Jak przechowywać nawozy azotowe?
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/479386-nawoz/

Jak przechowywać nawozy azotowe?

Mogą być niebezpieczne i dla ludzi i dla środowiska, a jednak są w rolnictwie bardzo potrzebne. Jak je należy przechowywać?

Mogą być niebezpieczne i dla ludzi i dla środowiska, a jednak są w rolnictwie bardzo potrzebne. Dowiedzmy się, jak poprawnie przechowywać nawozy azotowe.

Nawozy azotowe takie jak saletra amonowa i saletrzaki oraz mocznik łatwo chłoną wodę z powietrza, szczególnie w warunkach dużej wilgotności powietrza, dlatego wymagają wyjątkowo starannego przechowywania – powiedział nam dr inż Adam Grześkowiak, specjalista z działu marketingu jednego z głównych producentów nawozów w Polsce. – Saletrę amonową i saletrzaki należy przechowywać w suchych i czystych pomieszczeniach, o podłożu izolującym od wilgoci. Worki 50 kg należy układać poziomo, warstwami, na suchej, gładkiej i twardej powierzchni, najwyżej do wysokości 12 warstw saletry amonowej, oraz 10 warstw saletrzaków.

Wielkość jednej pryzmy nie może przekraczać 30 t, a odległość między pryzmami powinna wynosić co najmniej 1 m.

dr inż Adam Grześkowiak, specjalista z działu marketingu jednego z głównych producentów nawozów w Polsce.

Nawozy w big-bagach i na paletach należy przechowywać w dwóch warstwach. Odległość od ścian powinna wynosić co najmniej 0,2 m, a od urządzeń grzejnych co najmniej 1,0 m. Worki uszkodzone należy składować osobno.

Pamiętajmy, że wielkość jednej pryzmy nie może przekraczać 30 t, a odległość między pryzmami powinna wynosić co najmniej 1 m – dodaje dr inż. Grześkowiak. – W jednym pomieszczeniu nie wolno przechowywać więcej niż 300 t saletry amonowej. Wielkość jednej pryzmy nie może przekraczać 30 t, a odległość między pryzmami powinna wynosić co najmniej 1 m. W jednym pomieszczeniu nie wolno przechowywać więcej niż 300 t saletry amonowej.

Niektórzy producenci dbają, by saletra amonowa zawierała ona co najwyżej 0,3% wody, niską porowatość oraz minimalne zanieczyszczenia.

Takie parametry saletry amonowej oraz jej wyrównana granulacja, a także brak pyłów, ułatwiają utrzymanie optymalnych właściwości nawozu podczas przechowywania, gwarantują jego dobrą sypkość, a w konsekwencji umożliwiają równomierny wysiew nawozu – informuje eksport.

Co bardzo ważne, nawozy te mają tendencję do samozapłonu już w temperaturze 180°C.

Pamiętajmy, że żar papierosa może mieć temperaturę nawet 600 stopni – dodaje dr Grześkowiak. – Oznacza to jedno: absolutny zakaz palenia papierosów w pobliżu składowanych nawozów.

Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków grupy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów w Polsce.

13 października 2017

Mokra gleba zwiastuje opóźnione siewy

Przygotowanie pól do siewu i sam siew utrudnia mokra gleba. Wszystko wskazuje na to, że w tym roku wiele zbóż ozimych zostanie wysianych po terminie

8 października 2017

Mszyce to prawdziwe utrapienie rolnika

Mszyce to bardzo uciążliwe szkodniki występujące praktycznie na wszystkich typach upraw - od buraków przez rzepak i zboża aż po warzywa oraz drzewa owocowe

9 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij