaływał na wzrost przychodów branży był również zwiększony przerób mleka – komentuje P. Wyrzykowski z BGZ.
Więcej w mleka w skupie
W I połowie br. do skupu trafiło o 3,7% mleka więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).

Tak dobrej koniunktury w mleczarstwie nie notowano od 2010 r.
– Większy skup mleka w połączeniu z wyższym cenami płaconymi producentom mleka za surowiec, oddziaływały na wzrost kosztów działalności. W I połowie br. były one o 22,4% większe niż przed rokiem i wyniosły 15,9 mld zł – komentuje P. Wyrzykowski z BGŻ. Jego zdaniem, mniejsza dynamika wzrostu kosztów niż przychodów przełożyła się na większą zyskowność przedsiębiorstw. Zysk brutto wyniósł 575 mln zł, wobec 202 mln zł w I połowie 2016 r. Na poziomie netto 502 mln zł, tj. o 326 mln zł więcej niż w I połowie 2016r. Tym samym, przeciętna stopa zysku brutto wzrosła z 1,53% w I połowie ub. r. do 3,49% w I połowie 2017 r. Na poziomie netto zwiększyła się z 1,33 do 3,05%.
Warto dodać, że wyższą rentowność niż w pierwszej połowie roku, zakłady mleczarskie odnotowały po raz ostatni w 2010 r.
Lepsza koniunktura to i większe inwestycje
– Lepsza koniunktura w mleczarstwie skłoniła przedsiębiorstwa do zwiększenia działalności inwestycyjnej – mówi P. Wyrzykowski.
W I połowie 2017 r. wartość nakładów inwestycyjnych wyniosła 521 mln zł. Oznacz to, że była o 38% wyższa niż w I połowie 2016 r. Notowana wartość inwestycji przekraczała o 71% wartość amortyzacji w tym okresie.
Przedsiębiorstwa inwestują przede wszystkim w zakup maszyn i urządzeń technicznych. W pierwszym półroczu br. nakłady na ten cel stanowiły 69% wartości inwestycji ogółem. Nakłady na budynki i budowle stanowiły natomiast 22% wartości inwestycji ogółem. Pierwsze półrocze sprawia, że prognozy dla mleczarstwa są w szczególnie optymistyczne